Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6114.06.20184

6886-2018 (02 05 01, 00 01 05)

Nuorisolautakunnan avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyö

Tiivistelmä: -

Nlk § 61

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Kaupungin strategisen hyvinvointi- ja aktiivisuusohjelman yhtenä linjauksena on palvelujen toteuttaminen yhteistyöllä kansalais- ja järjestötoiminnan kanssa. Ohjelman alatavoitteisiin on kirjattu avustusrekisterillä lisättävä avoimuus ja läpinäkyvyys sekä avustusjärjestelmän uudistaminen ja yhtenäistäminen tukemaan kaupungin strategisia tavoitteita. Alatavoitteeksi on kirjattu myös avustusten jakamiseen luotava malli, jossa suuremmat vakiintuneet toimijat kuuluvat sopimusten piiriin ja jossa pienemmät ja vaihtuvat avustusten saajat täydentävät ja monipuolistavat palvelutarjontaa.

Avustustoiminta on resurssiohjausväline, jolla toteutetaan Turun kaupungin strategisia linjauksia ja sen tulisi kyetä reagoimaan nuorisolautakunnan painopisteiden mukaan ja vastata ajankohtaisiin tarpeisiin nykyistä tehokkaammin.

Nuorisolautakunta päätti (26.4.2018 § 35) asettaa työryhmän valmistelemaan nuorisolautakunnan avustusten myöntämisen ohjeistusta. Työryhmään nimettiin seuraavat henkilöt: Janika Takatalo, Neriman Al Take, Janne Salakka, Minna Sartes, Outi Kari-Granfors ja Pirjo Lehtinen. Työryhmä on kokoontunut kaksi kertaa ja osa työryhmän jäsenistä kävi tutustumassa Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) avustustoimintaan ja siellä käytettävään pisteytysjärjestelmään.

Nuorisolautakunnalla on käytössään ”Ohje nuorisolautakunnan avustuksista”, joka määrittää avustustoiminnan yksityiskohtaisempia tietoja avustusehdoista ja myöntämisen edellytyksistä sekä hakuajoista.

Esille tulleita pohdittavia uudistuksia/ asioita;

o   Nuorisolautakunnan avustusmuodot ovat nykyisin projektiavustus, toiminta-avustus ja sopimuspohjainen avustus.  Nuorisolautakunnan avustuksia tulisi koota vaikuttavuudeltaan laajemmiksi kokonaisuuksiksi. Siiloutuneen tarkastelun sijasta pitäisi voida tarkastella kokonaiskuvaa ja arvioida vaikuttavuutta laajemmin. Avustusten kohdennuksessa tulisi miettiä, onko lähtökohtana tukea toimijaa vai toimintaa Tulevaisuudessa kategorioiden määrää ja luonnetta on syytä tarkastella siten, että onko jatkossa 3 kategoriaa (projekti-, toiminta-, ja sopimuspohjainen avustus) vai 2 (projekti- ja toiminta-avustus). Toiminta-avustusta saavien kanssa voitaisiin solmia kumppanuussopimuksia. Nuorisojärjestöjen kanssa tehtävän sopimuksen tavoitteena olisi, että nuorisolautakunta vahvistaa järjestön nuorisotoiminnan pitkäjänteisyyttä sekä nuorisotoiminnan kehittymistä laadullisesti ja määrällisesti.

o  Projektiavustuksen myöntämisestä päättää nykyisin aina nuorisolautakunta. Pienempien avustusten osalta on tuotu esille viranhaltijan päätösmahdollisuus. Projektiavustuksen luonnetta voisi myös kirkastaa. Määriteltynä projekti on kertaluonteinen työkokonaisuus, jolla on selkeät tavoitteet ja lopputulos, suunnitelma johon nojaudutaan ja selvästi rajatut resurssit sekä rajattu kesto. Samaa tarkoitusta varten ei pidä saada toiminta-avustusta ja projektiavustusta.

o  Avustustoiminnan vaikuttavuuden määrittely on haastavaa. Jatkossa olisi hyvä pohtia yhteisiä vaikuttavuuden indikaattoreita. Pisteytysjärjestelmä voisi olla varteenotettava, jolloin pisteytys voisi rakentua mm. kaikissa avustusmuodoissa hakijalle esitettyihin yhteisiin kysymyksiin (Kulta2), nuorisolautakunnan painopisteisiin ja nuorisotoiminnan luonteeseen.

Nuorisolautakunnan avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyön eteenpäin viemiseksi on laadittu projektisuunnitelma aikataulutuksineen. Projektisuunnitelma on ohjeellinen näkemys työn etenemisestä.

Liite 1Nuorisolautakunnan avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyön projektisuunnitelma

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyön projektisuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa selvitti toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen.


Liitteet:

Nlk § 61
Liite 1:Nuorisolautakunnan avustusrakenteen ja -ohjeen uudistamistyön projektisuunnitelma