Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta10603.11.2016

4604-2016 (009)

Nuorisolautakunnan jäsen Saska Heino ym. kirjallinen selvityspyyntö tavoista, joilla turkulaisnuoria voitaisiin rohkaista asettumaan nykyistä tasaisemmin ehdolle nuorisovaltuustovaaleissa.

Tiivistelmä: -

Nlk § 106

Nuorisolautakunnan jäsenet Saska Heino Eva-Liisa Raekallio 3.11.2016:

Nuorisolautakunta sai kokouksessaan 15.9. vastauksen jäsenten Raekallio ym. aloitteeseen, jossa pyydettiin selvitystä vuoden 2015 nuorisovaltuustovaaleissa annettujen äänten suuresta hajonnasta. Keskimääräisen äänestysprosentin ollessa noin 45, vaihtelivat oppilaitoskohtaiset äänestysprosentit kahdeksan ja miltei 99:n välillä.

Yksi keskeinen suurta äänestysprosenttien hajontaa selittävä tekijä on nuorten asettuminen vaaleissa ehdolle. Oppilaitoksissa, joissa ehdokkaita on vain vähän, jää myös äänestysprosentti helposti alemmas verrattuna niihin, joissa ehdolle asettuminen on suositumpaa. Vaikka jokaisesta Turun oppilaitoksesta valitaankin periaatteessa yksi (1) varsinainen jäsen ja yksi (1) varajäsen, ei kaikista laitoksista ole saatu edes varajäsentä. Lisäksi valtuustossa ei ole edustettuna suurta joukkoa turkulaisia ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksia, joissa opiskelee turkulaisia 13–18-vuotiaita nuoria. Tätä selvityspyyntöä kirjoitettaessa ei tiedossamme ole tämän lisäksi sitä, miten helppoa turkulaisten koulujen ulkopuolisten nuorten on asettua vaaleissa ehdolle ja tulla valituksi valtuustoon.

Me selvityspyynnön tekijät pyydämme nuortenpalveluilta selvitystä niistä tavoista, joilla turkulaisnuoria niin kaupungin oppilaitoksissa kuin niiden ulkopuolellakin saataisiin asettumaan ehdolle ja pyrkimään nuorisovaltuustoon nykyistä tasaisemmin. Penäämme nuortenpalveluilta valmiutta kertoa nuorisovaltuustovaaleista nykyistä paremmin niin kaupungin nuortentaloissa ja -tiloissa kuin yhteistyössä sivistystoimen kanssa myös kaupungin ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksissa. Esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa järjestettävän kiertueen avulla voitaisiin kertoa nuorille suoraan ehdolle asettumisesta ja valtuuston työstä. Uskomme, että tasaisemmalla ehdolleasettumisella äänten voimakasta hajontaa ja melko matalaa äänestysprosenttia saataisiin nostettua nykyisestä. Samalla entistä useammalle turkulaisnuorelle tarjoutuisi mahdollisuus päästä osalliseksi kaupungin päätöksenteosta, mikä parantaisi heidän vaikutusmahdollisuuksiaan kaupungissa.

Pyydämme vastausta selvityspyyntöömme nuorisolautakunnan helmikuun 2017 kokoukseen mennessä.

PäätösNuorisolautakunta päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

tiedLehtiö-Vainio Annina
tiedSartes Minna
tiedSojakka Virpi
tpvTeräs Mirja