Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta1920.02.20144

1903-2014 (539)

Raportti Itse tehty-projektitoiminnasta ja verkkodemokratiapalvelu Aloitekanavasta

Tiivistelmä:

"Itse tehty"-toiminta on lokakuussa 2013 käynnistynyt matalan kynnyksen osallistumis- ja vaikuttamistapa turkulaisnuorille. Nuorisolautakunta on hyväksynyt Turun Itse tehty toiminnan ohjeet 18.4.2013 § 34. Nuorisolautakunnalle raportoidaan Itse tehty-projektitoiminnan ja verkkodemokratiapalvelun aloitekanavan toteutumisesta v 2013.

Nlk § 19

Nuorisosihteeri Mirja teräs:

 

Itse tehty-projektitoiminta

 

Itse tehty" -toiminta on lokakuussa 2013 käynnistynyt matalan kynnyksen osallistumis- ja vaikuttamistapa turkulaisnuorille. Nuorten Itse tehty -projekteihin myönnetään tukea 100–500 euroa yhtä projektia kohti, yhteensä Itse tehty -projekteihin on varattu 2500 euroa vuodessa. Tukea saavat projektit valitaan viranhaltijan päätöksellä kuukauden sisällä hakemuksen saapumisesta. Nuorisolautakunta on hyväksynyt Turun Itse tehty toiminnan ohjeet huhtikuussa 2013. (Nuorisolautakunta 18.4.2013 § 34)

 

Turussa "Itse tehty" -toiminta on tarkoitettu Turun kaupungin nuorten palvelujen nuorisotalojen ja -tilojen nuorille. Itse tehty -projektirahalla 13–19 -vuotiaiden nuorten ryhmä voi toteuttaa omia ideoitaan ihan itse. Nuorisotalojen ja -tilojen työntekijät, erityisesti tilan osallisuusvastaava, on tarvittaessa nuorten tukena projektien toteuttamisessa.

 

Itse tehty -rahaa hakevassa ryhmässä on oltava vähintään kolme 13–19-vuotiasta nuorta, joista enemmistön pitää olla turkulaisia. Yksi nuorista toimii yhteysnuorena. Lisäksi ryhmälle on nimetty täysi-ikäinen vastuuhenkilö, joka täyttää hakulomakkeen yhdessä nuorten kanssa. Vastuuhenkilö voi olla ryhmän täysi-ikäinen jäsen tai esimerkiksi nuorisotyöntekijä.

 

Itse tehty -projekti voi olla melkein mitä vain, kunhan se on nuorten itsensä ideoima ja toteuttama. Kyseessä voi olla esimerkiksi joku tapahtuma, esitys tai omaa elinpiiriä parantava juttu. Itse tehty -rahaa haetaan nettilomakkeella osoitteessa www.itsetehty.fi

 

Vuonna 2013 Itse tehty -projektirahan hakeminen alkoi lokakuussa. Hakemuksia tuli vuoden loppuun mennessä kolme, joille kaikille myönnettiin 500 euroa.

 

Haritun nuorisotalon nuorten A-team -nimiselle ryhmälle rahoitus myönnettiin äänitykseen ja kuvaukseen. Ryhmä teki rap-musiikkivideon, joka julkistetaan kevään 2014 aikana.

 

Pansion nuorisotilan P.A. D Album -niminen ryhmä sai rahaa toteuttaakseen digitaalisen albumin ja musiikkivideon, joissa näkyvät ryhmän sanoitukset, tanssit ja graffiitit. Projekti on vielä käynnissä maaliskuun 2014 loppuun asti.

 

Teräsrautelan nuorisotalon VisKu Music ryhmä järjestää kevään 2014 aikana Teräsrautelan nuorisotalossa nuorille suunnatun maksuttoman konsertin, jossa esiintyisivät Uniikki ja/tai Ronskibiit sekä myös mahdollisesti muita paikallisia rap-artisteja.

