Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta5018.05.201710

5533-2017 (016)

Nuorisolautakunnan perintö uudelle lautakunnalle

Tiivistelmä:

Toimintakautensa (2013-2017) päättävä nuorisolautakunta arvioi huhtikuussa 2017 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja tuloksia ja kirjasi kehittämiskohteita, jotka se haluaa jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle nuorisolautakunnalle.

Nlk § 50

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

Nuorisolautakunta aloitti kautensa vuoden 2013 alussa ja edellinen lautakunta oli jättänyt perinnöksi mm. nuorten osallistumismahdollisuuksien lisäämisen ja tiiviimmän yhteistyön vapaa-aikatoimialan muiden lautakuntien kanssa. Kauden 2013 – 2017 nuorisolautakunta arvioi huhtikuussa 2017 lautakunnan tavoitteiden toteutumista, ja listasi asioita, joita se haluaa jättää ”perintönä” tiedoksi uudelle nuorisolautakunnalle.

Yleistä

Nuorisotyötä pidetään tärkeänä ja sen arvostus noussut. Tämä on hyvä asia, koska erilaiset uhat nuorten ja myös perheiden elämässä ovat lisääntyneet sekä maailmassa että paikallisesti, esimerkkinä asuinalueiden eriytyminen.

Lautakunta on omalla toiminnallaan edistänyt nuorten asioita ja edunvalvontaa omissa valtuustoryhmissään ja siten vaikuttanut esimerkiksi Rock Academyn rahoituksen varmistamiseen ja nuorisotilan saamiseen Halisiin.

Vaikka säästötoimenpiteet ovat leimanneet lautakunnan koko toimintakautta, on nuorille silti pystytty tarjoamaan paljon aktiivista toimintaa. Toivottavasti enemmiltä säästötoimilta on mahdollista välttyä tulevaisuudessa.

Turku on monessa nuorisotyön osa-alueella edelläkävijä. Meiltä tullaan hakemaan malleja sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Rock Academy on tästä hyvä esimerkki. Lautakunnan toimintakaudella oli myös ilo juhlia Turun nuorisotyön 70-vuotista taivalta vuonna 2016.

Tilakysymykset tärkeitä

Lautakuntakauden päätöksenteko on painottunut tilakysymyksiin, alkaen ilta- ja aamupäivätoiminnan siirtymisestä sivistystoimialalle ja päättyen Jyrkkälän monitoimitilan tarveselvitykseen. Tiloissa on saavutettu merkittäviä positiivisia ratkaisuja, esimerkkeinä

-       Qvuoren nuorisotilan toiminnan siirtyminen Halisiin. Pitkän prosessin seurauksena toiminnalle löytyi tila ja avaamisen jälkeen toiminta on vilkasta

-       Hansakorttelin vartijoiden ehdottamana saatiin Hansaan pop-up nuorisotila, jonka toiminta on ollut onnistunutta: kävijämäärät kasvavat ja toiminta on vakiintunut

-       Zabadakin toiminta on nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.

Uuden lautakunnan pohdittavaksi ja linjattavaksi jää avoimen ja riittävän suuren tilan mahdollistaminen nuorten käyttöön keskusta-alueelta. Olisiko tilan toiminnat ja kustannukset mahdollista jakaa toimialojen kesken? Lisäksi uuden lautakunnan pitää pohtia miten voidaan panostaa liikkuvaan nuorisotyöhön ja mennä sinne missä nuoret ovat, joka voi tarkoittaa luopumista jostain nykyisistä tiloista.

Päättyvällä lautakuntakaudella aloitettiin kahden kokonaan uuden nuorisotilan, Syvälahden ja Yli-Maarian koulujen tiloihin sijoittuvien monitoimitilojen, suunnittelu. Edellisen kerran uusiin rakennuksiin sijoittuvia nuorisotiloja on Turkuun perustettu 1980-luvulla. Uuden lautakunnan tehtävänä on seurata tarkasti, että uudet monikäyttötilat tulevat aktiiviseen käyttöön ja niissä toimitaan yhdessä. Uusinen tilojen korkeammat vuokrat tuovat myös kustannuspaineita nuorisolautakuntaan.

