Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2809.03.20176

2694-2017 (016, 530)

Toiminnan seurantatilastot tammikuu 2017

Tiivistelmä: -

Nlk § 28

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, nuorisopalvelupäälliköt Toni Ekroos, Minna Saarinen ja Taina Laaksonen:

Tammikuun 2017 toimintaa kuvaavat tilastot käyvät ilmi liitteestä 1.

Turun kaupungin toimialojen nuorten kesätyöprosessi alkoi työpaikkojen haulla eri toimialoilta sekä kiinteistöliikelaitokselta ja aluepelastuslaitokselta. Työpaikkoja saatiin 313, eniten kesätyöpaikkoja on vanhuspalveluissa ja- vammaispalveluissa. Kesätyöprosessi jatkuu nuorten kesätyöhaulla, jonka jälkeen arvonnan kautta 650 nuorta kutsutaan haastatteluihin.

Nuorten työpaja Fendarissa aloitettiin säännöllinen arkiliikunta viikottain vaihtuvalla teemalla. Tavoitteena on nuorten liikunnan lisääminen, terveellisten elämäntapojen opettaminen sekä sosiaalisten taitojen vahvistaminen. Ensimmäiset teemat tammikuussa olivat:

Kävely Kakolaan (eläinavusteisuus mukana), osallistujina 14 nuorta.

Kävely Turun Linnaan, osallistujina 16 nuorta.

Starttipaja vieraili Raision starttipajalla 9.1.2017, tavoitteena sosiaalisten taitojen vahvistaminen. Vierailuun osallistui 8 nuorta ja ohjaajat.

Monella aluenuorisotiloilla järjestettiin heti vuoden alussa talokokous jossa nuoret osallistetaan toiminnan ja sisältöjen suunnitteluun. Nuoria kannustetaan ja ohjataan syöttämään toiveet kaupungin Palautepalveluun, jonka avulla saadaan nuorten ideat ja tarpeet todennettua. Samalla lisätään nuorten osallisuuden kokemusta ja kannustetaan aktiiviseen vaikuttamiseen.

Vuoden alussa alkoi myös harrastekerhoihin ilmoittuminen Vimmassa ja Seikkailupuistossa. Vimmassa toteutettiin 18.1.–15.2017 sarjakuvakurssi : "Satoja vuosia Suomea" sarjakuvailmaisun keinoin. Vimmassa järjestettiin tammikuussa myös 3D-mallinnuskurssi.

Vimmassa toteutetaan kevään aikana avoimien kädentaitopajojen ja nuorten Präkäämön lisäksi muun muassa dreijauskurssi ja taidegrafiikan peruskurssi.

Seikkailupuiston kevätkausi on 23.1. –24.5.2017. Vuoden ensimmäinen teatteriesitys oli Nukketeatteri Ofelian Käärmeitä Käpykylässä. Esitys oli nähtävissä sekä suomen ja ruotsin kielellä

Erilaiset harrastekerhot ja pajat käynnistyivät myös nuorisotiloilla, esim. Ilpoisissa oli tammikuussa kännykkäkuvauskurssi. ja Zabadakissa tehtiin linnunpönttöjä. Kädentaitojen lisäksi säännölliset liikuntavuorot käynnistyivät useassa toimipaikassa. Nuorten on mahdollista tilata erilaisia harrastepajoja ja -kokeiluja nuorisotaloille.

Hansakorttelin perjantaisin avoinna olevassa Pop Up -nuorisotilalle on selkeä tarve. Siellä on ollut tammikuussa jopa 175 nuorta illan aikana. Sauvon Ahtelassa toteutettiin kahden kaupungin yhteistyönä leiri 12–17-vuotiaille nuorille. Osallistujat tulivat Turusta, Kauniaisista ja Espoosta.

Digitaalisessa nuorisotyössä ohjaajat ja nuoret tekivät vuonna 2016 turkulaisia nuoria ja nuorisotyötä tunnetuksi YouTubessa kanavalla Turun kaupungin Nuorisopalvelut. YouTubeen tuotettiin viime vuoden aikana 69 videota. Ohjaajien Instagram -osaamista vahvistettiin 23.1. Verkefactorin järjestämässä koulutuksessa. Seuraavana päivänä vapaa-aikatoimialan lasten ja nuorten parissa työskenteleville ja nuorisojärjestöille oli tarjolla infoa aiheesta Tietoa lasten ja nuorten ja digipelaamisesta ja mediankäytöstä. Tilaisuus toteutettiin yhteistyössä hyvinvointitoimialan, poliisin ja MLL:n kanssa. TurkuGameAcademyn ESports harrastajanuoret olivat viikonlopun kestävässä Bootcampissa Maarian nuorisotalolla.

Kolmatta kertaa järjestetty ilmaistapahtuma Turku Band Festival (ke-la 11.-14.1.2017) keräsi 4 100 kävijää, mikä oli noin 1 500 kävijää enemmän kuin vuonna 2016. Turku Band Festivalissa oli 57 paikallista bändiä ja esiintyjää yhdeksässä eri esiintymispaikassa.

Perinteisen Turku Bandstand -bändikilpailun alkukarsinnat alkoivat tammikuun lopussa Vimmassa. Kisa huipentuu välierien jälkeen finaaliin 18.3.2017. Turku Bandstand 2017 -kisasta valitaan 4 – 5 yhtyettä Turku Rock Academyn kahden vuoden valmennukseen

Turussa tällä hetkellä EVS-vaihdossa olevat vapaaehtoisnuoret Georgiasta, Bulgariasta, Romaniasta ja Puolasta toteuttivat turkulaisille nuorille infotilaisuuden matkustamisesta ja EVS-vapaaehtoistoiminnasta Vimmassa 31.1.2017 teemalla Discover Europe through EVS.

Halisiin avattiin 19.1 uusi nuorisotila, jonka nimeksi tuli HUUDI. Virallisiin avajaisiin osallistui 130 ihmistä ja nuorten omissa gaala-avajaisissa 20.1 oli 65 osallistujaa.

Alkuvuoden projektiavustusten haku päättyi 31.1. Avustusta haki 33 järjestöä/toimintaryhmää, joista 29:lle myönnettiin avustusta. Avustusten yhteissumma oli 11 000 euroa.

Nuorisovaltuuston hankehakuun 23.1.–12.2. tuli yhteensä 23 hankehakemusta.

Nuorisovaltuusto järjesti 18.1. koulutuksen osallistumisesta ja vaikuttamisesta ja nuorisovaltuuston toiminnasta yläkoulujen oppilaskuntien hallituksille.

Kaikille nuorisotaloille on asennettu kiinteät kävijälaskurit.

Nuorisopalveluiden #mäliikun-projekti osallistui Vuosisadan rakentajat –kilpailuun yhteistyökumppaneinaan LiikU ry, Turku Game Lab ja The Firma. Projekti ei kuitenkaan päässyt kilpailussa jatkoon. Hakijoita oli yhteensä 326 ja finaaliin valittiin 15 hakemusta.

Liite 1Toiminnan seurantatilastot tammikuu 2017

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee toiminnan seurantatilastot tammikuu 2017 tiedoksi.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 28
Liite 1:Toiminnan seurantatilastot tammikuu 2017