Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta6216.06.20163

11102-2014 (011)

Selvitys nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella (Maaria ja Moisio)

Tiivistelmä: -

Nlk § 62

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, osastopäällikkö Kerstin Paananen, nuorisopalvelupäällikkö Minna Saarinen ja tilacontroller Nora Hilden:

Nuorisolautakunta käsitteli 27.8.2015 § 76 nuorisopalveluiden osallistumista Yli-Maarian koulun hankesuunnitteluun osallistumista. Päätökseksi tuli, että nuorisolautakunta päätti osallistua Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivitykseen ja että valmis hankesuunnitelma tuodaan osaltaan nuorisolautakunnan hyväksyttäväksi. Lisäksi nuorisolautakunta päätti, että se päättää erikseen Moision ja Maarian nuorisotilojen jatkosta lähipalveluperiaate huomioiden.

Nuorisolautakunta antoi 23.9.2015 § 98 lausuntonsa Yli-Maarian koulun päivitetystä hankesuunnitelmasta. Nuorisolautakunta päätti nuorisopalvelujen osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman. Samalla lautakunta päätti, että nuortenpalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella tuodaan selvitys viimeistään vuoden 2016 toukokuun lautakunnan kokoukseen. Nuorisolautakunnan mukaan on tärkeää, että Maarian-Jäkärlän alueella on jatkossakin säännöllistä nuorisotalotoimintaa uudesta, Yli-Maarian koulun yhteyteen suunnitellusta nuortentilasta huolimatta.

Maarian nuorisotalon nykytila

Nuorisopalveluiden kohderyhmän (0-29 -vuotiaat) nuoret alueella yhteensä: 3 318, joista 10 -19 vuotiaita yhteensä 1200 (v. 2014).

Kasvukäytävä nimisessä Turun kaupungin väestöprojektiossa 0–29 –vuotiaiden määrä tulee kasvamaan Maaria-Paattisen alueella 2030 mennessä noin 28:lla. Tästä kasvusta suurin osa tulee tapahtumaan 7–19 –vuotiaiden ikäryhmässä (119 henkilöä).

Valtion veronalaiset tulot Maaria- Paattisten alueella: Vuosiansio (v. 2013)  sukupuolet yhteensä 27 095 € ja miehet 30 460 € ja naiset 23 691 €.

Maarian nuorisotila sijaitsee vanhassa vuonna 1906 rakennetussa puurakennuksessa Jäkärlän ala-asteen, urheilukentän ja nykyisen Yli-Maariaan siirtyvän kirjaston läheisyydessä osoitteessa Arkeologinkatu 4. Rakennuksessa on 423 neliötä, joista sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan käytössä on päivisin ja järjestöjen käytössä iltaisin on noin 100 neliöitä. Lisäksi osa tiloista on yhteiskäytössä. Nuorisopalvelut maksaa nykyisestä Maarian nuorisotilasta vuokraa noin 76.900 euroa vuodessa. Nuorisotalon ympäristö on puutarhamainen ja viihtyisä. Alakoululaisten on helppo tulla nuorisotilalle suoraan koulusta.  Yhteistyö Jäkärlän koulun ja koulun vanhempainyhdistyksen, kirjaston ja muiden toimijoiden kanssa on toimivaa.

Nuorisotalo on auki neljänä päivänä viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14–20 ja vaihtelevasti joko sunnuntaisin klo 14–20 tai perjantaisin klo 15–22.  Nuorisotalolla työskentelee kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa ja kolme sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaa.

Nuorisotalon käyntikerrat vaihtelevat kausien ja vuodenaikojen mukaan. Lämpiminä kuukausina on hiljaisempaa, koska nuoret ovat paljon ulkona.  Heinäkuussa nuorisotila on suljettuna. Nuorisotalolla on nuorten avoimen ja ohjatun toiminnan lisäksi jonkin verran järjestö- ja asukastoimintaa. Nuorten kokonaiskäyntikerrat vaihtelevat kuukausittain, vaihteluväli oli vuonna 2015 149-807 nuorten käyntikertaa kuukaudessa. Nuorten toiminnassa oli noin 487käyntikerta kuukaudessa ja järjestökäyntikertoja oli keskimäärin 452 kuukaudessa. Nuorten käyntikertoja tilassa oli vuonna 2015 yhteensä 5847 ja järjestökäyntikertoja 4520. Nuorisotilan käyttäjien ikäjakauma on nuorisokortin mukainen 9-18 vuotta. Tällä hetkellä nuorisotalolla käy tasaisesti alakoululaisia, yläkoululaisia ja ammattikoulun/lukion aloittaneita nuoria.

Sekä Maarian ja Moision nuorisotiloilla järjestetään lapsille ja nuorille monipuolista ohjattua toimintaa, joka vastaa nuorisopalveluiden elämyksellisen vapaa-ajan ja luovuuskasvatuksen tavoitteisiin.  Jäkärlän (Maaria) alueen sosioekonominen tilanne on haasteellinen, alueella on paljon työttömiä ja toimeentulotukiasiakkuuksia. Tästä johtuen lapsille ja nuorille pyritään järjestämään mahdollisimman paljon ilmaista/edullista toimintaa.Maarian nuorisotila on alueen nuorille tärkeä, turvallinen ja tasa-arvoinen paikka.

