Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta11814.12.20177

13147-2017 (057)

SPR:n Varsinais-Suomen piirille maksettava korvaus Halisten nuorisotoiminnan toteuttamisesta vuonna 2018

Tiivistelmä: -

Nlk § 118

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri on laatinut talousarvion vuodelle 2018, Halisten nuorisotoiminnan toteuttamiseksi. Laaditussa talousarviossa vuodelle 2018, esitetään toiminnan toteuttamiseen 64.000 € sekä 1.000 €:n lisärahoitus nuorten osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen.

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri on järjestänyt nuorisotoimintaa Kuuvuoren nuorisotalossa vuodesta 1997 lähtien ns. kumppanuussopimuksen pohjalta. Sopimuksen mukaisesti nuorisopalvelut tukee toimintaa. Kuuvuoren nuorisotilasta luovuttiin ja Halisten nuorisotilan toiminta alkoi vuoden 2017 alussa Koroisten liikekeskuksessa. Nuorisotilan nimeksi tuli nimikilpailun tuloksena Huudi. Kuluvana vuonna 2017 SPR:n Varsinais-Suomen piirille on maksettu nuorisotoimen talousarviosta nuorisotilatoimintaan 64.000 € sekä 10.000 €:n lisärahoitus uuden nuorisotilan käyttöönottoon liittyvien tilaisuuksien, toimintavälineiden hankintojen ja nuorten ideoimien sisustuksellisten ratkaisujen toteuttamiseen, yhteensä 74 000 euron suuruinen korvaus.

Halisten alueen nuorisotoiminta on suunnattu 9–18-vuotiaille ja nuorisotilassa on mahdollisuus pelailuun, yhdessä tekemiseen ja omien ideoiden toteuttamiseen. Halisten nuorisotilan toiminnan periaate on avoimuus.  Kylätalomaisen työotteen ydin on synnyttää Halisten nuorisotilasta matalan kynnyksen kohtaamis- ja toimintapaikka. Asuinalueen tarpeet huomioiden kohdennettu toiminta on toisaalta perusteltua. Toiminnan kehittämisessä on huomioitu erityisinä ryhminä mm. alakouluikäiset, tyttötoiminta ja kotouttava toiminta. Avointa nuorten toimintaa on vähintään kolmena päivänä viikossa sekä kouluyhteistyötä ja katutyötä Halisten alueella. Halisten avoimien ovien nuorisotoiminnassa on mukana 35 – 40 nuorta illassa.

Halisissa nuorten osallisuuden vahvistamista lähdettiin kehittämään osallistuvan budjetoinnin menetelmällä. QuHan päätetään -ryhmän osallistava toiminta ja osallistuva budjetointi kohdentui v. 2017 Halisten uuden nuorisotilan kalustamiseen ja toimintavälineiden hankkimiseen sekä tilan nuorten avajaisten suunnitteluun ja toteutukseen. Kokemukset olivat hyviä. Nuorisopalveluiden operatiiviseen sopimukseen v.2018 on kirjattu OBU, osallistuva budjetointi, jonka tavoitteena on että, nuoret oppivat miten kaupunki toimii. Nuorelle syntyy kokemus siitä, että hänen kokemuksellaan ja mielipiteellään on arvoa ja merkitystä. Nuori oppii suhteuttamaan omia toiveitaan toisten tarpeisiin. OBUn taloudellisten resurssien turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Esitän, että Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirille maksetaan nuorisotoimen talousarviosta nuorisotilatoimintaan 64.000 € sekä 1.000 €:n lisärahoitus nuorten osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen, yhteensä 65 000 euron suuruinen korvaus vuodelle 2018, maksetaan kustannuspaikalta Kansalaistoiminnan edistäminen 25003.

Liite 1Halisten nuorisotilan talousarvio 2018

Liite 2Halisten nuorisotilan toimintasuunnitelma

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirille maksetaan nuorisotoimen talousarviosta Halisten nuorisotilatoimintaan 64.000 € sekä 1.000 €:n lisärahoitus nuorten osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen, yhteensä 65 000 euron suuruinen korvaus vuodelle 2018, maksetaan kustannuspaikalta Kansalaistoiminnan edistäminen 25003.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomen Punainen Risti Varsinais-Suomen Piiri
tpvLinnovaara Timo
tpvMäki-Salminen Miia
tpvMäkynen Ilkka
tpvSlipic Sanda
tpvSotnik Kristiina
tpvTakomo Terhi


Liitteet:

Nlk § 118
Liite 1:Halisten nuorisotilan talousarvio 2018
Liite 2:Halisten nuorisotilan toimintasuunnitelma 2018