Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7627.08.20155

11102-2014 (011)

Yli-Maarian hankesuunnitteluun osallistuminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 76

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio, talouspäällikkö Ilkka Mäkynen ja tilacontroller Nora Hilden 19.8.2015:

 

Turun kaupunginhallitus päätti periaatelinjauksena 23.3.2015 § 137 hyväksyä Sivistystoimialan palveluverkkomuutoksen, joka koski Kastun koulua, Yli-Maarian koulua ja Rauninaukion päiväkodin korvaavia tiloja. Osana tätä periaatelinjausta kaupunginhallitus päätti, että Yli-Maarian kouluhankkeen hankesuunnitelma päivitetään ja hankkeen yhteydessä toteutetaan yläkoulun tilat. Aiemmassa, kaupunginvaltuuston 18.4.2011 § 82 hyväksymässä Yli-Maarian koulua koskevassa hankesuunnitelmassa ei ollut mukana yläkoulun tiloja.

 

Päätöksen taustalla on suunnitelma luopua Kastun koulutalosta. Tästä syystä myös Yli-Maarian koulun toteutusaikataulua on suunniteltu aikaistettavan vuoden 2015 talousarvion mukaisesta valmistumisvuositavoitteesta 2020 vuoteen 2018.

 

Kaupunginhallitus tulee käsittelemään asiaa uudelleen Yli-Maarian kouluhankkeen hankesuunnitelman päivityksen hyväksymisen yhteydessä. Päivitetty hankesuunnitelma on tarkoitus tuoda päätöksentekoon niin, että hankkeen laajennus ja aikaistus voidaan ottaa huomioon vuoden 2016 talousarviota käsiteltäessä.

 

Yli-Maarian kouluhankkeen laajentuminen koskemaan myös yläkoulutoimintoja nostaa esille tarpeen tarkastella nuorisotilojen sijoittumista Turun pohjoisilla alueilla. Nuorisopalvelut eivät olleet mukana vuonna 2011 valmistuneessa Yli-Maarian koulun hankesuunnitelmassa, vaan silloin tarkoituksena oli jatkaa toimintaa nykyisissä tiloissa Moisiossa ja Maariassa.

 

Nuorisolautakunnan käsittelyyn tuodaan nyt ehdotus, jossa esitetään Maarian ja Moision nuorisotilojen siirtoa uuden, rakennettavan Yli-Maarian koulun yhteyteen.

Merkittävin nuorisotilojen siirtoa puoltava tekijä on yläkoulutoiminnan alkaminen Yli-Maarian koulussa, jolloin palvelutarjonta olisi lähellä kohderyhmäänsä. Tällä hetkellä Pohjois-Turun yläkouluikäiset lapset käyvät koulua pääsääntöisesti Kastun, Rieskalähteen ja Lyseon kouluissa. Ennusteen mukaan Paattisten, Moision ja Jäkärlän alueilla on vuosina 2016–2020 noin 370–400 yläkouluikäistä oppilasta. Yli-Maarian Vakiniittuun tulisi näin ollen muodostumaan yhtenäiskoulu, joka on mitoitettu 276 vuosiluokkien 1–6 oppilaalle ja 350 vuosiluokkien 7–9 oppilaalle. Lisäksi rakennukseen tulisi aikaisempien suunnitelmien mukaan sijoittumaan päivähoitopaikka 105 lapselle sekä esiopetusta ja kirjastotila.

 

Maarian nuorisotalon osalta siirtoa puoltaa myös tilan tekninen kunto. Syksyllä 2014 Maarian nuorisotilassa järjestetyssä työsuojelutarkastuksessa velvoitettiin Turun kaupunki selvittämään kohteessa työskentelevien henkilöiden mahdollisten sisäilmaongelmien aiheuttamien oireilujen taustalla olevat lähteet ja antamaan korjausehdotukset aikataulutettuna. AVI:lle toimitettiin maaliskuussa 2015 pyydetty selvitys.

 

Maarian nuorisotilojen osalta on todettavissa, että rakennus tulee tarvitsemaan laajamittaisen peruskorjauksen kymmenen vuoden sisällä, joka tulee vaikuttamaan nuorisopalveluiden tilasta maksamaan sisäiseen vuokraan. Maarian nuorisotiloihin tullaan tekemään vaadittavat toimenpiteet, jotta toiminta voi jatkua Yli-Maarian kouluhankkeen valmistumiseen asti.

 

Molempia nuorisotiloja käyttää nuorisotoiminnan lisäksi alakoululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta, joka on siirtynyt vuoden 2015 alusta sivistystoimialan alaiseksi. Aamu- ja iltapäivätoiminnan vaatimat tilaratkaisut on tarkoitus toteuttaa tulevaisuudessa sivistystoimialan tiloissa.

 

Moision nuorisotila on kooltaan 150 neliömetriä ja nykyiseen kävijämäärään nähden liian pieni. Kun alueen nuoret jatkossa tulisivat käymään uutta Yli-Maarian koulua, on perusteltua siirtää myös Moision nuorisotilatoiminta Yli-Maariaan yläkoulun yhteyteen.

 

Maarian ja Moision nuorisotilat ovat nuorten aktiivisessa käytössä, käyntikertoja on viimeisen toimintavuoden aikana ollut näissä tiloissa yhteensä lähes 10 000. Käyntikerrat vaihtelevat illoittain runsaasti mm. vuodenajan, viikonpäivän tai esimerkiksi tarjolla olevan toiminnan mukaan, mutta käyntikertojen laskennallinen keskiarvo on ollut näillä taloilla 874 käyntikertaa/kk ja 55 käyntikertaa/ilta.

 

Nuorisotilojen toimintaan osallistuville nuorille myönnetään käyttöön nuorisokortti. Se on haltijakohtainen eli kortteja jaetaan yksi kortti/nuori. Kortti on voimassa aina vuoden kerrallaan elokuusta seuraavan vuoden heinäkuun loppuun. Voimassaolevia nuorisokortteja on tällä hetkellä jaettu Maarian ja Moision nuorisotiloilla yhteensä 375 kpl. Toisin sanoen samat 375 nuorta ovat käyneet toimintavuoden elokuu 2014–kesäkuu 2015 aikana Maarian ja Moision nuorisotaloilla lähes 10 000 kertaa. Näille nuorille osallistuminen nuorisotalon toimintaan on siis erittäin tärkeä osa elämää ja vapaa-aikaa. Alueilla ei ole nuorille paljon muuta toimintaa eikä mahdollisuuksia vapaaseen, maksuttomaan oleskeluun turvallisessa paikassa, jossa voi tavata ystäviä, viettää aikaa ja jutella nuorisoalan ammattilaisen kanssa.

 

Pohjoisen alueen (Maaria, Moisio, Yli-Maaria) kaukainen etäisyys kaupungin keskustan ja muiden alueiden palveluista edellyttää nuorten palveluiden järjestämistä jatkossakin ns. lähipalveluna alueella, lähellä nuoria. Nuorisotilan sijoittuminen uuden yläkoulun yhteyteen on nuorten kannalta hyvä ratkaisu, kunhan tilat ovat riittävän kokoiset ja vastaavat varustukseltaan ja aukioloajoiltaan nuorten tarpeisiin. Lisäksi tämä ratkaisu edellyttää hyviä ja turvallisia kevyen liikenteen väyliä asuinalueilta nuorisotilalle.

 

Vajaan kymmenen vuoden aikana on havaittu erityisesti Moisiossa, että jatkuvan alueelle keskittyneen uudisrakentamisen myötä alueella asuvien lasten ja nuorten määrä kasvaa koko ajan. Lasten ja nuorten (0–18 vuotta) osuus on jo nyt yksi Turun korkeimmista Maaria-Paattisessa (25,9 %). Tämä on näkynyt myös Moision ja Maarian nuorisotalon vuosittain kasvaneissa kävijämäärissä. Alueilla ei kuitenkaan ole varsinaisesti muita nuorille suunnattuja palveluja ja toimintoja kuin nuorisotilat, joten on erittäin tärkeää, että näitä palveluja ja toimintatiloja on riittävästi tarjolla jatkossakin.

 

Osana Turun 2029 yleiskaavan valmistelua on laadittu kaupunkikehitystä kuvaavat rakennemallivaihtoehdot, joille on kaikille määritetty myös väestömuutoksia kuvaavat väestöprojektiot vuosille 2015–2030. Laskennassa on ollut kolme erilaista kehityskuvaa: kasvu keskuksiin, kasvukäytävät ja hajautettu kasvu. Kasvukäytävä -mallissa Maaria-Paattinen suuralueella ikäryhmässä 7–18 asukkaiden määrä kasvaa 1 524 nuoresta 1 635, hajautetun kasvun mallissa 2723 ja kasvukeskus -mallissa 1731 nuoreen vuoteen 2030 mennessä.

 

Nuorten palvelut maksaa nykyisistä Moision ja Maarian tiloista vuokraa 81 572 euroa vuodessa ilman siivouskustannuksia. Nykyinen vuokra riittää kattamaan uuden noin 250–320 neliömetrin kokoisen tilan vuokran. Aukioloaikoina nuorten käytössä oleva tila voi olla myös merkittävästi suurempi, mikäli tilojen yhteiskäyttö koulun ja kirjaston kanssa saadaan toimivaksi. Moision ja Maarian nuorisotilojen yhdistämisestä aiheutuva kustannushyöty on tarkoitus kohdentaa nuorisopalvelujen saatavuuden parantamiseen Maaria-Paattisten alueella.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää osallistua Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivitykseen ja että valmis hankesuunnitelma tuodaan osaltaan nuorisolautakunnan hyväksyttäväksi.

PäätösNuorisolautakunta päätti osallistua Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman päivitykseen ja että valmis hankesuunnitelma tuodaan osaltaan nuorisolautakunnan hyväksyttäväksi.

Lisäksi nuorisolautakunta päättää erikseen Moision ja Maarian nuorisotilojen jatkosta lähipalveluperiaate huomioiden. Päätös tehtiin Mäkipään Niskasen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedSivistystoimiala