Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta11714.12.20176

13144-2017 (002, 539)

Nuorisopalveluiden ja Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri (SPR) yhteistyösopimuksen uudistaminen ja vanhan sopimuksen lakkauttaminen

Tiivistelmä:

Nuorisopalveluiden ja Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri (SPR) yhteistyön tarkoituksena on, että nuorisojärjestö tuottaa Halisten nuorisotilan vaikutusalueella itse laatimiensa ja sopijapuolen kanssa yhteisesti hyväksymien suunnitelmien mukaisesti toimintaa nuorille. Kaupunki osoittaa puolestaan tähän tarkoitukseen tilat ja toimintaan hankitun irtaimiston. Osapuolet järjestävät keskinäisen toiminnan kehittämistä edistävän yhteistyön ja seurannan. Uudistettu yhteistyösopimus solmitaan 1.1.2018 alkaen toistaiseksi voimassaolevaksi, jolloin aiemmin solmittu vanha sopimus samalla lakkautuu. Osapuolet voivat irtisanoa sopimuksen kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

Nlk § 117

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri on järjestänyt nuorisotoimintaa Kuuvuoren nuorisotalossa vuodesta 1997 lähtien, nk. kumppanuussopimuksen pohjalta. Sopimuksen mukaisesti nuorisotoimi tukee toimintaa. Halisten nuorisotilan toiminta alkoi vuoden 2017 alussa. Halisten Koroisten liikekeskuksesta saatiin vuokrattua 290m² tila ja vuokrasopimus solmittiin 1.1.2017 alkaen viideksi vuodeksi. Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri (SPR) toteuttaa Nummen ja Halisten alueen nuorille toimintaa Halisten nuorisotilalla Turun kaupungin kanssa tehtyjen suunnitelmien mukaisesti.

Halisten alueen nuorisotoiminnassa toteutetaan Turun kaupungin nuorisopalvelujen peruslähtökohtaa, että nuorisotila on nuorten oma paikka. Toiminta on suunnattu 9–18-vuotiaille ja nuorisotilassa on mahdollisuus pelailuun, yhdessä tekemiseen ja omien ideoiden toteuttamiseen. Halisten nuorisotilan toiminnan periaate on avoimuus. Työn tarkoituksena on toteuttaa nuorisopalvelujen ja SPR:n arvoja ja toiminta-ajatusta vastaamalla lasten ja nuorten elämäntilanteiden ja kasvuympäristön luomiin haasteisiin ammattitaitoisesti.

SPR haluaa palvella alueen kaikkia ihmisiä ja alueella olevia toimijoita. Nuorisotalon kehittämisen visiona on yhteisökeskus, joka kokoaa sekä ammattimaisesti että kansalaislähtöisesti järjestetyt palvelut ja toiminnan tiiviisti ja keskitetysti yhteen niin, että ne mahdollisimman hyvin kohtaavat alueen ihmisten tarpeet ja toiveet. SPR käyttää myös omia resursseja yhteistyön toteuttamiseen ja kehittämiseen. Kehittämisen lähtökohtana on ollut toimintamahdollisuuksien lisääminen, kansalaisten aktivointi ja sosiaalinen vahvistaminen.

Yhteistyö tukee nuorisopalvelujen omia kehittämissuunnitelmia niin sisällöllisesti kuin toiminnallisestikin. Yhteistyö on toteutunut suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti ja on tuonut suuren lisäarvon Halisten nuorisotilan toimintaan sekä alueelliseen ulottuvuuteen. SPR on tunnettu pitkäjänteisestä ja laadukkaasta nuorisotyöstä ja on luotettava toimija sekä yhteistyökumppani. Hyvin toimivaa yhteistyötä on perusteltua jatkaa.

Yhteistyösopimusta on päivitetty. Sopimukseen on kirjattu, että;

Nuorisojärjestö vastaa Halisten nuorisotilan toiminnasta yhteistyössä Kaupungin kanssa.

Nuorisopalveluiden kanssa valmistellaan vuosittain yhteistyösopimuksen tarkoitusta noudattava toimintasuunnitelma ja talousarvio. Tämä toimintasuunnitelma ja talousarvio ovat osa nuorisojärjestön toimintasuunnitelmaa ja talousarviota. Nuorisojärjestö lähettää toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä selvityksen edellisen vuoden toiminnasta ja taloudesta vuosittain huhtikuun loppuun mennessä seurantaryhmälle.

Nuorisojärjestön tulee osallistua Kaupungin järjestämiin arviointi- ja kehittämisneuvotteluihin kahdesti vuodessa. Näissä neuvotteluissa huomioidaan yksityiskohtaisemmin kaupungin ja nuorisopalvelujen strategiset painotukset. Neuvotteluissa tarkennetaan toiminnan painopisteitä ja ne kirjataan vuosisuunnitelmiin.

Yhdistyksen edustajat ovat kommentoineet, että ko. sopimus on päivitettynä tähän yhteistyöhön soveltuva.

Liite 1Yhteistyösopimus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää solmia liitteen 1 mukaisen uudistetun yhteistyösopimuksen Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin (SPR) kanssa Halisten alueellisen nuorisotyön ja nuorisotilatoiminnan toteuttamisesta 1.1.2018 alkaen. Samalla aiemmin solmittu sopimus lakkautetaan.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSuomen Punainen Risti Varsinais-Suomen Piiri


Liitteet:

Nlk § 117
Liite 1:Yhteistyösopimus