Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta325.01.20183

912-2018 (12 05 02)

Turun kaupungin etsivä nuorisotyö

Tiivistelmä:

Turun kaupungissa etsivää nuorisotyötä on tehty vuodesta 1996 (nlk § 104/1997 on määritellyt nuorisotoimen etsivän nuorisotyön ja katutyön yleiset periaatteet). Nykymuotoinen OKM:n avustama etsivä nuorisotyö käynnistyi Suomessa ja Turussa 2008. Nuorisolain pykälissä 10§, 11§ ja 12§ määritellään etsivän nuorisotyön tehtävä, määritellään tietojen luovuttamisperiaatteet sekä nuoren tietojen käsittely.

Nlk § 3

Nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen:

Nuorisolain määritelmän mukaan etsivän nuorisotyön tehtävänä on tavoittaa tuen tarpeessa oleva nuori ja auttaa häntä sellaisten palvelujen ja muun tuen piiriin, joilla edistetään nuoren kasvua, itsenäistymistä, osallisuutta yhteiskuntaan ja muuta elämänhallintaansa sekä pääsyään koulutukseen ja työmarkkinoille. Ensisijaisesti etsivä nuorisotyö aloitetaan nuoren itsensä antamiin tietoihin ja hänen omaan arvioonsa tuen tarpeesta.

Turun kaupungin nuorisopalvelut vastaavat Turun kaupungissa tehtävästä etsivästä nuorisotyöstä, mutta ns. oman etsivän nuorisotyön lisäksi, etsivässä nuorisotyössä on kumppaneita eri organisaatioista, joiden kanssa vuosittain solmitaan kumppanuussopimus, jonka perusteella kumppanit voivat hakea OKM:n etsivän nuorisotyön avustusta. Turun kaupungin etsivän nuorisotyön kumppanit 2018 ovat: Ungdomsverkstaden Troja (vuodesta 2018, V-S Sininauha ry. (vuodesta 2013) sekä A-klinikka säätiön Nuorisoasema (vuodesta 2014). Etsivän nuorisotyön yhteistyö Turun kaupungin omien etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijöiden ja kumppaniorganisaatioiden etsivän nuorisotyön työntekijöiden kanssa on erittäin tiivistä ja vuorovaikutteista. Yhdessä määritellään työmuotoja, työtapoja, vastuualueita, toimitaan yhdessä mm. kutsunnoissa, jaetaan koulupudokkaita jne.

Turun kaupungin nuorisopalveluiden etsivän nuorisotyön työntekijöitä on viisi, Ungdomsverkstaden Torjassa on kaksi, V-S Sininauha ry:llä kolme työntekijää ja Nuorisoasemalla yksi työntekijä: kokonaisvahvuus on siis 11 etsivää nuorisotyötä tekevää nuorisotyöntekijää. Työntekijöiden lisäksi jokaisessa etsivää nuorisotyötä tekevässä organisaatiossa työntekijöillä on oma lähiesimiehensä.

Turun kaupungin etsivää nuorisotyötä ovat lautakunnan kokouksessa esittelemässä nuorisopalvelupäällikkö Taina Laaksonen sekä etsivän nuorisotyön nuorisotyöntekijät Turun omasta organisaatiosta sekä kumppaneista.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi etsivän nuorisotyön esittelyn.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa esittelivät Tommi Grönroos, Johanna Käppi ja Anu Knuutila V-S Sininauhaliitosta, Johanna Rosenqvist Ungdomsverkstaden Trojasta sekä Katriina Väliaho, Kaisa Orbinski ja Sami Renberg Turun kaupungin nuorisopalveluista.

Asian kokouksessa esitteli Annina Lehtiö-Vainio.