Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta8815.09.20164

3829-2016 (532)

Hansan Pop-Up-nuorisotilan raportti

Tiivistelmä: -

Nlk § 88

Toiminnanjohtaja Tatu Moisio:

Palvelun toteuttamispaikka: Kauppakeskus Hansa, Antintalo, entisen Hesburgerin 2.krs

Palvelun toteuttamisajankohta: Kesäkuu 2016

Aukioloajat: maanantai-perjantai klo 13.00-20.00

Henkilöstöresurssi: Aukioloaikoina työvuorossa oli minimissään kaksi työsuhteessa olevaa ohjaajaa, nuorisotilassa työskenteli myös yksi työkokeilija.

Käyntikerrat:

nuoret 12–25 v.                   1039

aikuiset (25v.-)                    82

lapset (alle 12v.)                 6

Päivittäinen käyntikertojen keskiarvo on 63. Arvion asiakkaista mukaan n. 2/3 oli poikia ja yksittäisiä kävijöitä oli noin 100. Nuorimmat asiakkaat olivat 12-vuotiaita ja ”vanhimmat” nuoret olivat noin 20-vuotiaita.

Toiminta:

Toiminta oli suunnattu 12–18-vuotiaille nuorille. Hansan Pop Up-nuorisotilan asiakkailta ei vaadittu muissa nuorisotaloissa/-tiloissa käytössä olevaa Nuorisokorttia, joten asiakkaiden ikää ei tarkastettu sisään tullessa. Hansassa viettää vapaa-aikaansa myös noin parikymppisiä nuoria vailla vapaa-ajan aktiviteetteja, joten myös heidät toivotettiin tervetulleiksi Hansan Pop Up-nuorisotilaan.

Hansan Pop Up-nuorisotilan kalusteet ja varusteet oli siirretty Jyrkkälän nuorisotalolta sekä nuorten taide- ja toimintatalo Vimmasta, joten toiminta oli mahdollista kalusteiden ja varusteiden puitteissa. Jyrkkälän nuorisotalolta ja nuorten taide- ja toimintatalo Vimmasta siirrettiin muun muassa kulmasohva, rahi, neljä pienempää sohvaa, säkkituoleja, pingispöytä, tv ja playstation, muutama isompi tarjoilupöytä ja neljä tuolia, pieni jääkaappi, mikro, kahvinkeitin, vedenkeitin sekä tarvikekaappi. Varsinkin pingiksen pelaaminen oli suosittua ajanvietettä. Playstation oli aktiivisessa käytössä koko aukioloajan, ja varsinkin poikien suosiossa. Lisäksi tarjolla oli lauta- ja korttipelejä. Vimman kädentaitopajan ohjaaja toi mukanaan ongelmanratkaisupelejä ja värityskuvioita. Lisäksi työntekijät rakensivat nuorten kanssa yhdessä ison palapelin. Kesäkuun aikana pidettiin kolme bingoa, joissa oli palkintoina pikaruokalan arvokortteja, elokuvalippuja ja kuusi lippua toiminnalliseen sisäliikuntapuistoon. Bingoillat saavuttivat suuren suosion. Nuorille oli joka päivä tarjolla kahvia, teetä, mehua ja vettä.

Nuorisotilan sääntöinä olivat päihteettömyys, kiusaamiskielto, kiroilun välttäminen, kenkien jättäminen sisääntulo-oven viereen, omien jälkien siivoaminen, nuorisotilan omaisuudesta huolehtiminen sekä kauppakeskus Hansan järjestyssääntöjen noudattaminen.

Toiminnan arvio:

Nuorisopalveluiden näkökulmasta toiminta sujui hyvin. Suurimmat järjestyshäiriöt johtuivat liian kovasta metelistä, pingispallojen tahallisesta rikkomisesta, tupakkatuotteiden esillä pitämisestä, kenkien kanssa sisällä kulkemisesta ja lievästä väkivaltaisesta käytöksestä. Edellä mainitut asiat selvitettiin nuorisotyöllisin sekä kasvatuksellisin menetelmin. Muutama nuori myös poistettiin, koska he yrittivät käyttää tilaa tupakan tai nuuskan välittämiseen muille nuorille. Kävijöiden määrä lisääntyi loppuviikkoja kohti. Joka päivä tuli paikalle uusia nuoria. Nuorilta kerätyn palautteen perusteella toiminta otettiin hyvin vastaan ja samanlaista toimintaa Hansaan toivottiin lisää, ympärivuotiseksi.

Kauppakeskus Hansan näkökulmasta Hansan Pop Up-nuorisotilan avaaminen ja toiminta näkyi selkeästi koko kauppakeskuksessa. Nuoret löysivät nopeasti ja helposti heille osoitetun nuorisotilan. Kauppakeskus Hansan yritykset näkivät toiminnan positiivisena kehityssuuntauksena.

Kauppakeskus Hansan vartijoiden näkökulmasta nuorisotilatoimintaa Hansassa pidetään hyödyllisenä ja tarpeellisena. Varsinkin nuorille osoitettu paikka, jossa nuorilla on mahdollisuus viettää vapaa-aikaansa paikassa, jossa on ohjelmaa ja tekemistä nähdään tärkeänä. Keskeistä on että, nuorisotilassa työskentelee nuorisoalan ammattilaisia

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee Hansan Pop-Up- nuorisotilan toimintaraportin kesäkuu 2016 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa esittelemässä toiminnanjohtaja Tatu Moisio