Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3326.04.20183

4766-2018 (12 05 06)

Selvitys nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella (Maaria ja Moisio)

Tiivistelmä: -

Nlk § 33

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, osastopäällikkö Kerstin Paananen ja nuorisopalvelupäälliköt Minna Saarinen ja Toni Ekroos sekä aluetyönkehittäjä Katri Arnivaara:

 

Maarian ja Jäkärlän alueen nuoriso- ja kirjastopalvelut ovat nousseet keskusteluun kevään aikana. Nuorisolautakunnalle toimitettiin 22.3.2018 § 29 tiedoksi kannanotto Maarian-Jäkärlän lähiön nykyisen palvelutason säilyttämisen puolesta. Lisäksi Kaupunginjohtaja kylässä Jäkärlässä -tapahtuman yhteydessä 28.3.2018 nousi erityisesti esille nuoriso- ja kirjastopalveluiden siirtyminen Yli-Maariaan. Nuorisopalveluiden osalta asukkaat olivat huolissaan erityisesti siitä, että etäisyys Yli-Maarian nuorisotilaan on liian pitkä Jäkärlä-Maarian alueelta. Asukkaiden näkemyksen mukaan alueella tarvitaan jatkossakin nuorisotila ja –ohjaajat.

 

Nuorisolautakunta on käsitellyt Yli-Maarian uuden koulun hankesuunnitelmaa sekä Pohjoisen alueen nuorisotilaverkkoa useaan otteeseen viime vuosien aikana. Yli-Maariaan uuden koulun hankesuunnitelma, jossa nuorisopalveluille on osoitettu tilat koulun yhteyteen, on hyväksytty nuorisolautakunnassa 23.9.2015 § 98. Samalla nuorisolautakunta päätti, että koko Pohjoisen alueen nuorisopalveluiden kattavuutta on tarkasteltava. Lisäksi nuorisolautakunta totesi: on tärkeää, että Maarian-Jäkärlän alueella on jatkossakin säännöllistä nuorisotalotoimintaa uudesta, Yli-Maarian koulun yhteyteen suunnitellusta nuorisotilasta huolimatta. Lautakunnalle on tuotu selvityksiä asiasta 16.6.2016 § 62 sekä 18.5.2017 § 46.

 

Nuorisolautakunnan olisi tarkoituksenmukaista päättää Maarian ja Moision nuorisotilojen mahdollisesta luopumisesta viimeistään kesäkuussa 2018, jotta päällekkäisiltä vuokrakustannuksilta vältytään. Nuorisotiloissa on puolen vuoden irtisanomisaika. Yli-Maarian monitoimitilan arvioitu valmistumisaika on 31.12.2018. Nuorisotilan toiminta käynnistyy tammikuussa 2019.

 

Nuorisotilojen käyntikerrat ovat jonkin verran vähentyneet molemmissa nuorisotiloissa edellisestä selvityksestä. Tällä hetkellä Moisiossa käy enemmän vanhempia nuoria eli 14 -18 vuotiaita. Maariassa suurin kävijäjoukko on 10 - 16-vuotiaat.

 

Jäkärlän (Maaria) alueella on ilmennyt jonkin verran levottomuuksia ja ilkivaltaa. Nuorisotalolla käy paljon lapsia ja nuoria, joilla ei ole mahdollisuutta harrastaa ja osallistua muualla. Etäisyys Turun keskustaan on pitkä.

 

Maarian ja Moision nuorisotilojen ja koulujen tiloissa järjestettävää toimintaa on viime vuosina kehitetty myös osana vapaa-aikatoimialan alueellista aktivointityötä ja nuorisotiloille on tuotu erilaisia harrastekerhokokeiluja. Kesäaikaan nuoret voivat tilata alueelle liikkuvan nuorisotilan Nuokkaribiilin, jonka mukana kulkevat ammattitaitoiset ohjaajat ja monipuolinen nuorisotyön varustus.

 

Maaria-Paattisen alueen väestökehitys ja nuorisotilojen käyttöaste

 

Nuorisopalveluiden kohderyhmäikäisiä (0 - 29 -vuotiaat) nuoria Pohjoisella alueella on yhteensä: 3 273, joista 10 - 19 vuotiaita yhteensä 1212 (v. 2017). Vuosien 2013 - 2017 välillä 10 - 19 –vuotiaiden määrä on pysynyt melko paikallaan. Turun kaupungin uuden väestöennusteen (lähde: strategia ja kehittämisen tulosyksikkö) mukaan 0 - 29 –vuotiaiden määrä tulee kasvamaan noin 8 %:lla Maaria-Paattisten alueella 2030 mennessä.

Kuvassa 0 - 29 –vuotiaiden määrä kehitys Maaria-Paattisten suuralueella 2011 – 2050 (sininen väri on toteutuma/harmaa ennuste)

 

Maaria-Paattisten suuralueen pienalueita tarkasteltaessa väestökehitys 7-19 – vuotiaiden osalta on nopeampaa Moisio-Kanervamäen alueella kuin Länsi-Maaria-Jäkärlän alueella seuraavana 15 vuotena, johtuen uuden kaavoituksen tuomasta rivitalo- ja omakotitalorakentamisesta sekä uudesta monitoimirakennuksen tuomasta vetovoimasta (väestöennuste ei huomioi, joten kasvu saattaa olla voimakkaampaa todellisuudessa). Samaan aikaan Länsi-Maaria-Jäkärlän 7 - 19 –vuotiaiden määrän kehitys on melko tasaista, kun uutta kaavoitusta ei alueella juuri näinä vuosin juurikaan ole. Tilanne kuitenkin muuttuu vuoden 2030 jälkeen, kun kaavoitus alkaa painottumaan Länsi-Maaria-Jäkärlän alueelle tuoden runsaasti 7 - 19 –vuotiasta väestöä alueelle. 

 

Maariassa olevan nuorisotilan kapasiteetti ylittää Moision pienehkön tilan moninkertaisesti, ja tilankäyttöaste näyttää melko matalalta (Maaria 300m2 tilankäyttöaste 12 % vs Moisio 43m2 tilankäyttöaste 79 %). Maarian tilankäyttöaste ei näytä nousevan yli 20 % edes 7 - 19-vuotiaiden määrän suuren kasvun (n. +60 %) kautta vuosina 2030 - 2050. Mikäli Maarian ja Moision nuorisotilojen toiminta siirretään Yli-Maarian Ypsilon –monitoimirakennukseen, tilankäyttöaste (n. 150 hlö kapasiteettiarviolla) olisi tasainen 40 – 50 % nyt ja tulevaisuudessa tukien molempien alueiden kasvua.

 

Valtion veronalaiset tulot Maaria-Paattisten alueella ovat: Vuosiansio (v. 2013) sukupuolet yhteensä 27 095 € ja miehet 30 460 € ja naiset 23 691 €. Tulotaso oli vuonna 2015 hieman korkeampi kuin Turussa keskimääräisesti (ind. 105 vrt Turku 100). Maaria-Paattisten alueen tulotaso on parantuntu viime vuosina, sillä vuonna 2011 tulotaso indeksoituna oli lähempänä keskimääräistä (ind. 101 vrt Turku 100).

 

Maarian nuorisotalon nykytila

 

Maarian nuorisotila sijaitsee vanhassa vuonna 1906 rakennetussa puurakennuksessa Jäkärlän ala-asteen, urheilukentän ja kirjaston läheisyydessä osoitteessa Arkeologinkatu 4. Rakennuksessa on 423 neliötä, joista sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä on päivisin ja järjestöjen käytössä iltaisin on noin 100 neliöitä. Lisäksi osa tiloista on yhteiskäytössä. Nuorisopalvelut maksaa nykyisestä Maarian nuorisotilasta vuokraa noin 77.582,76 euroa vuodessa. Nuorisotalon ympäristö on puutarhamainen ja viihtyisä. Alakoululaisten on helppo tulla nuorisotilalle suoraan koulusta.  Yhteistyö Jäkärlän koulun ja koulun vanhempainyhdistyksen, kirjaston ja muiden toimijoiden kanssa on toimivaa. Nuorisotalolla työskentelee kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa.

 

Nuorisotalon käyntikerrat vaihtelevat kausien ja vuodenaikojen mukaan. Lämpiminä kuukausina on hiljaisempaa, koska nuoret ovat paljon ulkona.  Heinäkuussa nuorisotila on suljettuna. Nuorisotalolla on nuorten avoimen ja ohjatun toiminnan lisäksi jonkin verran järjestö- ja asukastoimintaa. Nuorten kokonaiskäyntikerrat vaihtelevat kuukausittain, vaihteluväli vuonna 2017 oli 222 - 652 (v. 2015 oli 149 - 807) nuorten käyntikertaa kuukaudessa. Nuorten toiminnassa oli noin 381 (2015 oli 487) käyntikerta kuukaudessa. Nuorten käyntikertoja tilassa oli vuonna 2017 yhteensä 4192 (v. 2015 oli 5847) ja järjestökäyntikertoja 751. Järjestökäyttö on Maariassa vähentynyt. Nuorisotilan käyttäjien ikäjakauma on nuorisokortin mukainen 9 - 18 vuotta. Tällä hetkellä nuorisotalolla käy eniten 10 - 16-vuotiaita nuoria.

 

Jäkärlän (Maaria) alueen sosioekonominen tilanne on haasteellinen, alueella on paljon työttömiä ja toimeentulotukiasiakkuuksia. Tästä johtuen lapsille ja nuorille pyritään järjestämään mahdollisimman paljon maksutonta tai edullista toimintaa. Maarian nuorisotila on alueen nuorille tärkeä, turvallinen ja tasa-arvoinen paikka. Nuorisotalon ollessa suljettuna, alueella ilmenee levottomuuksia ja ilkivaltaa. Nuorisotalolla käy paljon lapsia ja nuoria, joilla ei ole mahdollisuutta harrastaa ja osallistua muualla. Yhteistyötä tehdään paljon poliisin, lastensuojelun ja alueen muiden toimijoiden kanssa. Nuorilta ja alueen asukkailta on tullut vahva vetoomus nuorisotilan säilyttämisen puolesta.

 

Sekä Maarian että Moision nuorisotiloilla järjestetään lapsille ja nuorille monipuolista ohjattua toimintaa, joka vastaa nuorisopalveluiden elämyksellisen vapaa-ajan ja luovuuskasvatuksen tavoitteisiin.

 

Moision nuorisotilan nykytila

 

Moision nuorisotila otettiin käyttöön alakoulun laajennuksen yhteydessä vuonna 2007. Nuorisotilaa kasvatettiin 1.8.2014 toisella huoneella, joka vapautui kirjastopalveluilta (nlk 24.4.2014 § 46). Nuorisotila sijaitsee osoitteessa Moision koulutie 2. Tila on esteetön, mutta ei sisällä automaattisia saranaovia. Nuorisotilassa on neliöitä 144 ja samassa tilassa toimii sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Nuorisotilan suurin sallittu henkilömäärä kerrallaan on 48 henkilöä. Moision nuorisotila on käyttäjämäärään nähden liian pieni. Nuorisopalvelut maksaa nykyisestä Moision nuorisotilasta vuokraa noin 29.634,96 euroa vuodessa. Koulurakennuksen yhteydessä on urheilukenttä ja liikuntahalli. Moision koulu ja nuorisotilan välittömässä läheisyydessä ei ole muita alueen palveluja. Moision nuorisotilassa on työssä kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa.

 

Nuorisotilassa käy iältään 9-18 -vuotiaita nuoria. Nuorimmat kävijät ovat pääosin Moision alakoululaisia. Nuorten kokonaiskäyntikerrat vaihtelevat kuukausittain, vaihteluväli oli vuonna 2017 115 - 368 (v. 2015 160 - 517) käyntikertaa kuukaudessa. Nuorten toiminnassa oli 2017 noin 246 (v. 2015 313) käyntikertaa kuukaudessa. Nuorten käyntikertoja tilassa oli vuonna 2017 yhteensä 2707 (v. 2015 3758). Moision nuorisotilalla ei ole olut järjestötoimintaa. Moision nuorisotila on alueen nuorille tärkeä, turvallinen ja tasa-arvoinen paikka. Tällä hetkellä avoimessa toiminnassa käy enemmän yläkouluikäisiä ja ammattikouluikäisiä. Alakouluikäiset käyvät tällä hetkellä tapahtumissa ja osallistuvat aktiivisesti retkiin.

 

Maarian ja Moision nuorisotilojen ja koulujen tiloissa järjestettävää toimintaa on viime vuosina kehitetty myös osana vapaa-aikatoimialan alueellista aktivointityötä.

