Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta12918.12.20143

12743-2014 (539)

Raportti kesätyöseteleiden käytöstä 2014

Tiivistelmä: -

Nlk § 129

Toiminnanjohtaja Taina Laaksonen:

 

Kesätyösetelitoiminnan tavoitteena on edistää ja tukea turkulaisten alle 18 – vuotiaiden nuorten työllistymistä yksityisille ja kolmannelle sektorille. Vuonna 2014 jaettavia kesätyöseteleitä oli 125 kpl, kun vuonna 2013 jaettavia kesätyöseteleitä oli 30 kpl.

 

Kesätyöseteleitä palautui määräaikaan mennessä 48 kpl, ja niitä tilitettiin 43 kpl. Kesätyöseteleitä palautui kaksi (2) kappaletta myöhässä ja kolmen (3)työnantajan hakemukset eivät täyttäneet tilitysehtoja. Sukupuolijakauma kesätyöseteleiden käytössä oli tasaväkinen; tyttöjä käyttäjistä oli 22 ja poikia käyttäjistä oli 21.

 

Yli puolet työsuhteista (55 %) oli pidempiä kuin kesätyösetelin käyttöön vaadittu minimi.

 

Kesätyösetelitoiminta on Turussa uusi palvelumuoto ja siksi asiasta tehtiin kysely vuonna 2014. Kysely tehtiin kesätyöseteleiden saaneille nuorille, yrityksille, yhdistyksille, säätiöille ja seurakunnalle, joka palkkasi nuoren/nuoria kesätyösetelitoiminnan kautta. Nuorista kyselyyn vastasi 39 ja työnantajilta vastuksia saatiin 20.

 

Nuorten vastauksista poimittuja otteita:

 

nuorten mielestä kesätyösetelit palvelivat niitä nuoria, jotka osoittivat oman aktiivisuutensa ja kiinnostuksensa setelin noutamiseksi. Samoin nuoret pitivät jakotilaisuutta pääasiassa onnistuneena. Nuoret kritisoivat ulkona muodostunutta jonoa, jossa etuiltiin ja siinä tapahtui muutakin hämmentävää toimintaa.

tieto kesätyöseteleistä tavoitti nuoret lähinnä kaverien, vanhempien ja Turun kaupungin nettisivujen kautta.

nuoret hakivat kesätyöpaikkoja monin eri tavoin. Käytetyimmät kanavat olivat sähköposti, hakemusten täyttö internetissä, henkilökohtainen käynti yrityksissä ja vanhempien sekä sukulaisten kautta. Hakemusten ja yhteydenottojen määrät ovat jääneet nuorilla varsin alhaiseksi. Tulevaisuudessa pitää entistä enemmän korostaa työnhaussa aktiivisuuden merkitystä ja yhteydenottojen määrän tärkeyttä.

vastanneista yhden nuoren työsuhde jatkui jo heti samana kesänä, yksi on jatkanut työpaikassaan kiireapulaisena ja kolme nuorta on mahdollisesti menossa samaan työpaikkaan kesätöihin ensi kesänä. Näin kesätyöseteli on edesauttanut näiltä osin nuorten jatkotyöllistymistä samalle työnantajalle.

 

Työnantajien vastauksista poimittuja otteita:

 

työnantajat olivat kuulleet pääsääntöisesti kesätyösetelimahdollisuudesta nuorelta itseltään.

kesätyöseteleiden käyttöä pidettiin helppona ja seteleihin liittyvien reunaehtojen olevan sopivia työnantajien tarpeisiin sopivia.

Työnantajista 19 vastasi, että heillä on halukkuutta ottaa nuori kesätöihin myös vuonna 2015. Yksi työnantaja olisi valmis kesällä 2015 työllistämään jopa 20 nuorta kesätyöseteleillä.

tämän tiedon mukaan vuonna 2015 kesätyösetelipaikkoja nuorille on jo valmiina noin 40- 44 paikkaa eri työnantajien palveluksessa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä raportin kesätyöseteleistä tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.