Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2421.03.20193

3639-2019 (12 05 02)

Turun kaupungin tieto- ja neuvontapalvelut Nuorten Turku ja Turun Ohjaamo

Tiivistelmä: -

Nlk § 24

Nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen, tietopalveluohjaaja Mari Mielonen:

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen järjestäminen nykymuotoisenaan aloitettiin Turussa vuonna 2003. Palvelu on sijainnut paikoilla: Kauppakeskus Forum (2003 - 2006), Turun pääkirjasto (2007 - 2008) ja nuorten taide- ja toimintatalo Vimma (2009 - 2014). Nykyisin palvelua tarjotaan Turun Ohjaamossa (2015 -).

Turun Ohjaamo sijaitsee keskustassa osoitteessa Yliopistonkatu 25 A. Samassa yhteydessä toimii myös Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos -toiminta.

Ohjaamo-toiminta on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille, ja tavoitteena on tarjota nuorille moniammatillista ohjausta ja neuvontaa saman katon alta. Palvelu on keskittynyt erityisesti nuorten koulutus- ja työnhakuvalmiuksien tukemiseen.

Turun Ohjaamo aloitti toimintansa ESR-hankerahoituksen tuella (2015 - 2018). Nykyisin Ohjaamo-toiminnan päärahoittajana toimii TEM, joka on myöntänyt toiminnalle jatkorahoituksen vuoden 2021 loppuun saakka. Tilat tarjoaa Turun kaupunki.

Ohjaamossa työskentelee kahdeksan kokopäiväistä työntekijää: Turun kaupunki (3) ja TE-palvelut (5). Vuoden 2019 loppuun palvelussa toimii myös TEM:n Onni -hankkeen rahoituksella sosiaalityöntekijä/kehittämiskoordinaattori (1).

Lisäksi Ohjaamoon on resursoituina terveydenhoitaja / seksuaalineuvoja (1 x viikko, Turun kaupunki), psykiatrinen sairaanhoitaja (1 x viikko, Turun kaupunki/Tyks) ja asumisneuvoja (1 x kuukausi, Turun Seudun Nuorisoasunnot ry).

Työmuotona nuorten tieto- ja neuvontapalvelut ovat ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, jolla tavoitellaan nuorten aktiivisen kansalaisuuden ja hyvinvoinnin edistämistä, sosiaalista vahvistamista sekä nuorten itsenäistymisen ja aikuistumisen tukemista. Palvelun tavoitteena on lisäksi tukea nuorten tiedonhankinnan, tiedonhallinnan sekä media- ja informaatiolukutaidon (digitaitojen) kehittymistä.

Suomessa nuorten tieto- ja neuvontapalveluja ohjaa nuorisoalan valtakunnallinen osaamiskeskus Koordinaatti. Palvelut noudattavat kaikki myös työmuotonsa eurooppalaisen kattojärjestön ERYICAn asettamia periaatteita.

Tieto- ja neuvontapalvelussa työskentelee kaksi nuorisopalvelujen vakituista työntekijää (Mari Mielonen ja Tommi Hallenberg). Vakanssien tehtävänimikkeenä on tietopalveluohjaaja.

Kokouksessa palvelua esittelevät tarkemmin nuorisopalvelujen Mari Mielonen ja Taina Laaksonen sekä Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen/Ohjaamon palvelukoordinaattori Hanna Hyytiä.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee Turun kaupungin tieto- ja neuvontapalvelu Nuorten Turku ja Turun Ohjaamo esittelyn tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa oli esittelemässä tietopalveluohjaaja Mari Mielonen ja palvelukoordinaattori Hanna Hyytiä.