 

Asukkaiden ja nuorten näkemys

 

Nuorisolautakunta järjesti 10.9.2015 Maarian nuorisotalolla alueen asukkaille kuulemistilaisuuden liittyen Yli- Maarian koulun hankesuunnitteluun. Tilaisuudessa nousi esiin asukkaiden huoli turvallisesta kulkemisesta uuteen toimipaikkaan. Yli-Maarian koulun valmistuessa alueella on uusi kevyenliikenteenväylä Paimalantien ja Pyhän Marian tien välillä alittaen Tampereen valtatien. Välimatka nykyisen Maarian nuorisotilan ja uuden Yli-Maarian koululle tulevan nuorisotilan välillä on kevyenliikenteen väylää pitkin noin 1,8 km. Kevyeen liikenteen väylä valmistuu kesällä 2018 ja se tulee olemaan koko matkalta valaistu.

 

Kuluneen kevään aikana sekä 28.3.2018 kaupunginjohtajan vierailun yhteydessä on käyty keskusteluja Maaria-Jäkärlän asukkaiden kanssa ja tilaisuuksissa on nostettu esiin keskeisenä huolena nuorten kokoontumispaikan siirtymisestä pois alueelta. Asukkaiden mukaan nuorisotilan ollessa kiinni nuorten levoton käyttäytyminen ja tekemä ilkivalta alueella lisääntyy ja nuoret viettävät aikaansa mm. alueella olevassa autiotalossa. Alueen asukkaat ovat myös jättäneet adressin Maaria-Jäkärlän nykyisen palvelutason säilyttämisen puolesta (16.3.2018).

 

Talven 2017 - 2018 aikana Turun AMK:n sosionomiopiskelijat ovat yhdessä Turun kaupungin virkamiesten kanssa toteuttaneet osallisuusprojekteja Maaria-Jäkärlä -alueen nuorten keskuudessa. Tässä yhteydessä on tullut esiin, että alueen nuoret kokevat voimakkaasti olevansa jäkärläläisiä nuoria. Alueidentiteetti ja yhteisöllisyyden tunne on vahva. Yhteisö nuorisotilalla on heille merkityksellinen. Nuoret kokevat tulevansa hyväksytyiksi sekä nuorten itsensä että nuorisotilalla olevien aikuisten keskuudessa. Osalla nuorista ainoa turvallinen ja luotettava aikuiskontakti, jolle nuoret voivat puhua, on tilan nuoriso-ohjaaja. Toisena aikuiskontaktina osa nuorista mainitsi lähialueen nk. ”pussikaljaporukan”. Nuorten mukaan vaarana on, että hengailu kyseisen porukan keskuudessa lisääntyy, jos alueella ei ole nuorten yhteistä kokoontumisen paikkaa.

 

Jäkärläläisten nuorten Yli-Maarian nuorisotaloon siirtymistä hankaloittaa tällä hetkellä tilan etäisyys ja nykyiset joukkoliikennejärjestelyt. Kävely- ja pyöräilyreitti Jäkärlästä Yli-Maarian monitoimitaloon valmistuu vuoden 2018 lopulla. Sen sijaan varsinainen tie, joka mahdollistaa alueen sisällä poikittaissuuntaisen joukkoliikenteen Jäkärlästä Yli-Maariaan, valmistuu vasta vuoden 2019 lopussa. Bussin käyttäjät joutuvat vuoden ajan kiertämään lähes kaupungin kautta. Osalle nuorisotalon nuorista bussimaksut ovat myös este liikkumiseen alueiden välillä.

 

Maarian ja Moision nuorisotilojen jatkosta

 

Nuorisopalvelut eivät olleet mukana vuonna 2011 valmistuneessa Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmassa, vaan silloin tarkoituksena oli jatkaa toimintaa nykyisissä tiloissa Moisiossa ja Maariassa. Yli-Maarian kouluhankkeen laajentuminen koskemaan myös yläkoulutoimintoja nosti esille tarpeen tarkastella uudelleen nuorisotilojen sijoittumista Turun pohjoisilla alueilla. Vuoden 2015 Yli-Maarian hankesuunnitelmassa nuorisolautakunta päätti 23.9.2015 nuorisopalveluiden osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutua suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin.

 

Nuorisolautakunta on todennut, että Maaria-Jäkärlän alueella on tärkeää järjestää jatkossakin säännöllistä nuorisotalotoimintaa uudesta, Yli-Maarian koulun yhteyteen suunnitellusta nuortentilasta huolimatta. (23.9.2015 § 98).

