Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta8915.09.20165

9510-2016 (532, 642)

Hansan Pop Up-nuorisotilan jatko

Tiivistelmä: -

Nlk § 89

 

Toiminnanjohtaja Tatu Moisio:

Nuorisolautakunta päätti 21.4.2016 § 39 hyväksyä Pop up -nuorisotilan järjestämisen kauppakeskus Hansaan. 1.6-30.6.2016. Tiloista sitouduttiin maksamaan toiminta-ajan sähkölaskut, mutta ei vuokraa eikä erillistä vuokrasopimusta laadittu. Henkilöresurssit päätettiin kattaa tekemällä oppiminen -yksikön henkilöstöllä.

Alla olevassa taulukossa on listattu toimitila, aukioloajat, kohderyhmän käyntikerrat ja yksittäisten nuorten määrä vuoden 2015 ja 2016 osalta. Taulukon tavoitteena on havainnollistaa toiminnan muutosta (aukioloajat) sekä kohderyhmän käyntikertojen ja palvelua käyttäneiden, yksittäisten nuorten määrän kasvua.

 Vuonna 2015Vuonna 2016
Toimitila Kristiinankadun puolella, Naantalin Aurinkoisen vieressä Antintalossa, entisen Hesburgerin 2.krs:ssa
Aukioloajat

ma, ke, to 10.30-17.30

ti 10.30-16.00

pe 13.30-20.30

ma-pe 13.00-20.00
Kohderyhmän käyntikerrat 168 1039
Yksittäisiä nuoria 15 (arvio) 100 (arvio)

Hansan Pop U-nuorisotilassa toteutettiin kesäkuun 2016 loppupuolella asiakaskysely, johon vastasi 54 yksittäistä nuorta. Asiakaskyselyihin vastanneista jokainen nuori toivoi, että nuorisotila jatkaisi Hansassa.

Nuorisopalveluista toiminnanjohtaja Tatu Moisio ja ohjaaja Jenni Härkönen kokoontuivat 29.8.2016 palaveriin, johon osallistui kauppakeskus Hansan kauppakeskusjohtaja, markkinointipäällikkö ja vartijoiden esihenkilö. Tapaamisen tarkoituksena oli käydä läpi kesäkuun 2016 toteutumista sekä keskustella mahdollisesta jatkosta. Kauppakeskus Hansan edustajat olivat osaltaan erittäin tyytyväisiä nuorille toteutettuun palveluun. Nuorille tarjottu oma, aktivoiva ja turvallinen, tila vaikutti heidän mukaan koko kauppakeskuksen toimintaan. Kauppakeskus Hansan edustajat tarjosivat mahdollisuutta jatkaa toimintaa samalla toimintatavalla kuin vuonna 2015 ja 2016 vakiinnuttamalla se perjantai-iltoihin ympärivuotiseksi.

Kauppakeskus Hansan tarjoama Pop up-nuorisotila on kauppakeskus Hansassa erikseen määrittelemätön, tyhjillään oleva myymälä. Nuorisopalvelut ei sitoudu maksamaan tilasta vuokraa, eikä erillistä vuokrasopimusta tehdä. Irtisanomisaikaa ei ole. Nuorisopalvelut sitoutuu maksamaan Pop up-nuorisotilan toiminta-ajalta tilan sähkölaskut. Erillistä sähkösopimusta ei tehdä. Kauppakeskus Hansa pidättää oikeuden jättäytyä projektista, mikäli tilaan löytyy vuokralainen. 

Turkulaisten nuorten todennettuun palvelutarpeeseen ja kauppakeskus Hansan tarjoamaan mahdollisuuteen vastaamiseksi tulee palveluverkkomuutoksista ja siihen kytkeytyvästä henkilökunnan työpanoksen kohdentamisesta päättää, jotta turkulaisten nuorten todennettuun palvelutarpeeseen pystytään nuorisopalveluiden henkilöstöresurssien puitteissa vastaamaan. Alla päätösehdotuksen taustat.

Nuorisopalveluissa kartoitettiin mahdolliset vaihtoehdot Hansan Pop Up-nuorisotilan toteuttamiseksi perjantaisin. Toisena vaihtoehtona on sulkea kaksi nuorisotaloa/-tilaa vuoroviikoin aina perjantaisin, jolloin ko. nuorisotalon henkilökunnan työpanos pystytään ohjaamaan kauppakeskus Hansan Pop Up-nuorisotilan toteuttamiseksi. Vaihtoehdon huonona puolena voidaan nimetä henkilökunnan vaihtuvuus, jolloin luottamuksellista suhdetta Pop Up-nuorisotilassa käyviin nuoriin on mahdollista rakentaa rajatummin, mutta silti säännönmukaisesti, sekä sen vaikutus perjantaisin kiinniolevien lähipalvelutoimipisteiden nuorten palvelutarjontaan. Toisena vaihtoehtona on sulkea yksi lähipalveluiden nuorisotalo/-tila aina perjantaisin, jolloin ko. nuorisotalon henkilökunnan työpanos pystytään ohjaamaan kauppakeskus Hansan Pop Up-nuorisotilan toteuttamiseksi. Vaihtoehdon hyvänä puolena voidaan nimetä työntekijöiden pysyvyys, jolloin luottamuksellista suhdetta Pop Up-nuorisotilassa käyviin nuoriin on mahdollista rakentaa säännönmukaisesti. Vaihtoehdon huonona puolena voidaan nimetä sen vaikutus perjantaisin kiinniolevan lähipalvelutoimipisteen nuorten palvelutarjontaan.

Vaihtoehtojen kartoituksessa Jyrkkälän nuorisotalon ohjaajat esittivät kiinnostuksensa Hansan Pop Up-nuorisotilan toteuttamiseen. Kävijämäärätilastojen perusteella Jyrkkälän nuorisotalon perjantain kävijämäärät ovat vähäiset. Jyrkkälän nuorisotaloa käyttävien nuorten kanssa on perjantain sulkemisesta keskusteltu ohjaajien johdolla. Nuorissa asia ei ole herättänyt suurempaa keskustelua tai kysymyksiä.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää jatkaa Pop Up-nuorisotilan järjestämistä kauppakeskus Hansan tyhjillään olevassa myymälätilassa ympärivuotisesti. Toiminta-ajalta maksetaan sähkölaskut, mutta ei vuokraa. Toiminnan mahdollistamiseksi Jyrkkälän nuorisotalo on suljettuna perjantaisin ja Jyrkkälän nuorisotalon ohjaajien työpanos kohdennetaan Hansan Pop Up-nuorisotilaan. Päätös on voimassa toistaiseksi kuitenkin enintään niin kauan kuin Hansan Pop Up-nuorisotilan toteuttaminen on kauppakeskus Hansan tarjoamalla yhteistyömallilla mahdollista.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa oli kokouksessa alustamassa toiminnanjohtaja Tatu Moisio