Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7430.08.20184

5539-2018 (08 00 00, 08 01 00)

Lausunto runkolinjaston linjastoluonnoksista

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 16.5.2018 § 97 lähettää runkolinjaston linjastoluonnokset lausunnoille siten, että kirjalliset lausunnot ja mielipiteet pyydetään antamaan 31.8.2018 mennessä

Nlk § 74

Toiminnanjohtaja Ilpo Virtanen ja nuorisosihteeri Anni-Reetta Sorell:

Kaupunkiympäristötoimiala on 25.5.2018 (Dnro 5539-2018) lausuntopyynnössään pyytänyt Nuorisolautakunnalta / nuorisopalveluilta kommenttia runkolinjaston suunnitelmista. Vastauksia on pyydetty erityisesti seuraaviin kysymyksiin:

1.     Kuinka näette linjastomuutoksen vaikuttavan edustamanne tahon toimintaan?

2.     Mitä positiivisia ja negatiivisia muutoksia uudistus mielestänne tuo?

3.     Mitkä VE1:ssä esitetyistä parannuksista suhteessa VE2 tulisi toteuttaa? Miksi?

4.     Mitkä VE1:ssä esitetyt parannukset näette vähemmän tarpeellisina? Miksi?

Paremmat julkisen liikenteen yhteydet parantavat ainakin teoreettisesti Nuorisopalvelujen palvelujen saavutettavuutta. VE1 (laajempi linjasto) helpottaa nuorten liikkumista kaupungin sisällä ja saattaa edistää nuorten liikkumista alueiden välillä.  

·        Nuorisopalveluiden kokemuksen mukaan nuoret käyttävät yllättävän vähän naapurilähiöiden palveluita ja liikkuvat heille tutusta lähiöstä tai omalta asuinalueeltaan muihin lähiöihin. VE1:n laajempi joukkoliikennelinjasto saattaisi madaltaa kynnystä nuorten liikkumiseen kaupungin sisällä.

·        Nuorten täytyy tällä hetkellä kulkea keskustan kautta, jos he haluavat liikkua toiseen lähiöön. VE1 vähentäisi matkustusaikaa lähiöiden välillä ja helpottaisi julkisen liikenteen käyttöä.

·        Varissuo ja Jäkärlä ovat sosioekonomisesti haasteellisia lähiöitä, joten siellä asuvien nuorten elinpiirin laajentaminen olisi tärkeää Nuorisopalveluiden näkökulmasta. Onkin hyvä, että Varissuon linja on yksi pääliityntälinja.

·        Nuorisopalveluiden palvelut ja toimipisteet ovat melko hyvin VE1 –linjaston varrella. Palveluiden saavutettavuus julkista liikennettä käyttämällä on tärkeää sekä turkulaisten nuorten että myös Nuorisopalveluiden henkilökunnan työmatkojen ja työn aikaisen kulkemisen kannalta.

·        Toisaalta Paattisten alueen nuoret jäävät sekä VE1 että VE2 suunnitelmissa päälinjaston ulkopuolelle, jolloin liikkuminen julkista liikennettä käyttämällä ei nopeudu samalla tavalla kuin muilla alueilla. Paattisten alueen nuorten liikkuminen oman asuinalueensa ulkopuolelle sekä muualla sijaitsevien nuorten palveluiden käyttö ei siis näiden suunnitelmien mukaan helpotu.

·        VE1 ja VE2 välisessä vertailussa ilmenee, että VE2 tarjoamat julkisen liikenteen yhteydet nuorten suosimiin paikkoihin, kuten kauppakeskuksiin eivät ole yhtä hyvä kuin VE1 linjastossa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta antaa yllä esitetyn mukaisen lausunnon runkolinjaston linjastoluonnoksista

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavalla lisäyksellä:

Pohjoisen Turun runkolinjoja suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon nuorten harrastuspaikkojen sijainti ja saavutettavuus. Tampereen valtatien reittiä tulisi käyttää enemmän, jotta esim. Impivaaran ja Runosmäen harrastuspaikoille pääsisi ilman vaihtoja.

Lisäys tehtiin Hanskin ehdotuksesta Salakan kannattamana.

Jakelu

lausKaupunkiympäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne
tiedJorasmaa Lauri