 

Maarian nuorisotalo soveltuu hyvin nuorisotoimintaan. Kiinteistön omistajalta saatujen tietojen mukaan tulevia toimenpiteitä kiinteistössä ovat: kaukolämpöön liittyminen, julkisivun huoltomaalaus sekä ikkunoiden korjaus ja maalaus. Toimenpiteillä ei ole vuokravaikutusta toimialalle. Näiden toimenpiteiden jälkeen arvio on, ettei laajamittaisemmille korjauksille Maarian nuorisotalolla ole tarvetta seuraavan, noin kymmenen vuoden aikana.

 

Jäkärlän koulun tarjoamia mahdollisuuksia nuorisotoimintaan on kartoitettu ja johtopäätöksenä on, että koululta ei löydy sopivia tiloja säännölliseen nuorisotoimintaan.

 

Sekä Moision että Maarian nuorisotiloja käyttää tällä hetkellä nuorisotoiminnan lisäksi sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, joka on siirtynyt vuoden 2015 alusta sivistystoimialan alaiseksi. Aamu- ja iltapäivätoiminnan vaatimat tilaratkaisut on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa vuoden 2018 syksyllä sivistystoimialan omissa tiloissa.

 

Kustannusarviot

 

Arvioitu Moision nuorisotilan vuokra vuonna 2019: 26 401 €

Arvioitu Maarian nuorisotilan vuokra vuonna 2019: 77 664 €

Arvioitu Ypsilonin (Yli-Maaria) vuokra vuonna 2019: 73 466 €

Maarian ja Moision yhteiset arvioidut vuokrakustannukset vuonna 2019: 104 065 €

 

Alla on esitetty pohdittavaksi erilaisia alustavia vaihtoehtoja. Laskelmat ovat arvioita.

 

1) Maarian ja Moision nuorisotiloista luopuminen, toiminta siirtyy Ypsiloniin:

Maarian ja Moision nuorisotiloista luopuminen säästäisi vuokrakustannuksista 30 599€ vuositasolla.

 

Kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa siirtyy Ypsiloniin, kaksi ohjaajaa siirtyy muihin toimintoihin. Henkilöresurssia vapautuu tällä hetkellä työntekijävajeesta kärsiviin toimintoihin kuten Hansan Pop-up nuorisotilaan ja digitaaliseen nuorisotyöhön. Vuokrakustannuksista tulee säästöä, jota voidaan kohdentaa toimintaan.

 

2)Luopuminen Maarian nuorisotalon osasta (30 %) ja Moision nuorisotilasta, Moision toiminta ja osa Maarian toiminnasta siirtyy Ypsiloniin, osa toiminnasta jää Maariaan

Moision nuorisotilasta ja Maarian nuorisotalon toisesta päädystä luopuminen toisi vuokrakustannuksia vuositasolla arviolta: 73 466 € (Ypsilon) + 51 776€ (70 % osa Maarian tilasta) = 125 242 €, vuokrakustannuslisäys vuositasolla 21 359 €.

 

Kaksi nuorisopalveluiden ohjaajaa siirtyy Ypsiloniin, kaksi ohjaajaa on osa-aikaisesti Maarian nuorisotalolla ja osa-aikaisesti muissa tehtävissä.

 

3)Kumppanuustoiminnalla järjestetty ohjaustoiminta Maarian nuorisotalossa.

 

Maarian nuorisotalon toiminta järjestetään nuorisoalan järjestön toimesta. Kumppanuusavustuksen kustannusvaikutus arviolta 70 000 €.

 

Kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa siirtyy Ypsiloniin, kaksi ohjaajaa siirtyy muihin toimintoihin. Henkilöresurssia vapautuu tällä hetkellä työntekijävajeesta kärsiviin toimintoihin kuten Hansan Pop-up nuorisotilaan ja digitaaliseen nuorisotoimintaan.

 

Järjestökumppanin löytäminen ja sitoutuminen on epävarmaa, neuvotteluja ei ole käynnistetty asiasta järjestöjen kanssa. Kustannukset lisääntyvät Maarian nuorisotalon vuokran sekä arvioidun kumppanuusavustuksen myötä.

 

Maarian nuorisotilan vuokra (koko tila / 70 % tilasta): 77 664 €/51 776 € + kumppanuusavustus 70 000 € = 147 664 €/121 776 €.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi ja käy asiasta lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.