Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta11719.11.20154

11419-2015 (532)

Ruotsinkielisen nuorisotoiminnan siirtäminen Vimman neljänteen kerrokseen 1.1.2016 alkaen

Tiivistelmä:

Ruotsinkielinen nuorisotoiminta ja tila sijaitsevat tällä hetkellä Vartiovuorenkadulla. Samoissa tiloissa toimii ruotsinkielinen aamu- ja iltapäivätoiminta. Nuoret pääsevät tilaan vasta klo 17 jälkeen iltapäivätoiminnan päätyttyä. Ruotsinkielisillä nuorilla on tarve toimintaan ja tilaan kuitenkin jo heti koulupäivän päätyttyä iltapäivällä. Lauta-kunnalle esitetään, että ruotsinkielinen nuorisotoiminta ja tila siirretään Vimman nel-jänteen kerrokseen ns. ateljeetiloihin 1.1.2016 alkaen.

Nlk § 117

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja osastopäällikkö Kerstin Paananen:

 

Ruotsinkielinen nuorisotoiminta sai oman tilan vuonna 1973 Aurajoen rannalta, katutasosta, osoitteessa Läntinen Rantakatu 9. Tila oli toimiva ja sijainti erinomainen. Tilaa kutsuttiin nimellä Zabadak. Se oli käytössä vuoden 2009 syyskuuhun asti, jolloin vuokranantaja irtisanoi vuokrasopimuksen. Nuorisolautakunnan päätöksellä 20.5.2009 § 55 Zabadakin toiminta siirrettiin 1.10.2009 alkaen Katedralskolanin kellaritiloihin.

 

Katedralskolanissa aloitettiin mittava remontti kesällä 2014 ja oli löydettävä väistötila kaupungin olemassa olevista tiloista, keskustan alueelta. Toiminta siirrettiin nuorisopalvelujen hallussa olevaan tilaan osoitteessa Vartiovuorenkatu 4. Tilaa käyttää myös ruotsinkielinen aamu- ja iltapäivätoiminta. Vartiovuorenkadun tila ei ole osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi. Tila on iltapäivätoiminnan käytössä klo 17 asti. Lapsiryhmä on niin suuri, että aamu- ja iltapäivätoiminta tarvitsee koko tilan käyttöönsä iltapäivätoiminnan sulkemiseen asti Ruotsinkielisillä nuorilla on tarve nuorisotoiminnalle jo aiemmin iltapäivällä, heti koulun jälkeen.

 

Katedralskolan on edelleen remontissa. Kun remontti aikanaan valmistuu, johtaisi se korkeampiin vuokriin. Katedralskolanin tila ei ole esteetön. Se ei myöskään ole ollut erityisen suosittu ruotsinkielisten nuorten keskuudessa. Tila on kellarikerroksessa ja ikkunaton.

 

Vimman neljännessä kerroksessa on tänä syksynä vapautunut ns. ateljeetila (99 m2), tilaa aiemmin käyttänyt ruotsinkielinen iltapäivätoiminta ei tarvitse tilaa enää. Tilaan pääsy on esteetön. Tila soveltuu erinomaisesti ruotsinkieliseen toimintaan. Sijainti on keskeinen aivan Turun keskustassa, kauppatorin välittömässä läheisyydessä, hyvien joukkoliikenneyhteyksien saavutettavissa.

 

Ruotsinkielisen nuorisotoiminnan on sijaittava keskustassa, koska ruotsinkielinen koulutoiminta on keskitetty keskustaan ja nuoret tulevat kouluun eri puolilta Turkua. Koulupäivän jälkeen nuoret haluavat kokoontua viettämään vapaa-aikaa ennen siirtymistään kotiin tai harrastuksiin.

 

Ruotsinkielinen nuorisotoiminta on tarkoituksenmukaista aloittaa Vimman tilassa vuoden 2016 alussa. Ruotsinkielisiä nuoria osallistetaan tilan sisustukseen sekä toiminnan suunnitteluun, nuorisolain hengen mukaisesti.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että nuorisopalvelujen ruotsinkielinen toiminta siirretään Vimman neljännen kerroksen ateljeetilaan, osoitteeseen Aurakatu 16. Toiminta Vimmassa alkaa 1.1.2016. Samalla nuorisolautakunta kumoaa päätöksensä 20.5.2009 § 55.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.