Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta13118.12.20145

12729-2014 (057)

Sopimus nuorisotyön kehittämisestä ja koordinoinnista Nuorten Muslimien Foorumi ry:n kanssa ja sopimuspohjainen avustus vuodelle 2015

Tiivistelmä: -

Nlk § 131

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

”Ohje nuorisolautakunnan avustuksista” (nlk 20.2.2014 § 23) mukaisesti nuorisolautakunta voi myöntää sopimuspohjaista avustusta turkulaiselle nuorisojärjestölle, joka sitoutuu lautakunnan erikseen hyväksymiin tulos – ja kasvatuksellisiin tavoitteisiin.

 

Nuorisolautakunta on hyväksynyt sopimusasiakirjan ja sopimuspohjaiseen avustukseen liittyvät tehtävät ja toimenpiteet 24.11.2011 § 139.

 

Nuorten Muslimien Foorumi ry on hakenut sopimuspohjaista avustusta. Yhdistyksen edustajien kanssa on käyty sopimusneuvottelut 28.10.2014.

 

Nuorisojärjestön kanssa tehtävällä sopimuksella tavoitellaan, että nuorisolautakunta vahvistaa järjestön nuorisotoiminnan pitkäjänteisyyttä sekä nuorisotoiminnan kehittymistä laadullisesti ja määrällisesti. Järjestön tavoitteiden ja toiminnan tulee olla yhdensuuntaisia nuorisopalvelujen strategisen sopimuksen kehittämistoimenpiteiden ja nuorisolautakunnan toiminta-ajatuksen kanssa.

 

Yhdistyksellä on 355 alle 29 – vuotiasta jäsentä. Muita jäseniä 5.

 

Nuorten Muslimien Foorumi (NMF) ry:n tarkoitus on kasvattaa kirjavan kulttuuritaustan omaava ja yhteiskuntansa hyvinvointia edistävä suomalainen muslimi. NMF:n toimintaan osallistuu nuoria ja lapsia, jotka edustavat eri kansalaisuuksia ja taustakulttuureja. NMF perustuu vakaumukselle siitä, että nykynuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä. Pyrkimys on kaventaa sukupolvien ja kulttuurien välistä kuilua ja auttaa saavuttamaan solidaarinen ja suvaitsevainen yhteiskunta.

 

Nuorisolautakunta on asettanut seuraavat tavoitteet:

 

1. Yhdenvertaisuuden edistäminen

- NMF:llä ja nuoren kodin/ vanhempien välillä on vahva luottamussuhde. Molemminpuolinen sujuva vuorovaikutus ja luottamus ovat rakentuneet vuosien mittaan toiminnan kautta, joka on aidosti monikulttuurinen, eikä suosi tiettyä kansanryhmää.

- sukupuoli- ja kulttuurisensitiivinen asiantuntijuus myös lisäävät tätä luottamusta. Tätä ominaisuutta halutaan vahvistaa varsinkin tyttöjen kohdalla.

- tarkoitus on saada nuorten vanhempia mukaan vapaaehtoistoimintaan, joka vahvistaisi edelleen luottamusta ja avointa vuorovaikutusta.

 

2. Osallisuuden lisääminen

- perustetaan aktiiviryhmä, johon voivat tulla kaikki, jotka haluavat olla mukana toiminnan tuottamisessa ja taitojen kehittämisessä. Aktiiviryhmän toiminta koostuu koulutuksista ja toiminnallisista harjoitteista, joissa nuoret saavat toteuttaa omia taitojaan ja projektejaan.

- kerrotaan eri osallistumiskanavoista, joihin nuoret voivat osallistua mm. nuorisovaltuusto, muut nuorisopalveluiden tarjoamat palvelut, CIMOn Erasmus+ ja Youth in Action ohjelmat.

- syrjäytymisen ja radikalisoitumisen ennaltaehkäiseminen. Aktiivinen valistaminen erityisesti islamilaisen radikalisoitumisen vastaisesti.

 

3. Nuoruuden arvostus

- NMF perustuu vakaumukselle siitä, että nykynuoret ovat tulevaisuuden tekijöitä.

- NMF tarjoaa musliminuorille mahdollisuuden oppia ja harjoittaa uskontonsa periaatteita ja kulttuurinsa tapoja, vetäytymättä erilliseksi ryhmäksi, toimien aktiivisena ja vaikuttavana jäsenenä suomalaisessa yhteiskunnassa

- tärkeimpänä tavoitteena on järjestää toimintaa, joka osallistaa ja voimaannuttaa nuoret omaan toimijuuteen

4. Palvelut ja elämykset

- luoda monipuolista ja monikulttuurista elämyksellistä toimintaa, joka avartaa nuorten katsantokantaa.

- AVN (audiovisuaaliset nuoret) nuorten ideoima projekti, jonka kohderyhmä on musiikista ja videokuvaamisesta kiinnostuneet nuoret.

- avoin nuorisotalotoiminta yhdistyksen tiloissa, toiminnassa korostuu päihteettömyys, suvaitsevaisuus ja nuorten oma-aloitteisuus.

- viikoittainen urheilutoiminta tytöille (liikuntasalivuoro) ja pojille (kuntosalivuoro)

- kerran kuussa järjestettävät avoimet iltatilaisuudet, jonka teeman valitsevat nuoret itse

- avointa retki- ja leiritoimintaa. Ahtelasta on varattu 3 viikonloppua leiritoimintaan.

 

Talousarvio 2015

 

Menoja on arvioitu 60 860 €. Tuloja kerätään 2 500 €. Muu varainhankinta on 35 000 €.

Nuorten Muslimien Foorumi ry hakee nuorisolautakunnalta sopimuspohjaista avustusta vuoden 2015 toimintamenoihin 25 860 €.

Yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2015 ovat nähtävänä kokouksessa.

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää solmia toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen nuorisotyön kehittämisestä ja koordinoinnista Nuorten Muslimien Foorumi ry:n kanssa.

Myöntää sopimuspohjaista avustusta Nuorten Muslimien Foorumi ry:lle 5 500 €. Lisäksi nuorisolautakunta päättää, että Nuorten Muslimien Foorumi yhdistys saa sopimusavustuskumppanina Turun kaupungin nuorisoleirialueille enintään kolme käyttövuoroa vuoden 2015 aikana nuorisopalvelujen määrääminä leiriaikoina, joista sovitaan etukäteen sopimusavustusasioita hoitavan yhteyshenkilön kanssa.

Nuorisolautakunta edellyttää, että järjestö toimii voimassa olevan ”Ohje nuorisolautakunnan avustuksista” mukaan sekä Turun kaupungin ja Nuorten Muslimien Foorumi ry:n sopimuksen mukaisesti. Avustuksesta puolet maksetaan 20.1.2015 ja loput 16.6.2015.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi Nuorisolautakunta päätti, että sopimuksen allekirjoittaa nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Asian esitteli osastopäällikkö Eeva Roiha.

Jakelu

tiedNuorten Muslimien Foorumi ry
tpvAhola Kaija
tpvEk Minna
tpvMamia Annele
tpvMäki-Salminen Miia
tpvMäkynen Ilkka
tpvSaarinen Leena
tpvSlipic Sanda
tpvTakomo Terhi