Lisäksi tilojen kehittämiseen liittyy leirialueiden (Ahtela ym.) tulevaisuus, joiden seuranta ja päätöksenteko tulevat uuden lautakunnan tehtäväksi.

Kesätyöllistämisessä edistymistä

Lautakuntakauden aikana kesätyöseteleiden määrää saatiin kasvatettua. Vastuu toiminnan järjestämisestä siirtyi konsernihallinnon työllistämispalvelukeskukselle, jolla on hyvät yhteistyöverkostot mm. Varsinais-Suomen yrittäjien kanssa. Vaikka toiminta on siirtynyt pois nuorisolautakunnan vastuulta, on uudella lautakunnalla mahdollisuus olla aktiivinen ja myös kunnianhimoinen nuorten kesätyöllistämisen lisäämisessä ja omalta osaltaan selkiyttää toimintaa yhteistyössä työllisyyspalvelukeskuksen kanssa.

Avustusjärjestelmä kaipaa uudistamista

Järjestöt ovat tärkeä yhteistyökumppani nuorisotyössä. Nuorisopalvelujen pitää olla aktiivisesti mukana kaupunkitasoisessa avustusjärjestelmän muutostyössä ja seurata miten se vaikuttaa nuorisolautakunnan avustuksiin. Samalla tulee pohdittavaksi nuorisolautakunnan avustusten kehittäminen. Miten voidaan luoda järjestelmä, jolla tuetaan niitä, jotka eniten tarvitsevat avustamista ja kehittää avustuksia entistä läpinäkyvämpään ja tasa-arvioisempaan suuntaan.

Nuorisolautakunnan ja nuorisovaltuuston yhteistyö

Vuonna 2014 aloitti nuorisovaltuusto, joka on vaikuttanut nuorten asioihin aktiivisesti ja monipuolisesti. Nuorisovaltuuston edustajalla on myös ollut läsnäolo- ja puheoikeus nuorisolautakunnan kokouksissa. Lautakunnan toimintakauden aikana nuorisovaltuuston toiminta saatiin hyvin käyntiin, mutta nuorten osallistuminen ja kuuleminen on paljon muutakin eli nuorten osallistumismahdollisuuksia kuulemista ja asioimista on edelleen vahvasti kehitettävä.

Nuorisovaltuuston ja nuorisolautakunnan yhteistyön pitää vielä seuraavalla lautakuntakaudella tiivistää. Yksi mahdollisuus voisi olla yhteisen ”Tulevaisuusseminaarin” järjestäminen vuonna 2018. Uusi nuorisolautakunta voisi ottaa tavoitteekseen myös nuorisovaltuuston edustajan saamisen pysyvästi kaikkiin lautakuntiin.

Hallinto

Nuorisolautakunnan kulunut kausi jakautui kahdelle puheenjohtajalle ja jäsenissä oli paljon vaihtuvuutta. Lautakuntakauden aikana toteutettiin myös Nuorisopalveluiden organisaatiomuutos.

Lautakunnan ja nuorisopalveluiden yhteistyö on ollut toimivaa ja yhteisiä tavoitteita nuorten asioiden edistämisessä on tehty tiiviissä ja hyvässä yhteistyössä.

Edellisen lautakunnan toive tehdä tiiviimpää yhteistyötä liikunta- ja kulttuurilautakunnan kanssa on jäänyt aiottua kevyemmäksi. Uuden lautakuntakauden aikana onkin erittäin tarpeellista pitää vapaa-aikatoimialan kolmen lautakunnan yhteisiä tilaisuuksia myös muiden lautakuntien toiminta-alueiden tuntemiseksi ja yhteisten painopisteiden löytämiseksi.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää perinnöstään edellä kuvaillun mukaisesti ja lähettää sen valittavalle lautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.