Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta728.01.20164

12108-2015 (655)

Kuuvuoren nuorisotilan korvaavan tilan hankekuvauksen hyväksyminen sekä esitys vuokratarjouskilpailun käynnistämisestä

Tiivistelmä: -

Nlk § 7

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja tilacontroller Nora Hilden

21.1.2016:

 

Vapaa-aikatoimialan toimialajohtaja on esittänyt konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelle Kuuvuoren nuorisotilan korvaavaan tilaan liittyvän tarveselvityksen käynnistämistä.

 

Kuuvuoren nuorisotalon tarveselvityksen pohjana on nuorisopalveluiden näkemys siitä, että nykyinen nuorisotalorakennus sijaitsee palvelutarjonnan näkökulmasta väärässä paikassa ja että toiminta tulisi siirtää Halisten puolelle, jotta se parhaiten palvelisi nuoria. Lisäksi Kuuvuoren nuorisotalolla tilojen käyttäjät ovat kokeneet jonkin verran oireilua, jonka lähteenä saattaa olla sisäilmaongelma.

 

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi päätti perustaa 1.12.2015 päätöspöytäkirjallaan työryhmän Kuuvuoren nuorisotilan korvaavien tilojen hankekuvauksen laatimiseksi.

 

Hankekuvaus

 

Hankekuvauksen laatimiseen ovat osallistuneet edustajat vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluista, Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluista sekä konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelta.

 

Liitteenä 1 olevassa hankekuvauksessa on kuvattu Kuuvuoren nuorisotilan korvaaviin tiloihin liittyvät käyttäjän tilatarpeet sekä niiden pohjalta esitetty ratkaisuvaihtoehto.

 

Nuorisopalveluiden näkemyksen mukaan tulevan tilan tulee sijaita riittävän lähellä Halisten kerrostaloasutusta sekä turvallisen kulkuyhteyden varrella ja lisäksi lapsi- ja nuorisoystävällisessä ympäristössä. Näin ollen hankekuvauksessa on määritetty, että tulevien tilojen tulee sijaita hyvien liikenneyhteyksien varrella, kohtuullisella etäisyydellä Gregorius IX tie 8:ssa sijaitsevasta liikekeskuksesta.

 

Hankekuvauksessa on esitetty tilaohjelma, jonka asettamat reunaehdot tulevien tilojen tulee täyttää. Tilaohjelman mukaan tulevien tilojen laajuus olisi noin 300 m2.

 

Ratkaisuvaihtoehto

 

Turun kaupungin tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti on etsitty nuorisotilan siirrolle mahdollisia sijoituspaikkoja ensisijaisesti Turun kaupungin omistamasta tilakannasta. Tiloja on selvitetty mm. Halisten koulun, Emmauksenkadun päiväkodin, Turun Vesiliikelaitoksen ja TVT Asunnot Oy:n omistamien asuin talojen tiloista. Soveltuvia olemassa olevia tiloja ei ole kuitenkaan löytynyt kaupungin tai sen yhteisöjen tiloista. Syynä olivat lähinnä sijainnilliset reunaehdot sekä muiden toimialojen tarpeet jatkaa toimintojaan heille vuokratuissa kohteissa, kuten koulussa. Nuorisopalveluiden näkemyksen mukaan tulevan tilan tulee sijaita riittävän lähellä Halisten kerrostaloasutusta sekä turvallisen kulkuyhteyden varrella ja lisäksi lapsi- ja nuorisoystävällisessä ympäristössä.

 

Nuorisotilojen tarve Halisissa on akuutti, joten kaupungin oma uudisrakennushanke ei tule kyseeseen hankkeiden toteutusaikojen pituudesta johtuen.

 

Edellä mainitun seurauksena hankekuvauksessa esitetään, että tilat vuokrataan kaupungin ulkopuoliselta toimijalta hankekuvauksessa esitettyjen tarpeiden ja reunaehtojen mukaisesti.

 

Turun kaupunki omistaa Kuuvuoren nykyisen nuorisotilan, joka on kooltaan noin 510 m2. Vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluiden Kiinteistöliikelaitokselle maksama vuosivuokra kohteesta vuonna 2016 on 63.358,80 euroa. Oletettavaa on, että tulevan tilan neliövuokra tulee olemaan Kuuvuoren nuorisotilan vuokraa korkeampi mahdollisten peruskorjausluonteisten tai uudisrakennustöiden vuoksi. Nuorisolautakunnalle esitetään, että vuokraukselle asetetaan vuokrakustannuskatto. Esityksen mukaisesti Kiinteistöliikelaitoksen vuokranantajalle maksaman vuokran vuokrakustannuskatto on 95.000 €:a vuodessa ja että vapaa-aikatoimialan toimialajohtajalla on valtuutus hyväksyä tämän alle jäävä vuokrakustannus. Esitetty vuokrakustannuskatto on bruttovuokra, jonka lisäksi tulevat sähkö- ja vesimaksut kulutuksen mukaan.

 

Tuleviin tiloihin vaadittavien peruskorjausluonteisten- tai uudisrakennustöiden kustannusten vuoksi nuorisolautakunnalle esitetään, että tulevien tilojen vuokrasopimus laaditaan viiden vuoden määräajaksi, jonka jälkeen se jatkuu toistaiseksi voimassa olevana 6 kuukauden irtisanomisajalla.

 

Tilojen vuokrausta niin pian kuin mahdollista huomioiden nykyisen Kuuvuoren nuorisotilan irtisanomisaika. Kuuvuoren nuorisotilan vuokrasopimus irtisanotaan samalla kun vuokrauskohde valitaan ja irtisanomisaika on 6 kuukautta.

 

Turun kaupungin tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaisesti Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue saattaa hankekuvauksen asianosaisen toimialan lautakunnan hyväksyttäväksi toimialajohtajan esittelystä, jolloin toimiala samalla sitoutuu hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin. Tämän jälkeen toteutus siirtyy Kiinteistötoimialan tilapalveluille.

 

Liite 1                                  Kuuvuoren nuorisotilan korvaavien tilojen hankekuvaus

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä osaltaan Kuuvuoren nuorisotilojen korvaavien tilojen hankekuvauksen ja esittää Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluille korvaavan tilan vuokrausta edellä kuvatulla, aluksi viiden vuoden määräaikaisella vuokrasopimuksella niin, että Kiinteistöliikelaitoksen vuokranantajalle maksaman vuokran vuokrakustannuskatto on 95.000 €:a vuodessa.

Lisäksi Nuorisolautakunta päättää valtuuttaa vapaa-aikatoimialan toimialajohtajan irtisanomaan Kuuvuoren nuorisotilan vuokrasopimuksen vuokrakohteen tultua valituksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut


Liitteet:

Nlk § 7
Liite 1:Kuuvuoren nuorisotilan korvaavien tilojen hankekuvaus