Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta12909.12.20155

12266-2015 (057)

Sopimuspohjainen avustus vuodelle 2016 - Turun Nuoret Kotkat ry

Tiivistelmä: -

Nlk § 129

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

Nuorisolautakunta hyväksyi sopimuspohjaisen avustuksen sopimusasiakirjan ja sopimuspohjaisiin avustuksiin liittyvät tehtävät ja toimenpiteet 24.11.2011 § 139. Nuorisolautakunta päätti 29.2.2012 § 23 solmia toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen nuorisotyön kehittämisestä ja koordinoinnista Turun Nuoret Kotkat ry:n kanssa. Vuodelle 2015 myönnettiin avustusta 25 000 euroa.

Yhdistyksen edustajien kanssa on käyty sopimuksen mukaisesti arviointi- ja kehittämisneuvottelut 2.6.2015 (alustavat suunnitelmat vuodelle 2016) ja 12.11.2015 (kuluvan vuoden toteutumisen arviointi ja vuoden 2016 toiminnan ja talouden suunnitelmat).

Arvio kuluvan vuoden 2015 toteutumisesta

 

 Alle 29-vuotiaatMuutYhteensä
Jäsenet25185336
 Määrä kpl (arvio)Osallistujamäärä henkilöä (arvio)Lisätietoja
Tapahtuma- ja isojen tilaisuuksien päiviä5300 
Kerho- ja kurssipäiviä27400 
Leirivuorokausia41200 
Muuta huomioitavaa, kilpailut   

Nuorisopalvelujen kanssa yhteisten kehittämistoimenpiteiden toiminnot ovat toteutuneet suunnitelmien mukaan mm.

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Nuorisopalvelujen kanssa yhteiset kehittämistoimenpiteet toteutuvat mm. seuraavasti:

1.    Yhdenvertaisuuden edistäminen 

Toiminta on kaikille avointa ja edullisia, niin, että kynnys osallistumiselle on matala. Tapahtumat ovat myös eri kohderyhmille suunnattuja, joten jokainen löytää sieltä omansa. Jäsenet saavat jäsenalennuksen noin 30 %, sekä käytössä on ollut sisarale 20 % ja vertaisohjaaja-ale 15 %. Tapahtumiin ja retkiin lapset, työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat saavat alennuksen. Pyrimme saamaan Kotkatalosta matalan kynnyksen tapahtumapaikan koko perheelle. 

2.    Osallisuuden lisääminen 

Leireillä, koulutuksissa ym. lapsia ja nuoria kuunnellaan ja annetaan mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun. Ennen leiriä oleviin leiripalavereihin pääsevät kaikki halukkaat vertaisohjaajat. Nuoria kannustetaan osallistumaan paikallisiin /valtakunnallisiin/ kansainvälisiin seminaareihin ja koulutuksiin. Jäsenkokouksessa kaikki halukkaat ovat päässeet vaikuttamaan seuraavan vuoden tapahtumiin ja sisältöihin. Kotkatalossa nuorilla on mahdollisuus osallistua toiminnan suunnitteluun ja hankkia työkokemusta esim. lasten syntymäpäiväkutsujen järjestämisestä. Hallituksen, sekä valtakunnalliseen (edustajisto) päätöksentekoon kannustetaan lisää nuoria mukaan. 

3.    Nuorten arvostus 

Järjestämme lapsille ja nuorille tekemistä, mikä on tämän päivän nuorille mielekästä. Lapset ja nuoret ovat mukana suunnittelussa alusta asti. 16 vuotta täyttäneitä nuoria kannustetaan hakemaan hallituksen jäseneksi. Vertaisohjaajien työtä kunnioitetaan, tietotaitoa yhdistyksen hyväksi arvostetaan ja koulutuksiin panostetaan, myös vertaisohjaajien kouluttajien koulutukseen panostetaan. Entisten vertaisohjaajien ja nykyisten nuorten aikuisten tietotaitoa käytetään vertaisohjaajakoulutuksessa. Nuoria kannustetaan päivittämään vanhoja käytäntöjä ja esim. koulutusmateriaaleja. Tarjotaan kesätöitä nuorille kesäleireillä /Kotkatalolla. Toiveena on nuoren työttömän toiminnanohjaajan palkkaaminen Kotkatalolle. 

4.    Palvelukset ja elämykset 

Tarjoamme lapsille/ perheille/ nuorille ainutkertaisia kokemuksia esim. luonnosta, leirielämästä, kansainvälisyydestä, joita ei pelkästään koulussa ja kotona välttämättä pysty saamaan. Toiminnassa on mukana tavallisia, turvallisia aikuisia, joiden kanssa yhdessä tekeminen luo lapsille ja nuorille hyvän pohjan kasvaa ja kehittyä. Pyrimme toiminnallamme tarjoamaan lapsille ja perheille edullisesti elämyksiä ja kokemuksia, jotka rikastuttavat perheiden arkea. Toivomme Kotkatalon olevan koko perheen paikka, jossa harrastaa ja hankkia uusia ystäviä. 

Erityistä huomioitavaa 

Kotkatalosta on tarkoitus tehdä monimuotoinen kulttuuri- / toimintatalo. Talolla ja sen toiminnassa on huomioitu erityisesti lapset ja nuoret. Toiminta on kaikille avointa sekä edullista niin, että kynnys osallistumiselle on matala. Nuoret ovat mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintaa (pitävät lapsiparkkia mm. myyjäisten aikana, narikka, kahvila). Nuoret suunnittelevat ja toteuttavat myös erilaista ”palvelutarjontaa” mm. synttärikutsuja lapsille.

Talousarvio 2016

Menot  79 985 €
Toimintatulot 50 985 €
Muualta saatavat avustukset  
Arvio avustustarpeesta 29 000 €

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää myöntää Turun Nuoret Kotkat ry:lle vuodelle 2016 sopimuspohjaista avustusta 25 000 euroa.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että Turun Nuoret Kotkat ry saa sopimusavustuskumppanina Turun kaupungin nuorisoleirialueille enintään kolme käyttövuoroa vuoden 2016 aikana nuorisopalvelujen määrääminä leiriaikoina, joista sovitaan etukäteen sopimusavustusasioita hoitavan yhteyshenkilön kanssa.

Nuorisolautakunta edellyttää, että Turun Nuoret Kotkat ry toimii voimassa olevan nuorisolautakunnan ”Ohje nuorisolautakunnan avustuksista” mukaan sekä Turun kaupungin ja Turun Nuoret Kotkat ry:n sopimuksen mukaisesti. Avustuksesta puolet maksetaan 20.1.2016 ja loput 16.6.2016.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Saarinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.