Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta5621.05.20157

5527-2015 (539)

Joustavan perusopetuksen (JOPO) toiminnan lopettaminen Turun kaupungin nuorisopalveluiden osalta

Tiivistelmä:

Turun sivistystoimiala on järjestänyt yläkouluikäisille 7.-9. luokkien oppilaille joustavaa perusopetusta vuodesta 2006. Järjestävänä kouluna oli ensiksi Samppalinnan koulu, mutta nykyään järjestävä koulu on Mikaelin koulu. Nuorisopalvelut on ollut mukana joustavassa perusopetuksessa erilaisin panostuksin vuodesta 2006 alkaen, mutta tämän hetkisen nuorisopalveluiden toiminnan uudelleen muokkaamisen, tehostamisen ja resurssien uudelleen sijoittamisen tuloksena esitetään, että nuorisopalvelut vähentävät ohjausresurssin Jopo toiminnasta ja siirtävät ohjausresurssin nuorten tieto- ja palvelutoimintaan, jossa on tällä hetkellä yksi tietopalveluohjaajan vakanssi käytössä.

Nlk § 56

Toiminnanjohtaja Taina Laaksonen:

Nuorisolautakunta on kokouksessaan 14.6.2011 §83 päättänyt, että nuorisotoimi on mukana Jopo-yhteistyössä 16.8.2011 alkaen toistaiseksi  siten, että nuorisopalveluiden ohjaaja osallistuu JOPO –toimintaan 3 päivänä/viikko. Nuorisotyöntekijän roolina oli ohjata nuoria mielekkääseen vapaa-ajanviettoon ja tutustumaan nuorisopalveluiden erilaisiin palveluihin. Nuorisotyöntekijän katsottiin näkevän nuoret niin koulumaailmassa sekä vapaa-aikana, mikä olisi tukenut nuoren elämänhallintaa kokonaisvaltaisesti.

Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalveluiden organisaatiokehittämistyön, toimintojen tehostamisen sekä säästötoimenpiteiden takia nuorten tieto- ja neuvontapalvelutoiminnan toisen tietopalveluohjaajan vakanssi siirrettiin työelämään ja koulutukseen valmentamisen–prosessiin. Nuorten tieto- ja neuvontapalvelu on määritelty nuorisolaissa kunnan nuorisotyön tehtäväksi sekä tämän lisäksi Turun kaupungin nuorisopalveluiden tieto- ja neuvontapiste Nuorten Turku on osa 2015 Turussa alkanutta nuorten matalan kynnyksen Ohjaamo–palvelua.

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelutyön laadukas työ vaatii henkilöstöresursseja, johon Jopossa toiminut ohjaajaresurssi siirrettäisiin.

Nuorisopalveluiden ohjaajan työ Jopo-toiminnassa on muuttunut vuosien varrella siten, että toiminta on muuttunut enemmän koulu- ja opiskelukeskeiseksi ja yhtymäkohtia ns. ohjattuun vapaa-aikaan ei ole enää ollut. Vaikka nuorisopalveluiden ohjaajaresurssi loppuu Jopo–toiminnassa, jäljellä jää muita yhteistyötoimintatapoja nuorisopalveluiden ja Jopo- toiminnan kanssa:  Jopo-luokilla on käytössä nuorisopalveluiden Pansion moottorihallin ja siellä olevan ohjausresurssin käyttö, Vimman kädentaitopajojen säännöllinen hyödyntäminen sekä yhteistyö nuorten työpaja Fendarin kanssa mm. TET- jaksojen ja/tai teknisten ja tekstiilioppiaineiden suorittamisessa työvaltaisesti.

Esitän, että Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut luopuu Jopo –toiminnalle ohjaajaresurssin (3pvä/vko) antamisesta kevätlukukauden 2015 jälkeen. Muu em. yhteistyö jää jäljelle. Nuorisopalveluiden ohjaaja siirtyy täysiaikaisesti nuorten tieto- ja neuvontapisteeseen 1.6.2015 alkaen. Nuorisopalveluiden Jopo –toiminnasta luopumisesta on puhuttu ja informoitu sivistystoimialaa Jopo –toiminnan verkostokokouksessa loppusyksyllä 2014.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusTurun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut luopuu Jopo-toiminnalle ohjaajaresurssin (3pvä/vko) antamisesta kevätlukukauden 2015 jälkeen. Muu sovittu yhteistyö nuorisopalveluiden ja Jopo-toiminnan kanssa jää jäljelle. Nuorisopalveluiden ohjaaja siirtyy täysiaikaisesti nuorten tieto- ja neuvontapisteeseen 1.6.2015 alkaen. Nuorisopalveluiden Jopo –toiminnasta luopumisesta on puhuttu ja informoitu sivistystoimialaa Jopo –toiminnan verkostokokouksessa loppusyksyllä 2014.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedSivistystoimiala