Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9215.09.20168

4604-2016 (009)

Vastaus jäsen Raekallion ym. aloitteeseen yhtenäiset käytännöt kouluille ja oppilaitoksille nuorisovaltuustovaalien järjestämiseksi ja äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi

Tiivistelmä: -

Nlk § 92

Nuorisosihteeri Mirja Teräs:

Nuorisovaltuuston toiminnasta raportoitiin nuorisolautakunnalle 17.3.2016 kokouksessa kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti (KV 23.089.2013 § 178 Liite 1). Vuoden 2015 nuorisovaltuustovaaleihin liittyen nuorisolautakunnalle kerrottiin koulujen ja oppilaitosten äänestysprosenteista. Kokonaisäänestysprosentti oli 45 %, mutta vaihtelu koulujen ja oppilaitosten väillä oli kahdeksasta (8) prosentista ja 98,5 prosenttiin. Nuorisolautakunta pyysi lähettämään eritellyt tiedot kaikkien koulujen ja oppilaitosten äänestysprosenteista ja näin myös tehtiin.

Nuorisolautakunnan huhtikuun kokouksessa nuorisolautakunnan jäsenet Eva-Liisa Raekallio ja Saska Heino tekivät aloitteen nuorten äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi nuorisovaltuustovaaleissa. He esittivät, että nuorisolautakunnalle toimitetaan marraskuun 2016 kokoukseen mennessä lista yhtenäisistä käytännöistä, jotka vaalit järjestävien koulujen ja muiden oppilaitosten on toteutettava aiempaa tasaisemman äänestysaktiivisuuden saavuttamiseksi.

Nuorisovaltuustovaalien yhteydessä kouluille on toimitettu ohjeistus/yhtenäisten käytäntöjen listaus vaalien järjestämiseen, viimeksi vuoden 2015 vaaleissa (Liite 1). Ohjeistus on päivitetty 22.6.2016 (Liite 2).

Vaalien ja erityisesti nuorisovaltuustovaalien tulisi olla näkyvä osa koulujen ja oppilaitosten demokratiakasvatusta. Nuorisovaltuuston toimintaa koordinoiva Turun kaupungin Nuorisopalvelut tiedottaa vaaleista, mutta emme kuitenkaan voi vaikuttaa siihen, miten sivistystoimialalla koulut ja oppilaitokset, opettajat ja oppilaat ottavat tiedon haltuun ja miten he vaaleissa lopulta toimivat. Nuorisopalvelujen toteuttama vaalitiedotus oli etenkin vuoden 2015 nuorisovaltuustovaaleissa monipuolista, monikanavaista ja pitkäkestoista. Siitä huolimatta äänestysprosentti jäi alhaiseksi.

Turussa järjestetyissä nuorisovaltuustovaaleissa kaikista kouluista ei ole asettunut ehdolle nuoria. Sopivaa ehdokasta on silloin vaikeampi löytää ja äänestäminen saattaa tutun ehdokkaan puuttuessa jäädä väliin, mikä laskee koulun/oppilaitoksen äänestysprosenttia.

Myös työelämään tutustumisjaksot, koeviikot ja ammatti-oppilaitosten useamman viikon työssäoppimisjaksot vaikuttavat laskevasti äänestysprosenttiin, jos ne osuvat päällekkäin vaaliviikon kanssa. Vain kaikista motivoituneimmat nuoret tulevat äänestämään Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmaan kouluajan ulkopuolella vaaliviikon lauantaina.

Etenkin yläkouluissa saatetaan mennä äänestämään opettajan johdolla oppitunnin aikana, mikä onkin Turun kaupungin Nuorisopalvelujen suosittelema käytäntö, sillä näin harva jättää äänestämisen väliin ja äänestysprosentti nousee.

Loppujen lopuksi äänestäminen on kuitenkin vapaaehtoista ja kaikista äänestysaktivisuuden lisäämiseksi tehdyistä toimista huolimatta äänestysprosentti saattaa jäädä pieneksi. Vaikuttaminen ei vain kiinnosta kaikkia ja tämä näkyy myös kuntavaaleissa.

Liite 1Ohjeistus nuorisovaltuustovaalien järjestäminen viikolla 45 - 2015

Liite 2Ohjeistus nuorisovaltuustovaalien järjestäminen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää antaa edellä ja liitteissä 1-2 esitetyn vastauksena aloitteeseen eikä aloite aiheuta muita toimenpiteitä.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta


Liitteet:

Nlk § 92
Liite 1:Ohjeistus nuorisovaltuustovaalien järjestäminen viikolla 45 - 2015
Liite 2:Ohjeistus nuorisovaltuustovaalien järjestäminen