Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3026.03.20153

3147-2015 (539)

Nuorisotakuun visio ja toimenpideohjelma Turun seudulle

Tiivistelmä: -

Nlk § 30

Projektipäällikkö Matti Mäkelä:

 

Vuoden 2014 aikana Turun seutukunnassa toteutetun Nuorisotakuu NYT -hankkeen tavoitteena oli tukea nuorisotakuun toteutumista, edistää nuorisotakuun piirissä toimivien eri tahojen yhteistyötä ja kartoittaa nuorisotakuun toteutumista tukevat keskeiset toimintamallit ja hyvät käytännöt sekä vastavuoroisesti sen toteutumista vaikeuttavat käytänteet. Lisäksi hankkeen tehtävänä oli luoda nuorisotakuun visio ja sen toteutumista tukeva toimintaohjelma, jonka toteuttamiseen kaikki toimijat sitoutuvat. Hankkeen tulokset on koottu Nuorisotakuun teesit -julkaisuun.

 

Nuorisotakuuvision ja -toimenpideohjelman laatimiseksi hankkeessa toteutettiin seuraavat toimenpiteet:

 

1.Nuorisotakuun toteuttamista tukeva kartoitus

 

Hankkeessa kartoitettiin eri toimijoille, yritysten edustajille sekä kohderyhmälle suunnatuilla kyselyillä ne mallit ja toimintatavat, jotka tukevat/estävät nuorisotakuun toteutumista. Lisäksi kartoituksen yhteydessä kerättiin toimintaehdotuksia nuorisotakuun toteuttamisen tueksi. Kaikkiaan kyselyihin vastasi 86 julkisen ja kolmannen sektorin edustajaa, 111 nuorta ja 165 yritysten edustajaa, eli kaikkiaan 362 vastaajaa.

 

2.Nuorisotakuun kehittämisseminaarit ja workshopit

 

Hankkeessa järjestettiin eri kohderyhmille erilaisia alueellisia kehittämisseminaareja ja workshopeja, joihin osallistui kaikkiaan 187 osallistujaa.

 

3.Asiantuntijahaastattelut

 

Kartoitusten, seminaarien ja workshopien avulla kerätyn tiedon lisäksi hanke haastatteli henkilökohtaisesti 25 nuorisotakuun parissa työskentelevää asiantuntijaa. Haastatteluissa asiantuntijoita pyydettiin erityisesti ottamaan kantaa nuorisotakuun onnistumisiin, kehittämistä vaativiin osioihin sekä toimintaa haittaaviin lakeihin, asetuksiin, sääntöihin, käytäntöihin tai uskomuksiin.

 

Hankkeessa luotu visio on yksinkertaisesti se, että vuonna 2017 nuorisotakuu toteutuu Turun seudulla. Toteutuakseen tämä vaatii seuraavia asioita:

 

jokaiselle nuorelle varmistetaan peruskoulussa ja sitä seuraavassa nivelvaiheessa riittävä tuki ja ohjaus, jotta hän voi peruskoulun jälkeen jatkaa koulutuksen tai muun hänelle mielekkään toiminnan kautta eteenpäin elämässään

toisella asteella opiskelevat nuoret läpäisevät pääsääntöisesti (yli 90 %) opintonsa ja saavat valmiuksia siirtyä työelämään tai jatkokoulutukseen

jokaiselle nuorelle taataan riittävä ohjaus ja tuki, jotta hän löytää työ-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikan

nuoret ottavat itse aktiivisesti vastuuta omasta elämästään

vanhemmat tukevat nuorta tämän pyrkimyksissä koko potentiaalinsa saavuttamiseen ja vanhemmat itse saavat tarvittaessa riittävästi tukea

kaikki toimijat viranomaisista työelämään tekevät aktiivisesti yhteistyötä ja keskittyvät mahdollisuuksien löytämiseen ja uusien innovaatioiden kehittämiseen

vaikuttavia ja tehokkaita toimenpiteitä jarruttavat byrokraattiset esteet on poistettu

 

Vision toteutumista tukevat toimenpiteet on koottu kartoitusten, seminaarien ja workshopien sekä asiantuntijahaastatteluiden pohjalta. Ne on jaoteltu neljän eri otsikon alle:

-Jatkuva toiminta – If it ain’t broke, don’t fix it

-Kehittämistä vaativa toiminta – Business as usual

-Radikaalit innovaatiot – To boldly go where no man has gone before

-Catch 22 – Don’t try this at home

 

Kunkin toimenpiteen kohdalle on kirjattu perustelu sen toteuttamiselle sekä lyhyt toiminnan kuvaus. Osa toimenpiteistä on mainittu useammassa kuin yhdessä alaluvussa, koska niihin saattaa liittyä esimerkiksi sekä nykyisten toimintamallien jatkamista ja juurruttamista että uusien aiempaa tehokkaampien mallien kehittämistä.

 

Erilaisten toimenpiteiden lisäksi alaluvuissa on esitelty myös erilaisia nuorisotakuun toteuttamista tukevia kehittämistyökaluja ja toimintamalleja niihin liittyvine kehittämiskysymyksineen.

 

Asiaa kokouksessa esittelee projektikoordinaattori Timo Haukioja ja projektipäällikkö Anu Parantainen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee Nuorisotakuun vision ja toimenpideohjelma Turun seudulle tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.