Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta8715.09.20163

9551-2016 (539)

Katsaus Turku Rock Academy -toimintaan

Tiivistelmä: -

Nlk § 87

Toiminnanjohtaja Tomi Arvas ja nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen:

Toiminnan kuvaus

Turku Rock Academy on nuorisotyön sovellus, joka kehitettiin vuonna 2011 hyödyntämään bänditoimintaa osana nuorisotyötä. Musiikki kaikkine siihen liittyvine ilmiöineen on hyvin suosittua nuorten parissa vuodesta toiseen. Silti bändityön käyttö nuorisotyön osana oli aiemmin todella vähäistä.  Musiikki tempaa nuoren helposti mukaansa. Musiikkiin uppoutunut nuori ei usein harrasta mitään muuta ja nuoren sosiaalinen verkosto rakentuu usein bänditoiminnan ympärille. Turku Rock Academy on nimenomaan bänditoiminnan ympärille rakennettu vahvistava toimintamalli, jossa keskitytään kokonaisiin yhtyeisiin. Rockahtavasta nimestään huolimatta Turku Rock Academy on ollut alusta saakka avoin kaikille musiikkityyleille ja –genreille jotka soittavat ja tekevät omaa musiikkia (ei covereita). Toiminnan pariin valitaan vuosittain yhtyeitä, joita koulutetaan kahden vuoden ajan. Mukaan pääsevät yhtyeet valitaan Turku Bandstand bändikilpailusta, jota on järjestetty 20 -vuotta.

Rock Academyssa bänditoimintaa käsitellään kokonaisvaltaisesti ja tarkoituksena on kasvattaa taitavia ja monipuolisesti musiikkibisnestä ymmärtäviä bändejä. Rock Academyn toiminta perustuu kahteen kulmakiveen: studiossa suoritettuun ohjattuun esituotantoon ja alan ammattilaisten vetämiin klinikoihin. Toiminta mahdollistaa myös laajan verkostoitumisen ja keikkailun. Lähtökohta on harrastustoiminnan tukeminen mutta mahdollisuudet edetä alalla ovat rajattomat.

Turussa kehitetty Rock Academy toiminta on mallinettavissa myös muualle. Toiminta on laajentunut viime vuosina Turusta Tampereelle, Jyväskylään, Joensuuhun, pääkaupunkiseudulle (Helsinki, Espoo, Vantaa) ja Raumalle. OKM myönsi toiminnalle 552.000 euron avustuksen vuosille 2014 - 2016. OKM:n avustusta Turku ei voi enää hakea omalle Rock Academy –toiminnalle.

Toiminnan tavoitteet 

Rock Academyn toiminta on pitkäjänteistä tavoitteellista toimintaa ja mukaan valitut bändit ovat ohjauksessa kaksi vuotta.  Toiminnan tavoitteena on kasvattaa musiikkialaa laajasti ymmärtäviä nuoria, joilla on hyvät valmiudet edetä alalla niin halutessaan - madalletaan kynnystä päästä musiikkialalle vahvalla verkostoitumisella. Samalla tarjotaan näkökulmia muihin ammatteihin, jotka ovat kiinteästi sidoksissa musiikkiin.

Rock Academyn toiminnan lähtökohtana on, että sen puitteissa tarjottu toiminta on nuorille maksutonta. Tämä on tärkeä periaate, sillä sen avulla taataan tasapuoliset mahdollisuudet.

Varsinaisesti mukaan otettujen yhtyeiden lisäksi tarjotaan vuosittain resurssien mukaan ns. tuotantotukipaketteja usealle muulle yhtyeelle. Tuotantotukea saava yhtye otetaan kerran studioon ja sille annetaan palautetta ja ohjeita toiminnan kehittämiseen.

Rock Academyn toiminnan keskisenä tavoitteena on yhdistää alan toimijoita alueellisesti sekä valtakunnallisesti ja saattaa yhteen bänditoiminnan aloittelijat ja musiikkialan kokeneet ammattilaiset. Toiminta on noteerattu ympäri maata niin nuorisotyön- kuin musiikin ammattilaisten keskuudessa suurella positiivisella merkillä. Muutamassa vuodessa toiminta on viety Turusta seitsemään muuhun kaupunkiin (Tampere, Jyväskylä, Joensuu, Helsinki, Vantaa, Espoo ja Rauma). Kiinnostuneita on vielä lisää (Seinäjoki, Raahe, Oulu ja koko Lappi). Rock Academy on saanut yhteistyökumppaneikseen myös suuren joukon musiikkialan ehdottomia kärkiä (levy-yhtiöt, festivaalit, tapahtumat, tuottajat, muusikot, ohjelmatoimistot, media).

Toiminnan vaikuttavuus 

Turku Rock Academyn piirissä on tähän mennessä ollut 28 paikallista yhtyettä (117 nuorta, joista 11 tyttöä). Tukipaketteja on varsinaisten Rock Academy yhtyeiden lisäksi tarjottu 15 yhtyeelle. Rock Academy toimintaan osallistuneiden nuorten ikähaarukka on ollut 14–29.

Toiminnan vaikutusten seuraaminen tapahtuu tilastoimalla toimintaan osallistuvien nuorten määrää ja aktiivisuutta. Suoraa palautetta musiikillista ansioista saadaan esim. median kautta. Yksilötason onnistumiset kuten koulu- tai työpaikan löytyminen dokumentoidaan. Toiminnalla on myös työllistävä vaikutus paikallisille alan pienyrityksille kun heidän palveluitaan tarvitaan täydentämään Rock Academyn toiminnan mukaista sisältöä. Esimerkiksi nuoria media-alan osaajia, äänentoistoyrittäjiä, toimittajia, tapahtumatuottajia ja muusikkoja.

Kehittyessään Rock Academy –toimintaan osallistuvilla yhtyeillä on mahdollisuus päästä levyttämään ja julkaisemaan äänitteitä, kuvaamaan musiikkivideoita ja esiintymään festivaaleilla. Tämä vaatii sitoutumista ja pitkäjännitteistä työtä.

Sosiaalinen vahvistaminen

Pian Turku Rock Academy toiminnan käynnistämisen jälkeen havaittiin, että sosiaalinen vahvistaminen on muodostunut yhtä tärkeäksi kuin musiikillinen kehittyminen. Bändeissä on paljon nuoria, joilla ei ole muita harrastuksia musiikin lisäksi, yhtye saattaa olla ainoa kaveripiiri ja kaikki kiinnostus liittyy musiikkiin, aikuiskontaktit saattavat olla puutteellisia. Samaa kieltä puhuvat aikuiset ovat näille nuorille avainasemassa kun mietitään uravalintoja ja muuta elämänhallintaan liittyvää toimintaa.

Myös TE-keskuksen kautta toiminnan pariin tulee vuosittain lukuisia nuoria, joilla on kiinnostuksen kohteena musiikkiala mutta väyliä sinne pääsemiseen ei ole löytynyt. Rock Academyn toiminta tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri ammatteihin ohjatusti ammattilaisten tukemana. Sosiaalinen vahvistaminen ja elämänhallinta ovat merkittävässä roolissa näiden nuorten parissa, joita muu koneisto ei ole osannut auttaa.

Turku Rock Academyn toiminnan kautta turkulaisella nuorella on huomattavan hyvät edellytykset edetä musiikin parissa kovassa kilpailussa. Paikallinen bändiosaamisen taso nousee ja verkostojen muodostumisen kautta sosiaalinen eristäytyminen vähenee.

Turku Rock academy on saanut Opetusministeriön avustusta toimintaan vuosina 2014–2016. Saatu avustus on mahdollistanut toiminnan levittämiseen myös muihin kaupunkeihin. Nuorisopalvelujen vuoden 2017 talousarvioluvussa ei ole huomioitu Turku Rock Academy toiminnan jatkoa. Jotta toiminta voisi Turussa jatkua, tarvitaan nuorisopalvelujen ohjeluvun lisäksi noin 100 000 euroa. Muut Rock Academy toiminnassa olevat kunnat jatkavat toimintaa omarahoitteisesti.

Kulujen

kohdentuminen

Toiminnan sisältömeno €
Apulaistuottaja-toimii äänittäjänä ja koordinoi ajanhallintaa25.000 (ostopalvelu)
Ulkopuoliset kouluttajat ja asiantuntijat-alan ammattilaiset tuovat ulkopuolisen näkemyksen ja musiikin eri alojen asiantuntemuksen toimintaan25 000

Rock Academy

klinikat

-laaja-alaiset musiikkiin liittyvät koulutukset,

20 tilaisuutta vuodessa,

7000

(a 350)

Masterstudion äänitykset:

-ulkopuolinen ammattistudio

10 studiopäivää

3500

 (a 350)

Videotuotannot:

-videotuotantojen juoksevia kuluja, toiminnan tekemistä näkyväksi

-8 videota vuodessa

8000
Promootiomateriaali

-valokuvat, julisteet jne bändeille

-hyödynnetään alan pienyrittäjiä ja opiskelijoita

4000
Tuettu keikkatoiminta

-katetaan keikkakuluja, myös

kaupungin ulkopuolella)

-yhtyeet saavat huomattavan määrän esiintymisiä toiminnan kautta

6000
Laitehankinnat:

-Studion ja äänentoiston päivitykset

-laitteiston oltava ajan tasalla

ja riittävän ammattimainen

15000
Henkilökunnan matkat & koulutus-muun Suomen Rock Academy toimijoiden kouluttaminen ja verkostoituminen3000
Nuorten toimintarahattoimintaan osallistuvien nuorten osallistava toiminnan kehittäminen ja ryhmäyttäminen3500
  

Yhteensä

100 000€

Turku Rock Academyn toiminta tavoittaa viikoittain. 70 aktiivista nuorta. Tukipakettibändien ja eri teemaisten klinikoiden osallistujamäärä vaihtelee kuukausittain ja on n.120 -150 nuorta. Klinikoita Turussa järjestetään vuodessa 15–20. Lisäksi Rock Academyn välillinen vaikutus on Turun ja muun Suomen nuorille merkittävä, sillä Rock Academyn bändejä käy isoilla ja penillä keikoilla kuulemassa tuhansia nuoria. Rock Academyn avustuksella taltioitu nuorten bändien musiikki on kaikkien kuunneltavana mm. YouTubessa. Rock Academyn bändien kanssa tehtyjä videoita on katsottu YouTubessa yhteensä yli 100.000 kertaa.

Toiminnanjohtaja Tomi Arvas ja vastaava tuottaja Màrk Bertényi ovat lautakunnassa esittelemässä toimintaa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee katsauksen Turku Rock Academy -toimintaan tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä toiminnanjohtaja Tomi Arvas ja vastaava tuottaja Márk Bértènyi