Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4921.04.20161

3580-2016 (041)

Vuoden 2016 talouden 1. osavuosikatsaus

Tiivistelmä: -

Nlk § 49

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

 

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2016 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Ensimmäinen osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–31.3.2016. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä talousarviossa asetettujen talous- ja henkilöstötavoitteiden toteutumisennusteen.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualue laatii kaupungin vuoden 2016 talousarvion menojen ja tulojen ensimmäisen toteutumisennusteen toimialojen ja laitosten ennusteiden perusteella. Nyt raportoitava ennuste koskee vain talouden ennustelukuja.

 

Ensimmäisen ja kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan taloudellisten tavoitteiden toteutumisennusteet tiliryhmätasoisesti ja annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista.

 

Nuorisolautakunnan osalta toimintatulot budjetoidusti ja toimintamenoista säästyy 130 000 euroa. Nettomenot ovat talousarviota 130 000 euroa. Käyttöomaisuusinvestoinnit toteutuvat suunnitellusti.

 

Palvelualueen kommentit

 

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

 

Kaupunginhallitus päätti, että nuorisolautakunnan kuluvan vuoden talousarviota vähennetään 300.000 eurolla ja esitys muutoksista tuodaan päätettäväksi vuoden 2016 ensimmäisen osavuosikatsauksen yhteydessä. Määrärahoja on vähennetty palveluiden ostoista ja henkilöstökuluista. Lisäksi talousarvioon on tehty korjauksia muihin toimintakuluihin. Talousarvioennuste ensimmäisen vuosineljänneksen perusteella on, että tarkalla taloudenhallinnalla nuorisolautakunta pysynee talousarviossa.

 

Vähennykset on pyritty tekemään niin, että niillä olisi mahdollisimman vähän vaikutusta palvelutuotantoon ja strategisten tavoitteiden saavuttamiseen. Nuorisopalveluissa kehitetään jatkuvasti uusia toimintamuotoja, jotka vaativat lisäresursseja. Talouden tasapainottaminen tässä tilanteessa on haastavaa, koska kysyntä maksuttomiin tai edullisiin palveluihin kasvaa taloudellisesti niukkoina aikoina. Nuorisolautakunnalle asetettua henkilötyövuositavoitetta on vähennetty edellisestä vuodesta -2 htv. Tavoite vuodelle 2016 on 105,5 htv, mikä asettaa suuria haasteita palvelutuotannolle. Pelkästään vakituisia vakansseja on 103. Pysyminen henkilöstötyövuosille asetetussa tavoiteluvussa tarkoittaa, että nuorisotyöhön ei pystytä palkkaamaan sijaisia ja että määräaikaisia, ylimääräisiä työsuhteita ei jatketa. Tämä näkyy sekä palvelutuotannossa että henkilöstön työhyvinvoinnissa

 

Oheismateriaali 1               Toteutumisennuste

Oheismateriaali 2               Työvoiman käyttö

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee asian tiedoksi.

PäätösNuorisolautakunta päätti merkitä asian tiedoksi.

Samalla Nuorisolautakunta esittää kaupunginhallitukselle vastalauseensa kaupunginhallituksen kokouksessa 29.3. § 119 tekemään 300 000 euron säästöesitykseen. Säästöesitys uhkaa nuorisotyön toteuttamista vaarantaen henkilökunnan jaksamisen ja tilojen aukipitämisen sairaus- ja muissa poissaolotapauksissa. Nuortenpalveluiden tarve sijaisille on jo nykyisellään suuri. Lisäsäästöt heikentäisivät henkilöstön jaksamista ja nuorisotyön sekä kaupungin strategisten tavoitteiden saavuttamista. Nuorisotyö ennaltaehkäisee ongelmia, sen edellytykset pitää turvata. Nuorisotoimen mahdollisuudet työllistää myös sijaisia tulee varmistaa ja säästö- ja henkilötyövuositavoitteet pitää asettaa tältä pohjalta.  Jäljellä olevasta leikkaustarpeesta osa voidaan kattaa esim. työntekijöiden koulutuksia vähentämällä mutta yli puolet edellyttäisi joko kuuden (6) henkilötyövuoden vähentämistä tai tiloista luopumisia (Teräsrautela, Nukkumajoki, Olympiasauna, Vartiovuori).