Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4624.04.20143

3488-2014 (011, 530, 525)

Moision kirjastotilan siirtäminen nuorisopalvelujen käyttöön

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunnalle esitetään Moision koulun yhteydessä olevan kirjastotilan siirtämistä nuorisopalvelujen hallintaan. Kulttuurilautakunta on 9.4.2014 päättänyt luopua Moision kirjaston tiloista. Nuorisopalveluilla on tällä hetkellä tarpeeseen nähden liian pienet tilat käytössään Moisiossa.

Nlk § 46

Kirjastopalvelujohtaja Inkeri Näätsaari, nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja nuorisopalvelujen osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Moision koulun yhteydessä on pieni 63 m2:n suuruinen lähikirjasto sekä nuorisopalvelujen 87 m2::n tila. Nuorisopalvelut pitää yllä lasten aamu- ja iltapäiväkerhoa, ja tila on iltaisin auki nuorille. Kirjasto on auki ensisijaisesti koulun oppilaita varten yhtenä päivänä viikossa (ti klo 10-16) lukukausien aikana. Koska nuorisotila on käynyt liian ahtaaksi, myös kirjastotila on muina aikoina nuorisopalvelujen käytössä. Kirjasto on maksanut kokonaan kirjastotilan vuokran 10.568,82 €/v ja on myös huolehtinut sen kunnosta.

 

Moision kirjastossa oli viime vuonna 14.817 käyntiä ja 12.562 lainaa. Lainoista 85 % (10.650) oli lasten ja 15 % (1.912) aikuisten lainoja. Suurin osa käynneistä osuu ajankohtaan, jolloin tila oli nuorisopalvelujen käytössä.

 

Moision nuorisotoiminnassa oli viime vuonna 3.798 käyntiä ja lunastettuja nuorisokortteja 175. Moision aamu- ja iltapäivätoiminnassa on päivittäin 35 lasta.

 

Koska nuorisotila on tarpeeseen nähden riittämätön ja Moision kirjaston käyttäjistä valtaosa on lapsia ja nuoria, nuorisopalvelujen ja kirjastopalvelujen edustajat ovat neuvotelleet muutoksista kirjastotilan käyttöön. Järkevintä on siirtää kirjastotila nuorisopalvelujen hallintaan, ja kohdistaa kirjastopalvelut nykyistä selvemmin lapsille ja nuorille. Kirjaston henkilökuntaa on edelleen paikalla yhtenä päivänä viikossa, mutta palvelukonseptia muutetaan niin, että kirjaston ja nuorisopalvelujen henkilökunta kehittää yhteistyössä lapsille ja nuorille suunnattua mediavalmennusta. Tällöin myös kirjastohenkilökunnan paikallaoloaika kohdistuu lasten ja nuorten aktiiviseen käyttäjäkoulutukseen sekä luku- ja mediataitojen valmennukseen.

 

Nuorisopalvelujen ja kirjastopalvelujen kesken käytyjen neuvottelujen pohjalta esitetään edelleen lautakunnalle ehdotettavaksi, että Moision koulun yhteydessä oleva kirjastotila siirtyy nuorisopalvelujen hallintaan 1.8.2014. Kirjasto tarjoaa jatkossakin lapsille ja nuorille kohdistettuja palveluja ja aineistoa, ja toteuttaa yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa lapsille ja nuorille suunnattua mediataitojen valmennusta. Nykyistä kirjastotilaa voi edelleen käyttää lainojen palautus- ja varausten noutopaikkana sovittuina aikoina. Muuten pääasiallinen lainauspalvelu hoidetaan kirjastoauton avulla, joka jo nyt käy viikoittain Moision liikekeskuksessa.

 

Moision alueelle on muuttanut paljon lapsiperheitä ja nuoria. Nykyinen tila on liian pieni sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan että nuorisotoiminnan tarpeisiin. Aamu- ja iltapäivätoiminta on ykkös- ja kakkosluokkalaisille mutta koulun isommillakin oppilailla on tarvetta jäädä nuorisotilaan heti koulupäivän jälkeen. Nyt se ei ole ollut Moisiossa mahdollista, koska lapsia aamu- ja iltapäivätoiminnassa on niin paljon, ettei tilaan ole voitu samaan aikaan ottaa isompia lapsia / nuoria. Kirjastolta vapautuvan lisätilan turvin voidaan tarjota vapaa-ajantoimintaa koulupäivän jälkeen myös isommille lapsille.

 

Nuorisolautakunnalle esitetään, että Moision 63 m 2 kirjastotila otetaan nuorisopalvelujen käyttöön 1.8.2014 alkaen ja että nuorisopalvelut maksavat lisätilasta aiheutuvat vuokran, joka on vuositasolla n. 10.568,82 euroa. Vuoden 2014 vuokrakustannukset Moisiossa kasvavat täten 4.404 euroa. Nuorisopalvelut on varautunut kustannuksiin talousarviossa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että Moision kirjastotila otetaan nuorisopalvelujen käyttöön 1.8.2014. Vuokrakustannusten kasvuun on varauduttu nuorisopalvelujen talousarviossa kustannuspaikalta 25001.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitos, tilapalvelujen vuokrauspalvelut
tiedKulttuurilautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut