Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta2218.02.20167

10960-2015 (539)

Vastaus Matilda Karlssonin aloitteeseen (nuorisolautakunta 29.10.2015 § 113) koskien ruotsinkielistä nuorisotilaa Zabadakia

Tiivistelmä: -

Nlk § 22

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja osastopäällikkö Kerstin Paananen:

 

Nuorisolautakunnan jäsen Matilda Karlsson teki aloitteen lautakunnan kokouksessa 29.10.2015 koskien nuorisopalvelujen ruotsinkielistä toimintaa ja tilaa. Aloitteessa Karlsson tuo esille vaihtoehdon siirtää toiminta Vimman neljänteen kerrokseen. Lisäksi hän esittää seuraavaa:

 

1.Zabadakilla pitää olla ruotsinkieliset ajat, jotka on suunnattu ruotsinkieliselle nuorisotoiminnalle.

2.Zabadakin henkilöstö on osattava hyvää ruotsia sekä suomea, että he pystyvät kommunikoimaan sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten nuorten kanssa.

3.Toiminnan alkuvaiheessa henkilöstön on oltava aktiivisesti yhteydessä kouluihin sekä ruotsinkielisten nuorten kanssa niin, että nuoret saavat olla mukana Zabadak-tilan sisustamisessa.

4.Zabadakin henkilöstö on oltava motivoituneita ja valmiina aloittamaan ruotsinkielisen nuorisotoiminnan uudessa tilassa mahdollisimman pian, ja he tekevät työnsä huolellisesti ja muistavat ruotsinkielisten näkökulman toiminnan suunnittelussa.

5.Nuorisolautakunta saisi jatkossa säännöllisesti informaatiota Zabadakin toiminnasta.

 

Nuorisolautakunta on kokouksessaan 19.11.2015 § 117 päättänyt, että ruotsinkielinen nuorisotoiminta siirretään Vimman neljänteen kerrokseen 1.1.2016 alkaen.

 

Ruotsinkielisen nuorisotoiminnan on sijaittava keskustassa, koska ruotsinkielinen koulutoiminta on keskitetty keskustaan ja nuoret tulevat kouluun eri puolita Turkua. Koulupäivän jälkeen nuoret haluavat kokoontua viettämään vapaa-aikaa ennen siirtymistään kotiin tai harrastuksiin.

 

Nuorisopalveluissa on kaksi ohjaajaa nimettynä ruotsinkieliseen toimintaan. Toinen ohjaajan vakansseista on ollut tyhjänä syyskaudella 2015. Rekrytointi oli käynnissä loppuvuonna 2015 ja ohjaaja on aloittanut työnsä 1.1.2016. Molemmilta ohjaajilta edellytetään sekä hyvää ruotsin että suomen kielen taitoa.

 

Ruotsinkielisiä nuoria on osallistettu tilan sisustuksen suunnitteluun sekä toiminnan suunnitteluun, nuorisolain hengen mukaisesti. Nuorisotyö on moniammatillista työtä ja yhteistyötä tehdään mm. koulun, kolmannen sektorin, poliisin ja muiden viranomaistahojen kanssa.

 

Ruotsinkielinen nuorisotoiminta on aloittanut Vimman tilassa vuoden 2016 alussa. Avajaiset pidetään 4.3.2016 klo 17–20. Nuorisolautakunnalle raportoidaan kuukausittain toiminnasta, ruotsinkielinen toiminta sisältyy tähän raporttiin.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee aloitteeseen annetun vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian kokouksessa esitteli nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.