Moision nuorisotilan nykytila

Moision nuorisotila otettiin käyttöön koulun laajennuksen yhteydessä vuonna 2007. Nuorisotilaa kasvatettiin 1.8.2014 toisella huoneella, joka vapautui kirjastopalveluilta (nlk 24.4.2014 § 46). Nuorisotila sijaitsee osoitteessa Moision koulutie 2. Tila on esteetön, mutta ei sisällä automaattisia saranaovia. Nuorisotilassa on neliöitä 144 ja myös Moisiossa samassa tilassa toimii sivistystoimialankoululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Nuorisotilan suurin sallittu henkilömäärä kerrallaan on 48 henkilömäärä, 21 hlö (huone 1) ja 27 hlö (huone 2). Moision nuorisotila on käyttäjämäärään nähden liian pieni.  Nuorisopalvelut maksaa nykyisestä Moision nuorisotilasta vuokraa noin 28.600 euroa vuodessa. Koulurakennuksen yhteydessä on urheilukenttä ja liikuntahalli. Moision koulu ja nuorisotilan välittömässä läheisyydessä ei ole muita alueen palveluja.

Nuorisotila on auki neljänä päivänä viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 14.30–17.00 vain alakoululaisille, 17.00–18.30 kaikille, 18.30–21.15 yli 13-vuotiaille. Tila on viikoittain auki joko perjantaina tai sunnuntaina. Perjantain aukiolot ovat  klo 15.30–17.00 vain alakoululaisille, 17.00–18.30 kaikille, 18.30–22.00 yli 13-vuotiaille. Sunnuntaisin tila on auki klo 13.30–20.30 kaikille (klo 18.30 alakoululaiset kotiin). Moision nuorisotilalla on työssä kaksi nuorisopalvelujen ohjaajaa ja kolme sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajaa.

Nuorisotilassa käy iältään 9-18 -vuotiaita nuoria. Nuorimmat kävijät ovat pääosin Moision koululaisia. Nuorten kokonaiskäyntikerrat vaihtelevat kuukausittain, vaihteluväli oli vuonna 2015 160-517 käyntikertaa kuukaudessa. Nuorten toiminnassa oli noin 313 käyntikertaa kuukaudessa ja järjestökäyntikertoja oli keskimäärin 648 kuukaudessa. Nuorten käyntikertoja tilassa oli vuonna 2015 yhteensä 3758 ja järjestökäyntikertoja 6481. Moision nuorisotila on alueen nuorille tärkeä, turvallinen ja tasa-arvoinen paikka

Maarian ja Moision nuorisotilojen ja koulujen tiloissa järjestettävää toimintaa on viime vuosina kehitetty myös osana vapaa-aikatoimialan alueellista aktivointityötä.

Maarian ja Moision nuorisotilojen jatkosta

Nuorisopalvelut eivät olleet mukana vuonna 2011 valmistuneessa Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmassa, vaan silloin tarkoituksena oli jatkaa toimintaa nykyisissä tiloissa Moisiossa ja Maariassa. Yli-Maarian kouluhankkeen laajentuminen koskemaan myös yläkoulutoimintoja nosti esille tarpeen tarkastella uudelleen nuorisotilojen sijoittumista Turun pohjoisilla alueilla. Vuoden 2015 Yli-Maarian hankesuunnitelmassa nuorisolautakunta päätti 23.9.2015 nuorisopalveluiden osalta hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman ja sitoutua suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin, vuoden 2015 hintatasolla 54 000 euroon vuodessa.

Lisäksi lautakunta päätti, että nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella tuodaan selvitys viimeistään vuoden 2016 toukokuun lautakunnan kokoukseen. Nuorisolautakunnan mukaan on tärkeää, että Maaria-Jäkärlän alueella on jatkossakin säännöllistä nuorisotalotoimintaa uudesta, Yli-Maarian koulun yhteyteen suunnitellusta nuortentilasta huolimatta. Lisäksi nuorisolautakunta on päättänyt 27.8.2015 § 76, että se päättää erikseen Moision ja Maarian nuorisotilojen jatkosta lähipalveluperiaate huomioiden.

Maarian nuorisotalon osalta 27.8.2015 § 76 nuorisolautakunnalle tuodussa esityksessä todettiin, että Maarian nuorisotalon toiminnan siirtoa uuteen Yli-Maarian kouluun puoltaa tilan tekninen kunto. Syksyllä 2014 Maarian nuorisotilassa järjestetyssä työsuojelutarkastuksessa velvoitettiin Turun kaupunki selvittämään kohteessa työskentelevien henkilöiden mahdollisten sisäilmaongelmien aiheuttamien oireilujen taustalla olevat lähteet ja antamaan korjausehdotukset aikataulutettuna. AVI:lle toimitettiin maaliskuussa 2015 pyydetty selvitys. Vuoden 2015 aikana kohteeseen asennettiin IV-laitteet, jonka seurauksena havaituista ongelmista päästiin.Tilanne muuttui paremmaksi sisäilman suhteen 27.8.2015 kokousen jälkeen tehtyjen toimenpiteiden johdosta

 Kiinteistön omistaja Turun Kiinteistöliikelaitos on tarkentanut tarvittavia toimenpiteitä kohteessa. Niihin lukeutuvat kaukolämpöön liittyminen, julkisivun huoltomaalaus sekä ikkunoiden korjaus ja maalaus. Toimenpiteillä ei ole vuokravaikutusta toimialalle. Näiden toimenpiteiden jälkeen Kiinteistöliikelaitoksen tämän hetkinen arvio on, ettei laajamittaisemmille korjauksille ole tarvetta seuraavan, noin kymmenen vuoden aikana.

Nuorisolautakunta järjesti 10.9.2015 Maarian nuorisotalolla alueen asukkaille kuulemistilaisuuden liittyen Yli- Maarian koulun hankesuunnitteluun. Tilaisuudessa nousi esiin asukkaiden huoli turvallisesta kulkemisesta uuteen toimipaikkaan. Yli-Maarian koulun valmistuessa alueella on uusi kevyenliikenteenväylä Paimalantien ja Pyhän Marian tien välillä alittaen Tampereen valtatien. Välimatka nykyisen Maarian nuorisotilan ja uuden Yli-Maarian koululle tulevan nuorisotilan välillä on kevyenliikenteenväylää pitkin noin 1,7 km.

Jäkärlän alueen asukkaat jotka pääsääntöisesti käyttävät Maarian nuorisotalon palveluja, olivat syyskuun 2015 kuulemistilaisuudessa erityisen huolestuneita alakouluikäisten (9-12-vuotiaat) lasten ja nuorten palveluista. Viime vuosina nuorisopalveluissa on panostettu erilaisiin nuorten luokse tuleviin palveluihin  ja POP UP-toimintaan. Ohjattua ja Pop Up-nuorisotoimintaa on mahdollista järjestää esim. Jäkärlän koulussa ja alueen muissa tiloissa. Kesäaikaan asuinalueille on mahdollista kutsua Nuokkaribiili, joka tuo ohjaajat, toiminnan ja välineet sinne missä lapset ja nuoret ovat.

Jäkärlän koulun tarjoamia mahdollisuuksia kartoitetaan edelleen. Konsernihallinnon strateginen tilaohjaus, sivistystoimiala ja vapaa-aikatoimiala käyvät keskustelua koulun/alueen muiden tilojen käyttömahdollisuuksista vapaa-aikatoimialan ja nuorisopalvelujen toimintaan. Kartoitus on vielä kesken.

Molempia nuorisotiloja käyttää tällä hetkellä nuorisotoiminnan lisäksi sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, joka on siirtynyt vuoden 2015 alusta sivistystoimialan alaiseksi. Aamu- ja iltapäivätoiminnan vaatimat tilaratkaisut on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa vuoden 2017 jälkeen sivistystoimialan omissa tiloissa.

Jäkärlän alueen kirjastopalvelut hoidetaan vuoden 2019 alusta alkaen tehokkaimmin kirjastoauton avulla. Maarian kirjasto on siirtymässä Yli-Maarian monitoimitaloon loppuvuonna 2018. Siirrolla haetaan niin ratkaisua pohjoisen Turun kirjastopalvelujen järjestämiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä kuin synergiaetua muiden toimijoiden kanssa yhteiseen toimintaan tähdäten (nuorisopalvelut, yhtenäiskoulu).  Yli-Maarian kirjaston nuorten tilat suunnitellaan yhteisiksi nuorisopalveluiden kanssa.

Yli-Maarian monitoimitilan arvioitu valmistumisaika on 31.12.2018. Maarian ja Moision nuorisotiloissa on puolen vuoden irtisanomisaika. Sivistystoimialan koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan on tarkoitus siirtyä sivistystoimialan tiloihin vuoden 2017 loppuun mennessä.  Nuorisolautakunnan pitää päättää Maarian ja Moision nuorisotilojen mahdollisesta luopumisesta viimeistään kesäkuussa 2018.

On tarkoituksenmukaista, että nuorisotilatoimintaa Maariassa ja Moisiossa jatketaan toistaiseksi. Jäkärlän alueen muiden tilojen käyttömahdollisuuksia vuoden 2018 alusta selvitetään edelleen. Lautakunnalle tuodaan tilannekatsaus tiloista kesäkuussa 2017 ja lopullinen päätös tiloista tehdään kesäkuussa 2018.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee selvityksen nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella (Maaria ja Moisio) tiedoksi. Asia tuodaan seuraavan kerran nuorisolautakunnan käsittelyyn kesäkuussa 2017.

PäätösNuorisolautakunta merkitsi nuorisopalveluiden järjestämismahdollisuudesta Pohjoisella alueella (Maaria ja Moisio) tiedoksi.

Asia tuodaan seuraavan kerran nuorisolautakunnan käsittelyyn toukokuussa 2017. Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Asian kokouksessa esitteli nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.