Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2917.03.20164

2949-2016 (016, 539)

Raportti Turun nuorisopalvelujen osallisuustoiminnasta (Itse Tehty-projektit, verkkovaikuttamispalvelu nuortenideat.fi, Turun nuorisovaltuusto)

Tiivistelmä:

Nuorisovaltuuston toiminnasta raportoidaan nuorisolautakunnalle, kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja kaupunginhallitukselle (KV 23.089.2013 § 178 Liite 1). Nuorisolautakunnalle raportoidaan myös muusta osallisuustoiminnasta, kuten Itse tehty projekti-toiminnasta ja Nuortenideat.fi -verkkovaikuttamispalvelusta.

Nlk § 29

Nuorisosihteeri Mirja Teräs:

Itse tehty -projektitoiminta 2013–2015

Itse tehty -toiminta tarjoaa joustavasti ja nopealla päätösaikataululla tukea nuorten omaehtoiseen toimintaan. Tavoitteena on käynnistää 13–19 -vuotiaitten nuorten omaa toimintaa, tukea nuorten aktiivisuutta ja toiminnallista osallisuutta. Itse tehty -toiminta on suunnattu Turun kaupungin nuorisopalvelujen nuorisotalojen ja -tilojen nuorille. Toiminta antaa mahdollisuuden nuorten lyhytkestoisten, omaehtoisten projektien toteuttamiseen ja lisää näin osaltaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorten Itse tehty -projekteihin on varattu vuositasolla yhteensä 2500 euroa osallisuustoiminnan määrärahoista. Yhteen projektiin tukea myönnetään 100–500 euroa. Tukea saavat projektit valitaan viranhaltijan päätöksellä. Itse tehty -projektirahoitusta on lokakuusta 2013 alkaen vuoden 2015 loppuun mennessä hakenut yhteensä 10 projektia. Kaikille hakijoille on myönnetty pyydetty maksimimäärä rahoitusta eli 500 euroa.

Itse tehty rahoitusta saaneet projektit ovat:

2013
- A-team rapmusiikkivideo ”Tää On Meijän Juttu” (Haritun nuorisotalo)
- Digitaalinen albumi ja musiikkivideo, joissa esillä ryhmän sanoitukset, breaktanssi ja graffititaide P.A.D Album (Pansion nuorisotalo)
- Maksuton rap-konsertti VisKu Music (Teräsrautelan nuorisotalo)

2014
- Debyytti Albumi musiikkialbumi (Haritun nuorisotalo)
- Elokuvahuoneen maalaus ja sisustus (Pansion nuorisotalo)
- Yökahvilan nuorten megazoneretki (Vimma)
- VisKu Halloween juhla kauhukäytävineen ja kuppikakkuineen (Teräsrautelan nuorisotalo)

2015
- Yökahvilan nuorten Amazing City Adventure kaupunkiseikkailu rasteilla (Vimma)
- Erityisnuorten syysjuhlat itse tehtyjen kakkujen ja koristelujen kera (Teräsrautelan nuorisotalo)
- Yökahvilan syksynpäätös lasersodan merkeissä(Vimma)

Nuortenideat.fi 16.3.2015–31.12.2015

Nuortenideat.fi on helposti saavutettava vaikuttamispalvelu verkossa ja yksi keino kuulla nuorten mielipiteitä. Maksuttoman palvelun tuottavat yhteistyössä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti, oikeusministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Nuortenideat.fi -verkkovaikuttamispalvelu ja se korvasi Turussa verkkodemokratiapalvelu Aloitekanavan maaliskuussa 2015. Uutta palvelussa on reaaliaikainen live chat-toiminto. Turun kaupungin nuorisopalvelujen nuortenideat yhteyshenkilöt päivystävät live chatissa vuorollaan tiistaisin kello 13.30–15.30.

Palvelussa nuori kirjaa idean, jota muut kommentoivat ja kannattavat. Jos ideassa on muutos- ja parannusehdotus, yhteyshenkilö ottaa yhteyden nuoreen ja ohjeistaa, miten nuori voi viedä idean eteenpäin. Yhteyshenkilö myös varmistaa, että asia käsitellään ja päätös asiassa tulee nuoren tietoon.

Ideoita on toistaiseksi saatu kolme:

- Popeda keikalle Turkuun
- Yhdeksäsluokkalaisten tutustumismahdollisuudet 2. asteen kouluihin
- Skeitti- ja skuuttauskauppa Turkuun

Valtakunnallisesti Nuortenideat.fi palvelua on markkinoitu muun muassa televisiospotein. Turussa palvelua on markkinoitu kouluille, nuorisotaloille ja kirjastoille muun muassa sähköpostitiedotteella sekä toimittamalla niihin palvelun flyerit ja julisteet, jotka on tilattu markkinointimateriaaleista vastaavalta Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatilta. Markkinointikiertue yläkouluihin toteutetaan maalis-huhtikuussa 2016 viikoilla 13 ja 14.

Turun nuorisovaltuusto toiminta 2014–15 (LIITE)

Turun ensimmäisen nuorisovaltuuston kahden vuoden toimikausi päättyi 31.12.2015.

Nuorisovaltuustolle tehdyn kyselyn perusteella jäsenet ovat itse tyytyväisiä nuorisovaltuuston toimintaan ja kokevat sen edistäneen sekä omia että muiden nuorten vaikuttamismahdollisuuksia Turussa. Nuorisovaltuusto uskoo vahvasti, että nuorten viihtymiseen Turussa vaikuttaa se, kuinka hyvin he saavat äänensä kuuluviin.

Nuorisovaltuuston luottaa myös siihen, että nuorten mielipiteet vaikuttavat tulevaisuuden Turkuun, mutta usko nuorten mielipiteiden vaikutukseen Turun poliittisessa päätöksenteossa on vähäisempää.

Kun kysyttiin millaista nuorisovaltuuston toiminta on ollut, niin kolmen kärkeen nousivat: mukavaa, mielenkiintoista ja tärkeää. Nuoret kokevat myös omien vaikuttamistaitojensa kehittyneen toiminnan myötä. Suurin osa myös suosittelisi nuorisovaltuustossa toimimista muillekin. Kun kysyttiin, mistä toivoisitte ensimmäisen nuorisovaltuuston jäävän ihmisten mieleen, nosti nuorisovaltuusto esiin hankerahan ja tapahtumat, erityisesti ulkoilmaelokuvan Brinkkalan pihalla elokuussa 2015.

Nuorisovaltuusto on järjestänyt myös Hyväntekeväisyyskirpputorin Hansatorilla Tyksin lastensairaalan hyväksi sekä nuorisovaltuuston toimintaa esittelevät Nuva tutuksi -tilaisuudet yläkoulujen, ammatti-oppilaitosten ja lukioiden oppilaskuntien hallituksille ja ohjaaville opettajille. Nuorisovaltuustovaalien alla toteutettiin myös vaalikiertue tietoiskuineen ehdolle asettumisesta ja äänestämisestä kouluihin ja oppilaitoksiin.

Turun kaupungin toimialat ja muut toimijat ovat ottaneet nuorisovaltuuston hyvin vastaan. Nuorisovaltuuston mielipidettä on kysytty usein ja nuorisovaltuuston kokouksissa on käynyt vierailijoita esittelemässä toimintaansa ja kysymässä nuorisovaltuuston nuorisovaltuustolta kehittämisideoita. Nuorisovaltuusto on myös itse ottanut aktiivisesti kantaa asioihin. Tunnettuus kaupungissa on lisääntynyt ja myös yhteistyö muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

Nuorisovaltuusto on tukenut vuosittain 10 000 eurolla nuorten ryhmien ideoimia toiminnallisia hankkeita. Toimikaudella 2014–15 rahoitusta haettiin yhteensä 35 hankeidealle, joista 13 sai hankerahaa.

Onnistumisia ovat olleet puhe- ja läsnäolo-oikeuden saaminen nuorisolautakuntaan, kasvatus- ja opetuslautakuntaan sekä erillisestä kutsusta kulttuuri- ja liikuntalautakuntaan sekä sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Myös kummivaltuutettujen Eeva-Johanna Eloranta, Niina Ratilainen ja Saara-Sofia Sirén, saaminen kaupunginvaltuustosta on merkittävä asia nuorisovaltuustolle. Näkyvyyttä ja verkostoitumista on lisännyt nuorisovaltuuston edustus useissa verkostoissa ja työryhmissä sekä nuorisovaltuuston edustajien rooli tapahtumissa kotimaassa ja ulkomailla mm. Brysselin Idealab-tapahtumassa ja Itämeren maiden kaupunkien verkostossa (UBC).

 

Turun nuorisovaltuusto 2016–17

Turun nuorisovaltuustovaalit toteutettiin marraskuussa 2015 perinteiseen tapaan lippuäänestyksellä kouluissa, oppilaitoksissa ja Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Ehdolla oli 46 vuosina 1997–2002 syntynyttä Turussa asuvaa tai opiskelevaa nuorta.

Vaaleissa annettiin ääniä yli 5000, joista hylättiin 188. Kokonaisäänestysprosentti oli 45 %. Koulujen ja oppilaitosten äänestysprosentti oli alimmillaan 8 % ja ylimmillään 98,5 %. Ehdokkaiden saama äänimäärä vaihteli 11–329 välillä. Kaikki ehdokkaat saivat ääniä myös oman koulun/oppilaitoksen ulkopuolelta.

Annettujen äänien perusteella varsinaisia jäseniä valittiin 25 ja varajäseniä 12. Turun Steiner-koulusta valittu varsinainen jäsen erosi nuorisovaltuustosta tammikuussa 2016 paikkakunnalta muuton vuoksi ja hänen varajäsenestään tuli nuorisovaltuuston varsinainen jäsen. Nyt nuorisovaltuustossa on siis 25 jäsentä ja 11 varajäsentä.

Turun nuorisovaltuuston ensimmäisessä kokouksessa 27.1.2016 nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi toiselle toimintakaudelle valittiin Alexis Vartiainen (Katedralskolan i Åbo). Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Alvar Euro (Puolalanmäen lukio) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Alina Heywood (Turun kansainvälisen koulun lukio). Sihteeriksi valittiin Iida Nieminen (Turun ammatti-instituutti, Kellonsoittajankadun koulutalo) ja varasihteeriksi Elsa Mäki (Turun klassillinen lukio). Tiedottajaksi valittiin Maija Maunu (Kerttulin lukio) ja varatiedottajaksi Silja Pilto (Topeliuksen koulu).

Liite 1Raportti Turun kaupungin nuorisopalvelujen osallisuustoiminnasta

Nuorisovaltuuston puheenjohtajisto esittäytyy nuorisolautakunnan kokouksessa 17.3.2016.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedoksi raportin Turun kaupungin nuorisopalvelujen osallisuustoiminnasta (Itse tehty-projektit, verkkovaikuttamispalvelu nuortenideat.fi, Turun nuorisovaltuusto).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunginhallitus