Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta13109.12.20157

12273-2015 (057)

Sopimuspohjainen avustus vuodelle 2016 - Nuorten Muslimien Foorumi ry

Tiivistelmä: -

Nlk § 131

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Nuorisolautakunta hyväksyi sopimuspohjaisen avustuksen sopimusasiakirjan ja sopimuspohjaisiin avustuksiin liittyvät tehtävät ja toimenpiteet 24.11.2011 § 139. Nuorisolautakunta päätti 18.12.2014 § 131solmia toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen nuorisotyön kehittämisestä ja koordinoinnista Nuorten Muslimien Foorumi ry:n kanssa. Vuodelle 2015 myönnettiin avustusta 5 500 euroa.

Yhdistyksen edustajien kanssa on käyty sopimuksen mukaisesti arviointi- ja kehittämisneuvottelut 3.6.2015 (alustavat suunnitelmat vuodelle 2016) ja 13.11.2015 (kuluvan vuoden toteutumisen arviointi ja vuoden 2016 toiminnan ja talouden suunnitelmat).

Arvio kuluvan vuoden 2015 toteutumisesta

 alle 29-vuotiaatMuutYhteensä
Jäsenet505102607
   
Tapahtuma- ja isojen tilaisuuksien päiviä151072NMF osallistui yhteistyössä TISY ry:n kanssa kahden EID juhlan järjestämiseen, molemmissa osallistujia oli n. 1500 henkilöä
Kerho- ja kurssipäiviä808002 kerho-/kurssi-iltaa viikossa. 20 nuorta/viikko. 80 osallistujaa kuukaudessa
Leirivuorokausia9,596Leirejä onollut Suomessa ja ulkomailla
Muuta huomioitavaa, kilpailut   

Nuorisopalvelujen kanssa yhteisten kehittämistoimenpiteiden toiminnot ovat toteutuneet suunnitelmien mukaan mm.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Nuorisopalvelujen kanssa yhteiset kehittämistoimenpiteet toteutuvat mm. seuraavasti:

1.    Yhdenvertaisuuden edistäminen 

NMF tarjoaa tasavertaisesti samankaltaisia mahdollisuuksia nuorten välillä. Se myös pyrkii parantamaan tyttöjen ja naisten asemaa, työskennellä heidän jatkuvan osallistumisensa puolesta ja vakiinnuttaa periaate tyttöjen ja poikien tasavertaisista mahdollisuuksista kykyjensä kehittämiseen, osallistumiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Pyrimme NMF ry:ssä edistämään päihteetöntä ja terveellistä elämäntapaa. Nuorten muslimien foorumi ry:n toiminnan tavoitteisiin kuuluu lisätä valtaväestön ja musliminuorten välisiä vuoropuheluja ennakkoluulon ja rasismin ehkäisemiseksi. 

2.    Osallisuuden lisääminen 

Tärkeimpänä päämääränä on järjestää toimintaa, joka osallistaa ja voimaannuttaa nuoret omaan toimijuuteen. Nuoret pääsevät mukaan toiminnan ideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen kannustaminen ja yhteiskunnallisen tietoisuuden lisääminen. Syrjäytymisen ja radikalisoitumisen ennaltaehkäiseminen. Aktiivinen valistaminen erityisesti Islamilaisen radikalisoitumisen vastaisesti.

3.    Nuorten arvostus 

Nuorten Muslimien Foorumi yhdistys tarjoaa musliminuorille mahdollisuuden kasvaa ja rakentaa identiteettiään kirjavan monikulttuuristaustan omaavana ja yhteisöään hyödyntävänä ja edistävänä suomalaisena muslimina. Nuoremme koostuvat eri-ikäluokista ja siksi erilaiset aktiviteetit ovat suosittuja eri-ikäisten nuorten keskuudessa.

4.    Palvelukset ja elämykset 

Toimintamme on monipuolista ja kirjavaa, se jakautuu viikottaiseen-, kuukausittaiseen ja jaksottaiseen toimintaan, tapahtumiin ja leireihin. Näihin kuuluu muun muassa retkiä, koulutuksia, seminaareja, juhlia ja kulttuuritapahtumia. Liikunnalliset aktiviteetit ovat kuitenkin suosituimpia kaikkien nuorten keskuudessa. Aktiviteettien kautta eri kulttuuritaustaiset nuoret tutustuvat toisiinsa, oppivat toisiltaan ja ohjaajiltaan hyödyllisiä elämäntaitoja ja käytännön tapoja. Lisäksi erilaisten liikunnallisten ja kulttuurillisten aktiviteettien avulla musliminuoria autetaan osallistumaan yhteiskuntaansa ja kasvamaan eheiksi aikuisiksi.  

Erityistä huomioitavaa

Nuorten Muslimien Foorumi tekee merkittävää työtä syrjäytymisen ja radikalisoitumisen ennaltaehkäisemiseksi. NMF pyrkii myös parantamaan tyttöjen ja naisten asemaa ja vakiinnuttaa periaatetta tyttöjen tasavertaisista mahdollisuuksista. Tytöt ovat toiminnassa moni lukuisasti ja vahvasti mukana. Mm. Ministeri Orpo on vieraillut 12.8.2015 Turussa tutustumassa Nuorten Muslimien Foorumin ja Turun Islamilaisen Yhdyskunnan toimintaan. Vierailun tarkoituksena oli edistää poliisin ja muslimiyhteisöjen välistä yhteistyötä ja tehostaa väkivaltaisen ekstremismin ennalta ehkäisyä. 

Talousarvio 2016

Menot  43 060
Toimintatulot 5 500
Muualta saatavat avustukset 22 000
Arvio avustustarpeesta 15 560

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää myöntää Nuorten Muslimien Foorumi ry:lle vuodelle 2016 sopimuspohjaista avustusta 6.500 euroa.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että Nuorten Muslimien Foorumi ry ry saa sopimusavustuskumppanina Turun kaupungin nuorisoleirialueille enintään kolme käyttövuoroa vuoden 2016 aikana nuorisopalvelujen määrääminä leiriaikoina, joista sovitaan etukäteen sopimusavustusasioita hoitavan yhteyshenkilön kanssa.

Nuorisolautakunta edellyttää, että Nuorten Muslimien Foorumi ry toimii voimassa olevan nuorisolautakunnan ”Ohje nuorisolautakunnan avustuksista” mukaan sekä Turun kaupungin ja Nuorten Muslimien Foorumi ry:n sopimuksen mukaisesti. Avustuksesta puolet maksetaan 20.1.2016 ja loput 16.6.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Azizi ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän pykälän ajan toimi Peltonen.