Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta10314.11.20135

12516-2013 (539)

Kansalaistoiminnan tukeminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 103

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Avustukset

 

Nuorisolautakunta myöntää avustuksia turkulaisten nuorisojärjestöjen ja varhaisnuorisojärjestöjen toimintaan ja turkulaisille nuorten toimintaryhmille.

 

Avustukset on tarkoitettu lasten ja nuorten vapaa-ajan käyttöön kohdistuvaan aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen, sosiaaliseen vahvistamiseen ja itsenäistymisen tukemiseen.

 

Toiminnan toteuttamisessa lähtökohtina ovat nuorisolain (72/2006) mukaan yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen.

 

1.Avustusmuodot

 

1.1Toiminta-avustus myönnetään paikallisten nuorisoyhdistysten ja niihin rinnastettavien aluejärjestöjen sääntömääräisen toiminnan tukemiseen, koulutus- ja kurssitoimintaan, leiritoimintaan, kansainväliseen toimintaan ja työntekijöiden palkkaamiseen.

 

1.2Projektiavustus, joka jaetaan kaksi kertaa vuodessa, on tarkoitettu yhdistysten, järjestöjen ja nuorten toimintaryhmien projektiluonteisen toiminnan tukemiseen kuten leiritoimintaan, kansainväliseen toimintaan tai muuhun nuorten itsensä järjestämään kertaluonteiseen nuorisotoimintaan. Lautakunta voi harkintansa mukaan myöntää avustusta myös muuhun tarkoitukseen. Projektiavustusta myönnetään nuorisotoimintaan sellaisille nuorisoyhdistyksille ja nuorten toimintaryhmille, jotka eivät saa nuorisolautakunnan toiminta tai sopimuspohjaista avustusta. Nuorisolautakunta voi harkintansa mukaan myöntää myös nuorisotyön stipendejä.

 

1.3Sopimuspohjainen avustus, joka voidaan myöntää turkulaiselle nuorisojärjestölle, joka sitoutuu lautakunnan erikseen hyväksymiin tulos- ja kasvatuksellisiin tavoitteisiin.

 

Tilasto

vuosi 2013

avustusmuoto

avustuksen saaneita järjestöjä ja ryhmiä yhteensä 92

avustusmäärärahan yhteensä 300 000 €

sopimuspohjainen avustus

4

85 000 €

toiminta-avustus

43

190 000 €

projektiavustus

24/21

25 000 €

 

Palkkatuki

 

Nuorisopalvelut maksaa tukea 300 euroa kahden viikon ajalta järjestölle, joka ottaa 16–24-vuotiaan nuoren töihin yleishyödyllisiin tehtäviin. Yhteensä paikkoja varataan 30. Paikat valitsee kirjallisten hakemusten perusteella vapaa-aikatoimiala nuorten palvelut. Järjestöt valitsevat itse kesätyöntekijänsä.

 

Tilasto

 

vuosi 2013

 

tukea saaneiden yhdistysten määrä

haettu paikkoja

myönnetty paikkoja

7

36

30

 

Nuorisoleirialueet

 

Leirialueita nuorisopalveluilla on yhteensä neljä, joista osa on Turun saaristossa sekä yksi Inarin Nukkumajoella. Nuorisoleirialueet ovat ensisijaisesti tarkoitettu nuorisojärjestöjen, erilaisten yhdistysten sekä kaupungin retki- ja leiritoimintaan. Leirialueita voivat vuokrata myös yksityiset henkilöt.

 

Inari Nukkumajoki

 

Leirialue sijaitsee seudulla jossa on erinomaiset olosuhteet vaeltamiseen ja kalastukseen. Yöpymistilat löytyvät 30 henkilölle.

 

Taivassalon Tippsund

 

Alueella on 8 mökkiä, joissa jokaisessa on majoitustilaa kuudelle hengelle eli yhteensä 48 henkilölle. Huoltorakennuksessa on suurtalouskeittiö ja ruokailutila sekä sisävessat ja lisäksi erillinen majoitustila, jossa on kahdelle henkilölle yöpymistilat. Huoltorakennus soveltuu myös koulutustilaksi. Erillinen saunarakennus on rannan tuntumassa. Alueella on mahdollista yöpyä myös teltalla.

 

Naantalin Rymättylä Vienola

 

Vienolan mökki pitää sisällään majoitustilan, keittiön sekä saunan pesutiloineen. Paikka soveltuu esimerkiksi pienen ryhmän tai perheen käyttöön. Yöpymistilaa on noin 18 henkilölle. Alueella on mahdollista yöpyä myös teltalla.

 

Sauvon Ahtela

 

Ahtelan nuorisokeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Näitä keskuksia on Suomessa yhteensä 10. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain näille keskuksille avustuksia nuorisokeskusten toimintaan. Ahtelan avustus vuonna 2013 on 210.000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä on mahdollista hakea myös investointiavustusta.

 

Ahtelassa on 45 hehtaarin kokoisen alueen eri puolilla olevissa rakennuksissa toiminta-, majoitus-, kokous-, ja ruokailutiloja ja sauna- ja pesutiloja. Majoituspaikkoja on seitsemässä eri rakennuksessa 92 henkilölle (kesäaikana kesäkäyttöisten pikkumökkien kanssa 112 henkilölle). Alue soveltuu telttamajoitukseen, joten se on toimiva alue suurleirien järjestämiseen. Kesäaikana 500 henkilöä voi ruokailla samanaikaisesti huoltorakennuksessa ja ruokailukatoksissa. Ahtelassa on upea hiekkaranta ja rantaviivaa yli kilometri.

 

Leirialueiden varaustilanteet näkyvät osoitteessa www.turku.fi/nuoret/tilavaraukset. Tilat varataan kirjallisesti ja ovat varattavissa ympäri vuoden non –stop periaatteella.

 

Nuorisotilat

 

Nuorisopalveluilla on 15 erikokoista tilaa ympäri kaupunkia. Näistä tiloista nuorisojärjestöt voivat hakea vuoroja omaan toimintaansa maksutta. Nuorisotilojen käyttövuoroja haetaan:

 

-Vakiovuorot haetaan ajalle 1.9.−31.5.

-Kesävuorot haetaan ajalle 1.6.−31.8. (heinäkuulle ei myönnetä vuoroja)

 

Myönnettyjen vuorojen jälkeen on mahdollista hakea tilapäisvuoroja. Vuoroanomus ja lisäohjeita varaamisesta osoitteesta www.turku.fi/nuoret/tilavaraukset

 

Retkipaja

 

Nuorten palveluiden työpaja Fendarin retkipaja lainaa retkeilyyn ja vapaa-aikaan liittyviä tarvikkeita lainauskorttia vastaan. Tuotteita löytyy termospullosta telttoihin. Lainauskortteja voi ostaa retkipajalta, Amiraalistonkatu 6. Välinelainaukset onnistuvat ainoastaan lainauskortilla. Lainauskortti on voimassa kalenterivuoden kerrallaan.

 

Yhteistyö

 

1.Neuvontapalvelut

 

-opastetaan yhdistystoiminnan perusasioissa, annetaan tietoa nuorisotoimen palveluista mm. tila- ja leirialueverkosto, retkipaja (välinevuokraus)

-opastetaan kunnan palveluiden käyttämisessä mm. avustuksiin ja varainhankintaan liittyvissä asioissa

 

2.Järjestötiedote

 

Järjestötiedote lähetetään nuorisoyhdistyksille ja järjestöille noin neljä kertaa vuodessa sähköisessä muodossa. Tiedotteita lähetetään lisäksi aina tarpeen mukaan. Sähköpostituslistalla on 220 vastaanottajaa. Järjestötiedote sisältää tietoja nuorisopalvelujen palveluista mm. avustusten ja vuorojen hakuajoista, tarjolla olevista koulutuksista, yhteisistä tilaisuuksista ja muista ajankohtaisista asioista.

 

3.Järjestöyhteistyön kehittämispäivät/ seminaarit

 

Järjestöjen edustajia kutsutaan säännöllisesti 2 – 4 kertaa vuodessa yhteistyön kehittämispäiviin. Vuonna 2013 on järjestetty 22.toukokuuta päivän mittainen yhteistyöseminaari (osall. 20 henkilöä) ja 29.10 on tulossa puolen päivän mittainen yhteistyöpäivä. Näiden tilaisuuksien tarkoitus on vuorovaikutteisesti miettiä koulutustarpeita, työn kehittämiseen liittyviä asioita kuten palvelujen tarjonnan ja kysynnän kohtaamista ja uudistamiseen liittyviä tarpeita mm. avustusohjeen päivittäminen/ uudistaminen. Järjestöjen edustajat kertovat järjestökentän kuulumisia, tarpeita ja toiveita yhteistyön osalta.

 

4.Leirialueiden kehittämispäivät

 

Leirialueita käyttäville järjestöille järjestettiin kehittämispäiviä, jotta leirialueiden kehittämiseen saataisiin myös asiakasnäkökulma.

 

Tilaisuudet järjestettiin leirialueilla.

 

Ajankohdat:

 

-Nuorisokeskus Ahtela 26.3 klo 17 tilaisuudessa oli suurleirien järjestäjätahoja

-Vienolan nuorisoleirialue 17.4 klo 17

-Nuorisokeskus Ahtela 8.10 klo, tilaisuus oli tarkoitettu suurleirien järjestäjätahoille

Nuorisoleirialue Tippsundissa järjestettiin lauantaina 28.10 ”avoimet ovet” päivän tapahtuma. Tarkoitus oli esitellä aluetta leiritoimintaa järjestäville tai sitä suunnitteleville henkilöille ja tehdä tutuksi ja tunnetuksi ko. alueen erilaiset toiminnalliset mahdollisuudet.

 

Koulutustarjonta

 

Vapaa-aikatoimiala nuorten palvelut tarjoaa koulutusta nuorisojärjestöjen edustajille. Seuraavat koulutukset ovat vuonna 2013- 2014 ja ne ovat maksuttomia nuorisojärjestöjen edustajille.

 

-ke 6.3 Turku klo 18 - 21 Urheilutapahtumien ja leirien järjestäminen

-Hygieniaosaaminen – hygieniapassi

-to 11.4.2013 klo 17 -20 yhdistystalouden perusteet

-ti 29.10.2013 klo 17.30 -20.30 ”Lasten liikunnan erilaiset ohjaustavat”

-to 7.11.2013 klo 17.00 -21.00 ”Maahanmuuttajille: miten perustat yhdistyksen”

-ke 13.11.2013 klo 18.00 -21.00 ”Hanketoiminnalla lisää resursseja yhdistystoimintaan”

-ti 11.2.2014 klo 18.00 -21.00 ”Tapahtuman järjestäminen”

-ke 12.3.2014 klo 17.00 -21.00 ”Maahanmuuttajille: tapahtuman järjestäminen

- 

Koulutusten suunnittelu ja toteutus tehdään yhteistyökumppaneiden kanssa. Näitä ovat mm. aikuiskoulutuskeskukset ja Lounais-Suomen Urheilu ja Liikunta.

 

Markkinointi/ tiedottaminen

 

Kivakesä-esite

 

Turussa lapsille ja nuorille palveluja ja toimintaa järjestävät yhteisöt tekivät kesäksi 2013 esitteen 6–15-vuotiaiden lasten ja nuorten kesätoiminnasta. Esitteen nimi on Kivakesä. Se sisältää lyhyesti kerrottuna tietoa touko-elokuussa lapsille ja nuorille järjestettävistä harrastuksista, kuten erilaisista leireistä, kursseista ja ryhmistä.

 

Kivakesäesitteessä mukana kesätoimintojensa ilmoittelussa ovat mm. Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala, Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä ja lukuisat nuoriso-, liikunta- ja kulttuurijärjestöt. Maksuttoman rivi-ilmoituksen saattoi tehdä nuorisolautakunnan avustusten piiriin kuuluvat järjestöt.

 

Paperiesitettä painettiin 23 000 kpl ja se jaettiin mm. kaikkiin Turun peruskouluihin, liikuntapaikkoihin, nuorisotiloihin, neuvoloihin, terveyskeskuksiin, seurakuntayhtymän toimipisteisiin + Kaarinan kouluihin, yms. Lisäksi Kivakesällä on omat nettisivut ja esitettä varten syötetyt tiedot löytyvät automaattisesti myös Turun sähköisestä tapahtumakalenterista. Eri tapahtumajärjestäjien tarjonnan yhteen tuova Kivakesä-esite on myös pieni ympäristöteko, sillä sen avulla vältytään useiden erillisten esitteiden painamiselta. Esitteen kulut on katettu lähes kokonaan mainostuloilla.

 

Muu tiedottaminen

 

Tiedotetaan netissä järjestön tuottamasta lapsille ja nuorille suunnatusta avoimesta toiminnasta.

Järjestöt ovat myös voineet / voivat ilmoittaa järjestön yhteystiedot ja tietoa toiminnoista kaupungin sähköiseen järjestölistaukseen.

 

Palvelukokonaisuus aamu- ja iltapäivätoiminta – kumppaneiden tuottama

 

Turussa koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koordinoi ja järjestää vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut yhteistyössä sivistystoimialan ja hyvinvointitoimialan sekä 10 ulkoisen palveluntuottajan kanssa. Toimintaan osallistuu 1656 lasta (tilastopäivä 20.9.2013), mukaan lukien kasvatus- ja opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen tuottaman toiminnan erityistä tukea tarvitsevat oppilaat.

 

Koululaisten aamu- ja -iltapäivätoimintaa toteutetaan Turussa pääsääntöisesti avustusperiaatteella yhteistyössä kolmannen sektorin palveluntuottajien kanssa:

 

Palveluntuottajia ovat:

 

-Auralan kerhokeskus ry.

-Folkhälsan Syd Ab

-Kansallinen Lastenliitto - Turun paikallisyhdistys ry.

-Turun Saksalainen seurakunta

-Turun Steiner-koulu

-Turun kansainvälinen koulu

-Turun NMKY

-Varsinais-Suomen Martat ry.

-Varsinais-Suomen Nuoret Kotkat  ry

-Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

 

Aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajat muodostavat säännöllisesti kokoontuvan Turun kaupungin aamu- ja iltapäivätoiminnan tuotantoryhmän. Kaupungin edustajien lisäksi useamman palveluntuottajan edustaja on mukana Varsinais-Suomen perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan ja koulun kerhotoiminnan verkostossa. Nuorisoasiainkeskuksen koordinaattori on mukana myös lastenkulttuurineuvottelukunnassa.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminnan avustettavien palveluntuottajien (3-sektorin toimijat) tuottamaan iltapäivätoimintaan osallistuu 68 prosenttia 1. ja 2.vuosiluokan oppilaista eli 1007 lasta (20.9.2012). Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään koulun työvuoden aikana arkipäivisin

 

Nuorisolautakunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelmasta, toiminnasta perittävistä maksuista ja palveluntuottajille maksettavista avustuksista. Turun kaupunki saa toimintaan valtionosuutta opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain mukaisesti.

 

Vuonna 2013 palveluntuottajille maksettava avustus aamu- ja iltapäivätoiminnan tuottamisesta on 762 800 euroa.

 

Kumppanuussopimukset

 

Nuorisopalvelut on tehnyt kahden järjestön kanssa sopimuksen nuorisotalotoiminnan tuottamisesta.

 

-Varsinais- Suomen Punainen Risti, Kuuvuorten nuorisotalon toiminta, tuki toiminnan tuottamiseen 68.500 euroa.

-Nuorten Miesten Kristillinen Yhdistys, Hirvensalon nuorisotalon toiminta, tuki toiminnan tuottamiseen 60.000 euroa

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee kansalaistoiminnan tukemisen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijänä toimi nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio