Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9115.09.20167

4385-2016 (041)

Nuorisolautakunnan talous- ja toimintasuunnitelmaehdotus 2017 - 2020

Tiivistelmä: -

Nlk § 91

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Kaupunginvaltuusto päätti 20.6.2016 § 122, että lauta- ja johtokuntien vuosien 2017 - 2020 taloussuunnitelman suunnitteluluvut vahvistetaan oheismateriaalin 1 mukaisesti. Liikuntalautakunta kävi kokouksessaan 23.8.2016 § 79 lähetekeskustelun talous- ja toimintasuunnitelmasta 2017 - 2020.

 

Vapaa-aikatoimialan ehdotus tarkennetuksi strategiseksi sopimukseksi sisältää toimialan yhteisten tavoitteiden lisäksi lautakuntaa sitovat taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet. Operatiivinen sopimuksen taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet ovat toimialajohtajaa sitovia tavoitteita suhteessa lautakuntaa. Tavoitteet on johdettu toimialan strategisesta sopimuksesta. Lautakunnan tulee hyväksyä strategiset ja operatiiviset sopimukset 16.9.2016 mennessä.

 

Talousarviolaadinnan lähtökohtana on annettu suunnitteluluku. Esitetyt luvut eivät Rock Academy-toimintaa haettavaa lisämäärärahaa. Lisämäärärahalla voidaan jatkaa vuonna 2011 kehitettyä Turku Rock Academy –toimintaa Turussa. Turku Rock Academy on nuorisotyön menetelmä, jossa hyödynnetään bändi- ja musiikkitoimintaa nuorisotyön muotona. Turku Rock Academyn toimintamallissa keskitytään kokonaisiin bändeihin eli yhtyeisiin ja heidän yksilölliseen valmentamiseen ja sosiaaliseen vahvistamiseen.

 

Investointiosa

 


Muutokset strategiseen sopimukseen

 

Toukokuussa hyväksyttyyn strategiseen sopimukseen on tehty seuraavat päivitykset ja täydennykset:

 

Toimintaympäristön muutostekijät - kohtaan(1.2) on päivitetty toimialan vastuualueen lakiuudistusten tilanne (kirjastolaki, liikuntalaki ja nuorisolaki). Määrärahat palvelualueittain -kohtaan (2.2) on täydennetty luvut. Työvoiman (3.1) sekä tilojen ja alueiden käyttö(3.2) – kohtaan on tehty pieniä täydennyksiä ja korjauksia. Kohdassa 4.1 Strategiset tavoitteet(kv) on päivitetty toteutuminen ja tavoitetasot. Kohdan 4.2 toimialojen yhteisiin, strategisiin tavoitteisiin työryhmät valmistelevat mittareita ja tavoitetasoja ja tavoitteena on saada ne valmiiksi ennen kaupunginhallituksen käsittelyä. Toimialan ensimmäistä yhteistä tavoitetta (Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä) on muokattu. Muissa tavoitteissa on vain pieniä täydennyksiä tavoitetasoihin. Tunnusluvuissa(6.1.) on täydennetty vuoden 2015 toteutumatietoja.

 

Nuorisopalvelujen operatiivisen sopimuksen kehittämisprojektit ja toimenpiteet vuodelle 2017

 

Operatiivinen sopimus sisältää kaupungin strategiasta, strategisten ohjelmien linjauksista sekä toimialan strategisesta sopimuksesta johdetut, palvelualuetta sitovat, palvelualuetasoiset taloudelliset ja toiminnalliset tavoitteet, tunnusluvat sekä henkilöstön työhyvinvointia kuvaavat mittarit.

 

Strategisen sopimuksen tavoitetta ” Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä” toteuttavat seuraavat:

 

Nuorten ottaminen mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuva budjetointi osaksi arkea soveltuvin osin.

 

tavoitetta ”Aktiivisuus mahdollisimman monen turkulaisen elämäntavaksi toteuttavat seuraavat:

 

Virikkeellinen liikuntatoiminta. Kaikkien nuorisopalveluiden tilojen varustaminen liikunnallisen ja kulttuurisen nuorisotyön tukemiseen.

Toimintaympäristöt ja Pop up -toiminta -prosessi vastaa aikaisempaa paremmin nuorten tarpeisiin kehittämällä mallinhenkilökunnalle nostaa esiin nuorten tarpeita. Todennetut tarpeet kehitetään palveluiksi ja toteutetaan prosessitiimien avustuksella.

Kv- ja monikulttuurinen toiminta -prosessin kehittäminen 2016 – 2017.

 

tavoitetta ”Nuorisotyöttömyyden vähentäminen” toteuttaa seuraava:

 

Seinättömän pajatoiminnan kehittäminen nuorisopalveluissa. Luodaan malli, jossa nuorisopalveluiden eri työmuotoihin otetaan nuoria työkokeiluun tms. toimenpiteeseen säännöllisesti ja systemaattisesti.

 

tavoitetta ”Vanhemmuuden tukeminen” toteuttavat seuraavat:

 

Luovuuskasvatus: Taide – ja musiikkitoiminta -prosessin kehittäminen 2016 – 2017. Tarjotaan harrastusmahdollisuuksia tasapuolisesti kaikille lapsille ja nuorille. Lasten ja nuorten alueellista taide- ja musiikkitoimintaa vahvistetaan myös alueellisen aktivoityön ja palvelualueiden yhteistyön avulla. Parannetaan epätasaisesti jakautunutta taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saatavuutta taidealakohtaisesti sekä edistetään lasten ja nuorten luovuutta.

tavoitetta ”Digitaalisten medioiden hyödyntäminen vuorovaikutteisuuden kasvattamisessa” toteuttaa seuraava:

 

Digitaalisten medioiden hyödyntäminen nuorisotyössä -prosessin kehittäminen 2016 – 2017.

 

Liite 1                                  Vapaa-aikatoimialan strateginen sopimus 2017

 

Liite 2                                  Nuorisopalvelujen operatiivinen sopimus 2017

 

Liite 3                                  Käyttöomaisuushankinnat ja hankintasuunnitelma 2017 - 2020

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä strategisen ja operatiivisen sopimuksen sekä talous- ja toimintasuunnitelmaehdotuksen 2017 - 2020 liitteissä 1 – 3 ilmenevässä muodossa ja lähettää ne edelleen kaupunginhallitukselle.

Lisäksi nuorisolautakunta esittää 100 000 euron lisämäärärahaa Turku Rock Academy–toimintaan Turussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Nlk § 91
Liite 1:Vapaa-aikatoimialan Strateginen-sopimus
Liite 2:Nuorisopalveluiden Operatiivinen sopimus 2017
Liite 3:Käyttöomaisuus hankinnat 2017 - 2020