Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6214.06.20185

6894-2018 (02 05 01)

Avustusohjeen uudistaminen

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunta myöntää avustuksia turkulaisten nuorisojärjestöjen ja varhaisnuorisojärjestöjen toimintaan ja turkulaisille nuorten toimintaryhmille. Nuorisolautakunnalla on käytössään "Ohje nuorisolautakunnan avustuksista", joka määrittää avustustoiminnan yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista.

Nlk § 62

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Turun kaupungin avustusten myöntämistä tukeva ohjeisto on kolmitasoinen. Siihen sisältyvät kaupunginhallituksen hyväksymä kaupunkitasoinen pysyväisohje, toimialakohtaiset lautakuntien vahvistamat erityisohjeet/ jakoperusteet sekä näitä täydentävät, kaupungin verkkosivustolla julkaistavat käytännön toimintatapaohjeet, joita ylläpitävät toimialoilla avustuksista vastaavat, matriisimaisesti työskentelevät avustusasioiden asiantuntijat. Toimialat varaavat talousarvioon vuosittain määrärahat käytettäväksi turkulaisen kansalaistoiminnan tukemiseen.

Nuorisolautakunnan avustustoiminnan toteuttamisen lähtökohtana on nuorisolain 1285/ 2016 § 8 kunnan vastuusta. ”Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin. Toteuttaessaan 2 §:n tavoitteita ja lähtökohtia kunnan tulee paikalliset olosuhteet huomioon ottaen luoda edellytyksiä nuorisotyölle ja -toiminnalle järjestämällä nuorille suunnattuja palveluja ja tiloja sekä tukemalla nuorten kansalaistoimintaa.”

Ohje nuorisolautakunnan avustuksista (Nlk 20.2.2014 § 23) määrittää avustustoimintaa sekä antaa nuorisojärjestöille ja nuorten toimintaryhmille yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista.

Ohje nuorisolautakunnan avustuksista vaatii päivitystä vanhentuneiden tietojen ja toimintatapamuutosten vuoksi. Nämä päivitykset ovat akuutteja ja tarpeellisia.

Avustusohjeen keskeiset muutos-/ uudistustarpeet, joita esitetään;

·         Kaikki avustukset haetaan sähköisesti osoitteessa https://lomakkeet.turku.fi/

·         Kaikissa avustusmuodoissa hakija vastaa ensin kaikille yhteisiin kysymyksiin, joiden perusteella hakemus eriytyy yksityiskohtaisempiin kysymyksiin ja asiasta päättävän toimialan käsiteltäväksi (Kulta2 taustakysymykset)

·         Avustuksia myönnettäessä huomioidaan nuorisolautakunnan painopisteet.

·         Avustusten hakuaikojen yhtenäistäminen on kaupunkitasoinen tavoite. Hakuaikojen muutokset;

-          toiminta-avustusten haku päättyy 30.9 (aiemmin 31.3)

-          sopimuspohjainen avustus haetaan myös sähköisen järjestelmän kautta, haku päättyy 30.9

-          projektiavustusten haku on avoinna jatkuvasti, projektiavustushakemusten käsittely ja valmistelu lautakunnan päätettäväksi on kaksi kertaa vuodessa.

·         Toiminta-avustuksen ennakkomaksatus poistuu. Muutos toiminta-avustuksen haku ja päätöksenteon aikatauluun mahdollistaa avustusten maksatuksen toimintavuoden alkuvaiheessa, joten ennakkomaksatuksen tarve poistuu. (aiemmin kirjattu; ennakon saamiseen oikeutettuja ovat edellisenä vuonna nuorisolautakunnalta toiminta- avustusta saaneet yhdistykset, jotka voivat saada ennakkoa enintään 50 % edellisen vuoden toiminta-avustuksen määrästä.)

·         Jokaisen avustuksia saaneen tahon toiminta ja talous voi joutua vuosittain tarkemmin tarkastettavaksi. Nuorisolautakunnalla on oikeus tarkastaa avustuksien saajien tilit ja toiminta nuorisolautakunnan myöntämien avustusten osalta. (aiemmin kirjattu; Nuorisolautakunta tarkistaa vuosittain viiden toiminta-avustusta saaneen yhdistyksen, jotka valitaan arvalla, tilit sekä tarvittaessa muiden yhdistysten tilit niin päättäessään.)

Avustusohjeen päivitystyötä on tehty tässä vaiheessa nuorisolautakunnan avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyöryhmän näkemysten pohjalta. Tarkoituksena on akuuttien päivitystarpeiden tekeminen ja jatkossa uudistamistyötä tehdään laaja-alaisemmin osallistaen myös järjestötoimijat mukaan kehittämistyöhön.

LiiteOhje nuorisolautakunnan avustuksista

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä uuden "Ohje nuorisolautakunnan avustuksista" - ohjeen ja kumota nuorisolautakunnan 20.2.2014 § 23 hyväksymän " Ohje nuorisolautakunnan avustuksista". Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että uusi "Ohje nuorisolautakunnan avustuksista" astuu voimaan 1.7.2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen.


Liitteet:

Nlk § 62
Liite 1:Ohje nuorisolautakunnan avustuksista