Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7530.08.20185

5050-2018 (12 05 06)

Vastaus nuorisolautakunnan jäsen Salakan ym. aloitteeseen Turun rullalautailutilanteen kartoittamiseksi ja nuorten harrastus- ja urheilumahdollisuuksien edistämiseksi

Tiivistelmä:

Aloitteessa pyydetään nuorisopalveluita selvittämään yhdessä muiden keskeisten toimijoiden kanssa I) mitä on tehty Cube hallin toiminnan korvaavien tilojen ja II) turvallisen toiminnan jatkuvuuden suhteen sekä III) miten rullalautailutoiminta harrastuksena ja kilpaurheilulajina mahdollistetaan Turun kaupungissa.

Nlk § 75

Vastaava ohjaaja Jaana Petäjoki:

Aloitteessa kuvataan rullalautaharrastuksen tilannetta Turussa seuraavasti: ”Rullalautailu on ollut viime vuosina kasvava ja suosittu kilpaurheilulaji. Harrastusmuotona se on myös ollut hyvin suosittu. Tästä esimerkkinä on ollut Cube hallin suosittu ja onnistunut nuorisotyö. Toiminta tullaan lakkauttamaan lähivuosina Kirstinpuiston kaavan rakennusvaiheen edistymisen myötä. Lisäksi kaavamuutokset uhkaavat heikentää epävirallisia rullalautailumahdollisuuksia Turussa. Kaupungin rullalautailun edistämiseen liittyvät hankkeet ovat viivästyneet tai pysähtyneet kokonaan.” 

Nuorisolautakunnalle tuotiin 17.5.2018 suullisesti tiedoksi katsaus Turun kaupungin skeittiolosuhteista ja -toiminnasta. Katsauksen aiheesta ja tulevaisuudesta antoivat liikuntapalveluista liikuntasuunnittelija Kristina Karppi ja nuorisopalveluista Cuben ohjaaja Jukka Maine sekä nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen.

Katsauksessa käsiteltiin Turun kaupungin skeittitoimintaa, yleistä tietoa skeittipaikoista ja -olosuhteista, harrastajien määrästä ja harrastajaryhmistä. Nuorisopalvelut vastaavat Turussa Skeittihalli Cuben toiminnasta ja muutamista pienistä siirreltävistä rampeista. Liikuntapalvelut vastaavat pääsääntöisesti kaupungin ulkoskeittipaikoista. 

Selvitys nykytilanteesta 

Nuoriso- ja liikuntapalveluiden selvityksen pohjalta on Turun rullalautailutoiminnan turvaamiseksi tehty seuraavia toimenpiteitä:

1) Cube hallin korvaavia tiloja selvitellään yhdessä tilapalvelukeskuksen kanssa. Skeittitoiminnan tulevaisuudesta on käyty keskusteluja ja tilavaihtoehtoja on selvitetty syksyllä 2017 liikuntapalveluiden, nuorisopalveluiden ja tilapalvelukeskuksen kesken. Neuvotteluja jatketaan osana nuorisopalveluiden tulevaisuuden tilaverkkoselvitystä ja asiasta tullaan laatimaan vaikutusten ennakkoarviointi.

2) Turussa on tällä hetkellä seitsemän skeittipaikkaa, joista keskusskeittipaikkoina toimivat Runosmäen ja Kupittaan kohteet. Näitä kohteita on peruskorjattu betonilla. Runosmäen skeittauspaikka on valmistunut toukokuussa 2018 ja Kupittaa valmistuu elokuun loppuun mennessä 2018. Molempiin kohteisiin on budjetoitu 165 000 euroa. Peruskorjaustyöt ovat viivästyneet urakointi vaiheessa. Hirvensalon kohde menee peruskorjaukseen vuonna 2020. Valmistelutyötä on tehty yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa, osallistaen käyttäjien, Turun rullalautailijat ry.n ja Nuorisopalveluiden työntekijöiden kanssa.

Nuorisopalvelut käyvät yhdessä liikuntapalveluiden kanssa aktiivisesti keskusteluja Turun liikuntaolosuhteiden ja palvelujen kehittämisestä.

Nuorisopalveluiden  määrärahoilla on tämän ja viime vuoden aikana hankittu liikuteltavia skeitti-elementtejä, joille on nuoria osallistamalla haettu turvamääräykset täyttäviä sijoituspaikkoja.

3) Nuoriso- ja liikuntapalvelujen yhteisenä intressinä on edistää kaikenikäisten ja -tasoisten rullalautailijoiden harrastusmahdollisuuksia ja edellä mainituilla toimenpiteillä pyritään yhdessä alan harrastajien kanssa kehittämään harrastusolosuhteita ja – mahdollisuuksia edelleen.

Keskustelua uusista tiloista Cuben käyttöön ja yhteistyötä eri tahojen kanssa skeittaustoiminnan turvaamiseksi jatketaan.

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.