 

Verkkodemokratiapalvelu Aloitekanava

 

Nuorille suunnattu vaikuttamiskanava, verkkodemokratiapalvelu Aloitekanava otettiin Turussa käyttöön vuonna 2009. Valtakunnallista Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa palvelua koordinoi Oulussa toimiva Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti.

 

Verkkopalvelu mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattomana vaikuttamisen. Aloitekanavan kautta nuoret voivat ideoida erilaisia parannusehdotuksia, joita haluaisivat kotikunnassaan toteutettavan.

 

Kunnassa nimetyt moderaattorit muokkaavat kannatusta saaneet ideat aloitteiksi, toimittavat kannatusta saaneet aloitteet eteenpäin ja lisäävät asian edetessä Aloitekanavalle seurantatiedot, joista selviää missä vaiheessa aloitteen käsittely on. Aloitekanava toimii kaksisuuntaisena palveluna, jossa nuoret ideoivat aloitteita tai kunnan toimijat kysyvät nuorten näkemyksiä erilaisista asioista. Aloitekanavan Kunta kysyy -osio on yksi keino kuulla nuoria. Sen kautta kunnan eri toimijat voivat kerätä nuorten palautetta ja ajatuksia. Osiota voivat käyttää kaikki kunnan toimijat.

 

Aloitekanavan haasteena kaikissa kunnissa on se, etteivät nuoret ole ottaneet sitä täysin omakseen. Turussa haasteeseen tartuttiin markkinoimalla palvelua tehostetusti syksyllä 2013, mikä näkyi Aloitekanavalle syötettyjen ideoiden määrän selvänä lisääntymisenä. Tehomarkkinoinnin päätyttyäkin Aloitekanavalle on tullut nuorten ideoita.

 

Vuoden 2013 ideat, aloitteet ja päätökset

Vuonna 2013 ideoita Turun aloitekanavaan tuli lähes sata. Ideat koskivat muun muassa liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, kouluasioita, nuorten tapahtumia ja ajanviettopaikkoja, kesätöitä, puistojen valaistusta, joukkoliikennettä ja suojateitä.

 

Kunta kysyy -osiossa Turun nuorilta pyydettiin kommentteja nuorisopalvelujen kesätoiminnoista, nuorisovaltuuston valmistelusta ja nuorisovaltuustovaaleissa äänestämisestä.

 

Vuonna 2013 nuorten lisäämistä ideoista 30 ideaa ei saanut kannatusta eikä edennyt aloitteeksi. Aloitteeksi ja päätökseen asti eteni 61 ideaa. Näistä kolme oli menestystarinoita eli sellaisia, joissa idean esittäjän toiveet toteutuivat erittäin hyvin.

 

Päätös #6873: Mikael Gabriel Turkuun keikalle! Mikael Gabriel esiintyy ikärajattomassa ja päihteettömässä Vertti-konsertissa 28.3.2014 klo 18–22 Lietohallilla.

 

Päätös #6668: Tippsundin leirikeskukseen viihtyisyyttä. Tippsundiin on saatu toivotut peilit ja pelit.

 

Päätös #6443: Festivaaleja enemmän 14–15-vuotiaille! Nuorille järjestetään musiikkitapahtuma 11.8. Musapiknik-tapahtuman jälkeen Seikkailupuistossa.

 

Monet vuonna 2013 aloitevaiheeseen edenneet ideat ovat yhä käsittelyssä eri toimialoilla eikä niitä käsitteleviltä tahoilta ole vielä saatu lopullista tietoa siitä, mitä aloitteille lopulta tehtiin.

 

Jatkossa Aloitekanavalle tulleita aloitteita ohjataan Paikalla -palvelun kautta oikealle taholle käsittelyyn kaupunkiorganisaatiossa, mikä helpottaa toimintaa ja toivottavasti myös nopeuttaa aloitteiden käsittelyä.

 

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee tiedokseen raportin Itse tehty-projektitoiminnasta ja verkkodemokratiapalvelu Aloitekanavasta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.