Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta8528.08.20145

2146-2014 (032, 539)

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajille maksettavan avustuksen korotus

Tiivistelmä: -

Nlk § 85

Koululaisten aamu- ja Iltapäivätoiminnan tuottajille maksettavan avustuksen korotus

 

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen:

 

Koululaisten aamu- ja Iltapäivätoiminnan palveluntuottajat ovat lähestyneet nuorisolautakuntaa 21.3.2014 päivätyllä kirjeellä. Tuottajat esittävät huolensa resurssiensa riittävyydestä tuottaa sopimuksen mukaista iltapäivätoimintaa. Kirjeessään palveluntuottajat esittävät kolmea toimenpidettä, joilla palveluntuottajien taloutta voitaisiin kohentaa. Esitetyt toimenpiteet ovat liitteessä.

 

Liite 1   Iltapäivätoiminnan palveluntuottajien kirje 21.3.2014

 

Palveluntuottajien taloutta voidaan kaupungin toimesta tasapainottaa kolmella tavalla, lisäämällä avustusta, korottamalla asiakasmaksua tai alentamalla velvoitteita. Palveluntuottajien tehtävä yhdessä kaupungin kanssa on kehittää tuottavuutta ja tehokkuutta. Kaupungin tehtävä on huolehtia siitä, että kerhoihin osoitettu lapsimäärä on tavoitteisiin nähden oikea.

 

Palveluntuottajien esittämä avustuksen korotus lisäisi nuorisolautakunnan menoja noin 50 000 eurolla vuodessa. Kaupunginhallitukselle ja -valtuuston käsittelyyn tuleva vuoden 2015 talousarvion suunnitteluluku aiheuttaa nuorisolautakunnalle noin 166 000 euron sopeutustarpeen vuoden 2014 talousarvioon nähden. Luku on laskettu 1,6 % ulkoisten tulojen korotuksella. Vuonna 2016 sopeutustarve on vieläkin suurempi. Nykyisellä palveluvalikoimalla nuorisolautakunnalla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia lisätä avustuksia. Vaihtoehdoiksi jäävät asiakasmaksujen korottaminen tai määrärahojen siirtäminen muista toiminnoista palveluntuottajien avustuksiin. Lisäksi pyritään varmistamaan, että lapsimäärät ovat palveluntuottajien järjestämässä iltapäivätoiminnassa tulopohjan kannalta riittävät.

 

Asiakasmaksun korotus viidellä (5) eurolla kuukaudessa tuottaa saman tulon palveluntuottajille, kun heidän esittämänsä avustuksen korotus.

 

Palveluntuottajien esittämä luottotappioiden korvaaminen ei tule kysymykseen nykyisessä järjestelmässä. Luottotappioiden korvaamista palvelusopimuksissa on käytetty sopimuksissa, joissa kaikki tulot tuloutetaan kaupungille, mutta palveluntuottaja vastaa laskuttamisesta.

 

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajat esittävät, että elokuusta perittävä iltapäivätoiminnan asiakasmaksu korotetaan samaksi kuin muilta iltapäivätoimintakuukausilta maksettava asiakasmaksu.

 

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintakausi on koulun lukuvuosi, esimerkiksi iltapäivätoiminnan toimintakausi on 12.8.2014 – 29.5.2015. Toimintaa järjestetään vuosittain määriteltyjen koulupäivien mukaan arkipäivinä.

 

Kunnat saavat aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen valtionosuutta, jota voi anoa toimintaryhmää kohden 4 tunnin osalta ja sitä myönnetään 57 % laskennallisista kokonaiskustannuksista. Perusopetuslain mukaan aamu- ja iltapäivätoimintaa tulee tarjota joko 570 tai 760 tuntia koulun työvuoden aikana. Perusopetuslaissa säädetty maksun enimmäismäärä 80 €/kuukaudessa koskee 4 tunnin palvelun tarjontaa. Turku tuottaa iltapäivätoimintaa asiakkaiden palvelutarpeeseen vastaten arkipäivisin koulun työvuoden aikana 6 tuntia päivässä eli klo 11.00 – 17.00 välisenä aikana. Lisäksi on mahdollisuus osallistua klo 11.00–15.00 järjestettävään iltapäivätoimintaan, jonka asiakasmaksu on 80 euroa kuukaudessa. (Nlk 18.4.2013 § 35). Mikäli iltapäivätoimintaa järjestetään yli 4 tuntia päivässä kunta voi määritellä iltapäivätoimintamaksun määrän.

 

 

 

Nuorisopalvelut ehdottaa, että elokuun kuukausimaksu muutetaan samaksi kuin muiden iltapäivätoimintakuukausien asiakasmaksu. Tämä koskee myös aamutoiminnasta perittävää maksua. Nuorisopalvelut ehdottaa myös, että klo 11.00–17.00 järjestettävän iltapäivätoiminnan asiakasmaksua korotetaan 10 € kuukaudessa vuoden 2015 alusta. Asiakasmaksu on 1.1.2015 alkaen kaikkina iltapäivätoiminnan toimintakuukausina 95 € kuukaudessa. Iltapäivätoiminnan, jota järjestetään klo 11.00–15.00, asiakasmaksu on edelleen 80 € kuukaudessa.

 

Toimialajohtaja Minna Sartes:

 

Ehdotus   Nuorisolautakunta päättää, että

 

-palveluntuottajien esittämää luottotappiokompensaatiota ei makseta.

 

-iltapäivätoiminnan asiakasmaksu on kaikkina toimintakuukausina klo 11.00–17.00 järjestettävästä toiminnasta 95 € kuukaudessa vuoden 2015 alusta alkaen.

 

-aamutoimintamaksu on 1.1.2015 alkaen kaikkina toimintakuukausina 30 € kuukaudessa.

 

-iltapäivätoiminnan asiakasmaksu on klo 11.00–15.00 järjestettävästä toiminnasta edelleen 80 € kuukaudessa

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätös tehtiin äänin 8 – 3.

Esittelijän puolesta äänestivät Niskanen, Azizi, Wirén, Raiskila, Lahti, Yousfi, Shintami ja Karlsson.

Heinon ja Mäkipään Tähden kannattamana ehdotus oli, että

-      palveluntuottajien esittämää luottotappiokompensaatiota ei makseta

-      nuorisolautakunta korottaa menoarviotaan palveluntuottajien esittämällä 50 000 €:lla aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottajien avustustarpeen kattamiseksi ja maksujen 5 €:n korotusten välttämiseksi.

-      aamutoimintamaksu on 1.1.2015 alkaen kaikkina toimintakuukausina 30 € kuukaudessa.

-      iltapäivätoiminnan asiakasmaksu on klo 11.00 – 15.00 järjestettävästä toiminnasta edelleen 80 € kuukaudessa.

Peltonen ja Asikainen olivat poissa kokouksesta.

Jakelu

tiedIltapäivätoiminnan palveluntuottajat
tiedMäki-Salminen Miia
tiedNummila-Piispanen Sari
tiedRoiha Eeva
tiedSaarinen Minna


Liitteet:

Nlk § 85
Liite 1:Iltapäivätoiminnan tuottajille maksettavan avustuksen korotus