Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta12613.12.201817

4766-2018 (12 05 06)

Tilannekatsaus Maarian nuorisotilan toiminnasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 126

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen:

Taustaa

Nuorisolautakunta käsitteli kokouksessaan 17.5.2018 § 48 tilannekatsausta Maarian nuorisotalon toiminnasta. Nuorisolautakunnalle esiteltiin silloin Maarian nuorisotalon sen hetkinen tilanne ja käytiin keskustelua Yli-Maariaan valmistuvan Ypsilonin monitoimitalon vaikutuksista Jäkärlän alueen nuoriin ja Maarian nuorisotalon toimintaan. Toukokuun 2018 kokouksessa nuorisolautakunta linjasi, että toimintaa ei Maarian nuorisotalossa vielä lopeteta, vaan odotetaan Yli-Maarian nuorisotilan käynnistämisvaiheen yli. Jäkärlän alueen nuoria tulee ohjata aktiivisesti uuden Ypsilonin monitoimitalossa sijaitsevan nuorisotilan käyttäjiksi ja heitä otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun. Maarian nuorisotalon toimintaa jatkuu toistaiseksi. Keskustelussa linjattiin, että Maarian nuorisotalon toiminnasta tulee raportoida nuorisolautakunnalle puolivuosittain.

Samassa kokouksessa 17.5.2018§ 49 nuorisolautakunta päätti luopua Moision nuorisotilan toiminasta ja Moision nuorisotilan toiminta siirtyy uuteen Ypsilonin monitoimitaloon vuoden 2018–2019 vaihteessa. Yli-Maarian monitoimitalo Ypsiloniin tulee tilat nuorisopalveluille, perusopetukselle (vuosiluokat 1-9), varhaiskasvatukselle, kirjastolle, kouluterveydenhoidolle ja neuvolapalveluille.

Ypsilonin palvelut käynnistyvät tammikuussa 2019 seuraavasti:


7.1.2019 aloittavat nuorisotila, yläkoulu, päiväkoti ja kouluterveydenhuolto, 9.1.2019 avautuu neuvola ja 21.1.2019 käynnistyy alakoulun ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Ypsilonissa sijaitsevat koulu ja nuorisotila samassa rakennuksessa. Muut pohjoisella alueella sijaitsevat nuorisotilat ovat Ypsilonin lisäksi Maarian ja Paattisten nuorisotilat.

Kuluvan puolivuotiskauden aikana ei Maarian nuorisotalolla käyviä nuoria ole vielä voitu aktiivisesti ohjata Ypsilonin nuorisotilojen käyttäjiksi, sillä monitoimitalon toiminta käynnistyy vasta tammikuussa 2019.
Maarian, Moision ja Paattisten nuorisotalojen ohjaajat olivat mukana Pohjoisen alueen koulujen yhteisessä Kick off -päivässä, YMA-kiihdytyksessä 31.8.2018. YMA-päivänä kaikki Yli-Maarian tulevat koululaiset kokoontuivat Moision koulun alueelle yhteiseen toimintapäivään. Päivän ohjelmassa oli muun muassa aamujumppa, yhteinen ”Me olemme YMA” -ilmakuva sekä erilaisia rasteja, joita olivat järjestämässä uuden koulun yhteistyökumppanit sekä koulun oma väki. Nuorisotaloilla oli Kick off -päivässä yhteinen piste, jossa esiteltiin nuorisopalvelujen toimintaa.

Maarian, Moision ja Paattisten nuorisotalot ovat toteuttaneet myös yhteisretkiä. Pohjoisen alueen nuorisotilat järjestivät nuorten toiveesta yhteisretken Särkänniemeen 6.6.2018. Retken tavoitteena olivat elämyksellinen vapaa-aika sekä uudet kaveruussuhteet. Lisäksi Maarian ja Paattisten nuorisotilat toteuttivat yhteisen syyslomaretken.

Moision ja Maarian nuorisotilojen ohjaajat ovat olleet myös mukana loppuvuodesta 2018 käynnistyneessä vapaa-aikatoimialan sisäisessä monitoimitalotoiminnan kehittämisryhmässä, jossa kehitetään nuorisopalvelujen ja kirjastopalvelujen yhteistyötä.

Maarian nuorisotalon kävijämäärä on vuonna 2018 ollut jonkin verran pienempi verrattuna vuosiin 2016 ja 2017. Nuorisotilojen kävijämäärissä on yleensä kausittaista vaihtelua, esim. tilanteissa kun nuoret tulevat täysi-ikäisiksi ja uusia pienempiä nuoria ei ole vielä tavoitettu esim. kouluvierailuilla. Tällä hetkellä Maarian nuorisotalolla käy enimmäkseen ikäryhmää isommista alakoululaisista (5 vlk-) 17 vuotiaisiin nuoriin.  Suosituimpia toimintoja ovat olleet nuorten itsensä järjestämä sählyvuoro sekä erilaiset retket ja tapahtumat. Keskimäärin kävijöitä on nuokkari-illan aikana ollut n. 15-25, sählyiltoina yli 30.

Yhteistyökumppaneiden kanssa järjestetyssä toiminnassa kanssa Maarian nuorisotalolla on lisätty lähialueen pienille lapsille suunnattuja palveluja. Yhteistyö on lisääntynyt esimerkiksi V-S lastensuojelujärjestöjen MLL:n Perhelinjan kanssa ja nuorisotalon tiloissa on järjestetty Tanssitan vauvaa -ryhmätoimintaa. Myös perhemuskari siirtyisi mielellään nuorisotilalle kun Maarian kirjaston toiminta loppuu nykyisessä toimipaikassa.

Maarian kirjasto siirtyy Yli-Maarian uuteen Ypsilon-monitoimitaloon 7.1.2019 ja toimii jatkossa nimellä Yli-Maarian kirjasto. Kirjastoauto aloittaa käynnit Jäkärlässä 3.12.2018 alkaen kolme kertaa viikossa. Kirjastoautosta löytyy peruskokoelma aikuisten ja lasten kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia ja lehtiä. Autoon voi myös varata aineistoa. Kirjastopalvelut sijoittaa Maarian nuorisotilaan tammikuun 2019 aikana lainaus- ja palautuskaapin, jossa on pääasiassa lapsille ja nuorille suunnattua aineistoa. Kirjastokaappi toimii samalla periaatteella kuin omatoimikirjastot - käyttöön tarvitaan kirjastokortti ja siihen liitetty tunnusluku. Kirjastokaappiin ei toimiteta varauksia. Kirjastokaappi on käytössä nuorisotalon aukioloaikoina

Maarian nuorisotalorakennuksesta noin puolet on ollut sivistystoimialan järjestämän koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä. Sivisty toimialan toiminta siirtyy Jäkärlän alakoulun tiloihin,

Jonkin verran Maarian nuorisotalolla käyviä nuoria on kesän ja syksyn aikana siirtynyt Moision nuorisotilan käyttäjiksi. Moisiossa ovat kävijämäärät nousseet merkittävästi, vaikka toiminta on siirtymässä Ypsiloniin.

Liite 1Maarian nuorisotalon kävijämäärä vertailu 2016 - 2018 (kuukausitaso)

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä edellä olevan tilannekatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 126
Liite 1:Maarian kävijämäärävertailu 2016 - 2018