Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta11619.11.20153

1900-2015 (539)

Turun kaupungin nuorten kesätyö 2015

Tiivistelmä:

Turun kaupungilla oli kuluvana vuonna 310 arvottavaa kesätyöpaikkaa kaupungin omille toimialoille. Lisäksi jaettiin 125 kesätyösetelityöpaikkaa turkulaisiin yrityksiin. Nuorisolautakunnalle esitetään nuorten kesätyöpaikkoja koskevan raportin merkitsemistä tiedoksi.

Nlk § 116

Toiminnanjohtaja Taina Laaksonen:

 

Turun kaupungilla oli 310 arvottavaa kesätyöpaikkaa kaupungin omiin toimialoihin. Toimialojen kesätyöpaikat olivat kuukauden mittaisia ja kesätyöpaikat jaettiin arvontamenetelmällä hakijoiden kesken. Näistä kesätyöpaikoista toteutui 305 paikkaa. Toteutumattomien paikkojen syyt olivat 2 nuoren osalta, jotka olivat paikan vastaanottaneet, saapumattomuus työpaikoilleen, 4 nuorta perui kesätyöpaikkansa aivan viime hetkillä ja 1 nuoren työsuhde ei päässyt edes alkamaan sairaslomasta johtuen.

 

Toimialojen kesätyöpaikat sijoittuivat seuraavasti:

 

Toimiala

kesätyöpaikkoja

Hyvinvointitoimiala

179

Sivistystoimiala

28

Vapaa-aikatoimiala

61

Konsernihallinto

2

Ympäristötoimiala

1

Matkailun palvelukeskus

16

Turun Seudun Kehittämiskeskus

3

Kiinteistötoimiala

9

Aluepelastuslaitos

2

Vesiliikelaitos

4

 

Turun kaupungin kesätyösetelit olivat jaossa nyt kolmatta kertaa. Seteleitä jaettiin 125 kpl:ta kiinnostuksensa osoittaneiden nuorten kesken arpomalla. Tilityksiä eli käytettyjä seteleitä on ollut 56 kpl:ta (vuonna 2013 tilitettiin 33 seteliä ja 2014 tilitettiin 43 seteliä).

Kolme anomusta hylättiin, koska nuoren työpaikat eivät olleet Turun kaupungin alueella.

Eniten setelityöpaikkoja oli puutarha- ja kaupan alalla. Seuraavaksi eniten setelipaikkoja oli kiinteistöhuolto-, siivous- ja ravintola-aloilla.

 

Kesätyösetelityössä oli kiinnitettynä työllisyysmäärärahoin palkattu nuori, joka markkinoi seteleitä yrityksiin, järjesti infotilaisuuksia sekä tuotti markkinointimateriaalia.

 

Kesätyöasiaa käsiteltiin nuorisovaltuustossa 23.9.2015. Nuorisovaltuuston kehittämisajatuksia olivat:

 

Kesätyöpaikkojen jako ei saa perustua arvontasysteemeihin, vaan nuoren pitää hakea juuri sitä kesätyöpaikkaa, joka nuorta kiinnostaa

Julkinen listaus työpaikoista (Turun kaupungin), josta näkisi kesätyöpaikat ja kuinka monta nuorta siihen työhön palkataan.

Kesätyönhaussa nuoren pitää saada tuntuma työhakemuksen tekemiseen, haastatteluun ja valintaprosessiin – tämä takaisi myös sen, että motivoituneet nuoret hakisivat kesätyöpaikkoja.

Arvonnassa nuori ei itse voi vaikuttaa tehtävään, jonka saa kesätyökseen

Sähköiset lomakkeet ja hakumenettelyt ovat tätä päivää

Nuori hakisi ja saisi ensin työpaikan, ja sen jälkeen nuorelle annettaisiin kesätyöseteli

Nuorille tarpeeksi oikeaa tekemistä; ei istuskelua ja näennäistä työtä – työnjohdon vastuu

Ajatuksia myös siitä, että nuoremmille nuorille tarvitsisi olla kesätyötarjontaa; esim. että 2 viikon kesätyömahdollisuus nuorille ja vanhemmille nuorille 4 viikon kesätyö

 

Konsernihallinnon kanssa on käyty neuvotteluja nuorten kesätyöuudistusmahdollisuuksista ja siellä on noussut esiin malli, jossa kesätyösetelit jaettaisiin kaikille yhden ikäluokan nuorille.

 

Nuorten kesätyöuudistus on edelleen käynnissä ja erilaisia toteuttamiskelpoisia malleja haetaan.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee Turun kaupungin kesätyö 2015 -raportin ja kehitysajatukset tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.