Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7630.08.20186

3661-2018 (12 05 06)

Vastaus nuorisolautakunnan pj. Takatalon ym. tekemään aloitteeseen nuorisopalveluiden Hansan Pop-Up nuorisotilan toiminnan jatkumisen vaihtoehtojen selvittämisestä.

Tiivistelmä:

Vastaus nuorisolautakunnan pj. Takatalon ym. tekemään aloitteeseen nuorisopalveluiden Hansan Pop-Up nuorisotilan toiminnan jatkumisen vaihtoehtojen selvittämisestä.

Nlk § 76

Vastaava ohjaaja Jaana Petäjoki:

Turun kaupunki, Kauppakeskus Hansa ja Turun NMKY ry ovat pilotoineet lukuvuoden 2017–2018 ajan yhteistyössä toteuttavaa nuorisotyötä kauppakeskus Hansassa. Toiminnan tavoitteena on ollut puuttua lisääntyneeseen nuorten häiriökäyttäytymiseen sekä lisätä turvallisuuden tunnetta kauppakeskuksessa uuden yhteistyömallin avulla. Pilotin aikana nuorisotyötä tehtiin Kauppakeskus Hansassa sijaitsevassa Pop Up -nuorisotilassa sekä jalkautumalla työparityönä yhdessä vartijoiden kanssa. Turun kaupunki rahoitti toimintaa tällöin yhteensä 60 000 eurolla.

Turun NMKY keräsi pilotointityön aikana vaikuttavuusarviointia, minkä perusteella arvioitiin toiminnan ja rahoituksen tarve syyskaudesta 2018 eteenpäin. Turun NMKY on toimittanut kaupungille vaikuttavuusarvioinnin tulokset 13.6.2018. Kyselyn vastauksissa kävi ilmi, että nuorisotyön lisääminen Hansassa on ollut hyvä asia ja toimintaa toivotaan jatkettavan myös ensi syksynä. Myös nuorten antaman palautteen perusteella voitiin todeta, että työ nuorten kanssa on ollut tuloksellista.

Kävijöitä Hansan Pop-Upissa on ollut kauden 2017–2018 aikana yhteensä 12 956 nuorta. Yksittäisiä nuoria kävijöinä on ollut arviolta noin 200 nuorta. Kävijämäärä on ollut suuri, esimerkkinä vertailuksi suurissa lähiöissä nuorisotalokävijöitä on ollut saman kauden aikana Runosmäessä 9964 ja Varissuolla 11 494.

Kaupungin kannalta yhteistyö Turun NMKY ry:n kanssa on ollut toimivaa ja sen jatko nähtiin tarpeellisena. Yhteistyön jatkamisesta neuvoteltiin vapaa-aikatoimialan kanssa ja se on puoltanut toiminnan jatkamista syyskauden 2018 - kevätkauden 2019 ajaksi.

Turun kaupungin hallintoryhmän johtaja Tuomas Heikkisen päätöksellä 21.6.2018 § 27 kaupunki jatkaa yhteistyötä kauppakeskus Hansan ja Turun NMKY ry:n kanssa. Turun kaupunki on sitoutunut rahoittamaan toimintaa yhteensä 60 000 euron osuudella syyskauden 2018 ja kevätkauden 2019 ajan. Rahoituksesta on neuvoteltu konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän ja hallintoryhmän välillä. Osa rahoituksesta tulee hyvinvointiohjelman hankkeesta. Yhteistyön jatkumisesta Turun kaupunki tekee sopimuksen Turun NMKY ry:n kanssa. Toiminnan käytännön toteutuksesta sovitaan yhdessä Turun nuorisopalvelujen kanssa. Hankkeen jatkosta päätetään erikseen. 

Syksykauden 2018 ja kevätkauden 2019 toimintaresurssit

Syksyn 2018 aikana Pop-Up – toimintaa on viitenä päivänä viikossa, ma-pe klo 14–20.45 välisenä aikana. Kauppakeskus Hansan kanssa on sopimus St.Erik korttelin kellarikerroksesta Eerikinkadun ja Kristiinankadun kulmassa olevasta käyttämättömästä tilasta Pop-Up – toiminnan käyttöön.

Turun NMKY ry:n vastuulla on resursoida työntekijöitä kolmena päivänä kahdella työntekijällä Pop-Up – nuorisotilassa (n.48 tuntia / viikossa) ja jalkautumalla kahtena päivänä viikossa kahden työntekijän voimin. Nuorisopalveluiden työntekijöitä on resursoitu kahtena päivänä viikossa kahdella työntekijällä eli 32 tuntia / viikossa. Käytännössä tämä tarkoittaa Nuorisopalvelujen työntekijöiden kohdalla sitä, että työntekijät tekevät Pop-Up – toimintaa muun työnsä ohella.

Työntekijäresurssista ja toiminnan ympärivuotisesta jatkamisesta tehty nuorisolautakunnan päätös 15.9.2016 § 89 on voimassa toistaiseksi. Päätöksessä Jyrkkälän nuorisotalon ohjaajien työpanos kohdennetaan Hansan Pop Up-nuorisotilaan yhtenä päivänä viikossa, jolloin Jyrkkälän nuorisotila on suljettuna. Nuorisopalveluiden tuottama toinen päivä on toteutettu sisäisin vaihtuvin henkilöjärjestelyin muiden työtehtävien ohella. Työntekijöiden kapasiteettia jaetaan siis useamman toiminnan toteuttamiseen, jolloin aikaa laadukkaan toiminnan tekemiseen hajautetaan.

Nuorisopalvelut tekee mielellään yhteistyötä muiden tahojen kanssa, yhteistyökumppanuus Turun NMKY ry:n ja Kauppakeskus Hansan toimitsijoiden kanssa on ollut sujuvaa. Nuorisopalveluiden näkemyksen mukaan Hansan Pop-up – toimintaa pystyy järjestämään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä tulevaisuudessakin mutta tämän hetkisessä laajuudessa ei nuorisopalveluiden nykyisillä resursseilla toimintaa pystytä toteuttamaan.

Vaihtoehdot toiminnan jatkumiselle

Turun kaupunki on sitoutunut rahoittamaan syyskauden 2018 ja kevätkauden 2019 Turun NMKY ry:n toimintaa yhteensä 60 000 eurolla. Rahoitus ei siis kata koko vuoden 2019 toimintaa.

Nuorisopalveluiden näkökulmasta ensisijainen vaihtoehto on, että toimintaa jatketaan yhteistyössä Turun NMKY ry:n kanssa nykyisessä laajuudessa. Tämä edellyttää myös Turun NMKY ry:ltä sitoutumista toiminnan jatkamiseen.

Toissijaisina vaihtoehtoina on joko toiminnan supistaminen tasolle, joka vastaa nuorisopalveluiden nykyistä panostusta eli kahden työntekijän yhteensä 32 viikkotyötunnin panosta tai työvoimaresurssin lisäämistä Hansan Pop-Up tilan toimintaan, mikä tarkoittaisi jonkin tai joidenkin tilojen toiminnan merkittävää supistamista.  

Hansan Pop –Up –toiminta jatkuu lähtökohtaisesti samanlaisena kuin tälläkin hetkellä. Toiminnan edellytyksenä on kuitenkin yhteistyön varmistuminen Turun NMKY:n kanssa.

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.