Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4818.05.20178

11707-2016 (532)

Vastaus Kalle Virtasen aloitteeseen (nuorisolautakunta 3.11.2016 § 108) koskien ehdotusta Hannuniitun nuorisotilasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 48

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Minna Saarinen ja Toni Ekroos sekä osastopäällikkö Kerstin Paananen

Nuorisolautakunnalle tuotiin tiedoksi lautakunnan kokouksessa 3.11.2016 § 108 Kalle Virtasen kuntalaisaloite koskien uuden nuorisotilan perustamista Hannunniitun alueelle. Aloitteen mukana oli puoltava vetoomus, jonka oli allekirjoittanut 242 henkilöä. Lisäksi alueen yhdistyksistä Hannunniitun koulun vanhempaintoimikunta ry, Nummenmäen Pientalot ry, Itäharjun Omakotiyhdistys ry ja Kohmon Omakotiyhdistys ry ovat antaneet aloitteelle tukensa.

Hannunniitun alueelle toivottua nuorisotilaa perustellaan alueen runsaalla lasten ja nuorten määrällä ja sillä että Kuuvuoren nuorisotilan siirtyessä Halisiin vuoden 2017 alussa jää Hannunniitun-Itäharjun-Kohmon alue ilman nuorisopalvelujen toimipaikkaa. Lähimmät nuorisotilat sijaitsevat Lausteella, Varissuolla ja Halisissa.  Aloitteessa ehdotetaan uuden nuorisotilan perustamista tyhjänä olevaa kiinteistöön osoitteessa Tammitie 3. Nuorisolautakunta päätti 3.11.2016 kokouksessa lähettää aloitteen valmisteltavaksi ja että se tuodaan lautakunnan käsittelyyn 3.5.2017 mennessä.

Nuorisolautakunnan käsittelyssä oli 21.4.2016 § 43 Katsaus nuorisopalveluiden toimintaan ja tiloihin vuonna 2016. Katsaus käsitteli nuorisopalvelujen käytössä oleviin tiloihin kohdistuvia tulevaisuuden muutostarpeita. Mikäli tilaverkostoon tehdään muutoksia, tulee niistä aina erillinen esitys nuorisolautakunnan päätettäväksi.

Nummi-Halisten suuralueella asui vuoden 2016 väestötietojen mukaan alle 18 –vuotiaita 3450 henkilöä eli 16% väestöstä. Halisten alueella alle 18-vuotiaita oli 24 % prosenttia. Itäharjulla  18 % Kohmossa 27 % ja Nummenmäen alueella 16 % väestöstä.

Lähivuosina nuorisopalvelut on mukana kaupungin toimialojen rakennus- ja tilainvestointisuunnitelmissa Syvälahden, Yli-Maarian, Runosmäen ja Jyrkkälän monitoimitilojen uudishankkeissa. Näiden tilojen on tarkoitus korvata alueiden nykyiset nuorisotilat. Kokonaan uuden nuorisotilan käyttöönotto edellyttää Turun kaupungin tarve-ja hankeselvitysprosessia.

Kun nuorisopalvelut tekee toimipaikkasuunnitelmia tai -muutoksia, valmistelu perustuu tietoon alueen väestörakenteen kehityksestä. Väestörakenteen muutoksien mukaan resursseja kohdennetaan sinne, missä on suurin tarve palveluille. Mikäli uusi tila Hannunniittuun päätetään perustaa, merkitsee se jostakin nykyisestä nuorisotilasta luopumista, koska nuorisopalveluiden resurssit ovat rajalliset.

Kesäaikaan Itäharjun alueella voidaan tavoittaa nuoria Pop Up-toiminnan avulla. Nuoret voivat kutsua alueelle Nuokkaribiilin. Nuokkaribiilin kyydissä kulkevat ammattitaitoiset ohjaajat. Varusteina biilissä on vapaa-ajan viettoon erilaisia pelejä ja välineitä, mm. sumopuvut ja kuplafutis. Lisätietoja Nuokkaribiilistä https://www.turku.fi/vapaa-aika/nuorisotilat/nuokkaribiili

Nuorisolautakunta jakaa toiminta-, sopimus- ja projektiavustuksia nuorisojärjestöille sekä eri toimijoille ja kannustaa näin myös omaehtoiseen tekemiseen ja nuorten palvelujen kehittämiseen. Lisätietoa avustuksista http://www.turku.fi/ota-yhteytta/avustukset/nuorisojarjestojen-avustukset

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa edellä esitetyn vastauksen aloitteeseen, eikä aloite aiheuta tällä hetkellä muita toimenpiteitä.

PäätösPolon ehdotuksesta Peltosen kannattamana asia palautettiin yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi.