Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4817.05.20185

4766-2018 (12 05 06)

Tilannekatsaus Maarian nuorisotilan toiminnasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 48

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, osastopäällikkö Kerstin Paananen ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen:

Taustaa

Nuorisolautakunta päätti kokouksessaan 27.8.2015 § 76 osallistua Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivitykseen ja että valmis hankesuunnitelma tuodaan osaltaan nuorisolautakunnan hyväksyttäväksi. Moision ja Maarian nuorisotilojen jatkosta päätetään erikseen lähipalveluperiaate huomioiden.

Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen hankesuunnitelma hyväksyttiin Turun kaupunginvaltuustossa 18.4.2011 § 82. Hankkeen toteuttamisajankohtaa on sittemmin siirretty. Kaupunginhallitus hyväksyi 23.3.2015 § 137 periaatelinjauksen Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivittämisestä siten, että Yli-Maariaan voidaan toteuttaa yhtenäiskoulu, joka voisi aloittaa toimintansa 1.8.2018.

Nuorisolautakunta on päättänyt 23.9.2015 § 98 sitoutua Yli-Maarian koulun (Ypsilon) monitoimitilahankkeeseen.

Käyttäjiksi Yli-Maarian monitoimitilaan tulevat sivistystoimialalta perusopetuksen yhtenäiskoulu (n. 700 oppilasta, vuosiluokat 1-9), varhaiskasvatus, esiopetus sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Vapaa-aikatoimialalta käyttäjiksi tulevat nuoriso- ja kirjastopalvelut. Hyvinvointitoimiala tuo kohteeseen kouluterveydenhuollon, neuvolan ja psykologin. Lisäksi kohteeseen tehdään valmistuskeittiö. Nuorisopalveluiden sijoittuminen uuteen Yli-Maarian monitoimitilaan vahvistaa alueen nuorten palveluja ja lisää kaupungin eri toimialojen välistä yhteistyötä. Yli-Maarian monitoimitila valmistuu joulukuussa 2018 ja nuorisopalveluiden toiminta alkaa siellä tammikuussa 2019.

Sitoutuessaan Yli-Maarian monitoimitilahankkeeseen viranhaltijavalmistelun lähtökohtana on ollut, että monitoimitilan valmistuttua Maarian nuorisotilasta luovutaan. Perusteluina luopumiselle on: 1) tilojen maantieteellinen läheisyys, 2)monitoimitilan tuottamana lisäarvo, kun eri toimialojen ammattilaiset työskentelevät yhdessä samoissa tiloissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi, 3) nuorten on helppo tulla tilaan vaikka suoraan koulupäivän jälkeen, 4) tila on uusi, tarkoituksenmukainen ja varta varten nuorten vapaa-ajantoimintaan suunniteltu ja 5) monitoimitilassa voidaan hyödyntää koko talon tiloja.

Maarian nuorisotila

Yli-Maarian monitoimitilan läheisyydessä nuorisopalveluilla on käytössään Maarian nuorisotila (osoitteessa Arkeloginkatu 4) ja Moision nuorisotila (Moision koulutie 2). Etäisyys nykyisen Maarian nuorisotilan ja uuden Yli-Maarian monitoimitilan välillä on rakenteilla olevaa kevyenliikenteenväylää pitkin noin 1,8 km.

Nuorisolautakunta kävi lähetekeskustelua nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuuksista Pohjois-Turussa kokouksessa 26.4.2018 § 33. Tuolloin esiteltiin muun muassa Maarian nuorisotilan nykyistä toimintaa, alueen sosioekonomista tilannetta ja nuorisotilan kävijämääriä. Nuorisopalvelut esitti keskustelun pohjaksi kolme eri vaihtoehtoa, joista yksi oli luopuminen osasta  Maarian nuorisotilaa (30 %). Kaupungin tilapalvelukeskuksen näkemyksen mukaan nuorisopalvelut ei voi luopua vain osasta tilaa. Toinen vaihtoehto oli Maarian nuorisotilasta luopuminen. Kolmannessa vaihtoehdossa toiminnan järjestäisi kaupungin ulkopuolinen kumppani.

Maarian nuorisotalon käyttäjät, alueen nuoret ja asukkaat ovat voimakkaasti vedonneet nuorisotalotoiminnan säilyttämisen puolesta Jäkärlässä. Nuorisolautakunnalle toimitettiin 22.3.2018 § 29 tiedoksi kannanotto Maarian-Jäkärlän lähiön nykyisen palvelutason puolesta. Vetoomuksessa asukkaat haluavat, että Maarian kirjasto ja nuorisotalo on säilytettävä vähintään nykyisellä palvelutasolla Jäkärlässä. Lisäksi 28.3.2018 Jäkärlän Kaupunginjohtaja kylässä -kierroksella nousi esiin nuorten ja asukkaiden huoli alueen nuoriso- ja kirjastopalveluiden tulevaisuudesta.

Yli-Maarian monitoimitilan toiminta käynnistyy kesken lukuvuoden 2018 - 2019. Lautakunnan käymässä lähetekeskustelussa nousi esille, että toiminnan siirtäminen Jäkärlästä Yli-Maariaan voisi tapahtua vähitellen. Sivistystoimialalta saadun tiedon mukaan Jäkärlästä on syksyllä 2019 tulossa 7. luokalle n. 30 oppilasta ja luokat 8. ja 9. käyvät koulunsa nykyisissä kouluissa. Yläkouluikäisten nuorten määrä Yli-Maarian koulussa lisääntyy siis vähitellen.

On tarkoituksenmukaista, että toimintaa Maarian (Jäkärlä) nuorisotilassa ei lopeteta vielä vaan odotetaan Yli-Maarian nuorisotilan käynnistämisvaiheen yli. Jäkärlän alueen nuoria ohjataan aktiivisesti uuden Ypsilonin nuorisotilan käyttäjiksi ja heitä otetaan mukaan toiminnan suunnitteluun. Tämä väliaikaisratkaisu edellyttää, että nuorisolautakunnalle osoitetaan lisämäärärahaa vuokra- ja toimintakustannuksiin tai että järjestely voidaan toteuttaa sisäisin järjestelyin talousarvion puitteissa. Tämä tarkoittaa, että jostakin muusta nuorten palvelusta tai tilasta luovutaan. Keskustelussa nousi myös esille, että Maarian nuorisotalon toiminnasta tulee raportoida nuorisolautakunnalle puolivuosittain.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä edellä olevan tilannekatsauksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.