Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta9010.10.20135

10870-2013 (539)

Vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet

Tiivistelmä: -

Nlk § 90

Nuorisopalvelujohtaja Annina Lehtiö-Vainio ja osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Voimassa olevan hallintosäännön (kv 17.12.2012 § 252) 23 §:n 7 kohdan mukaisesti lautakunta ”päättää tehtäväalueen palveluiden ja tuotteiden hinnoittelun perusteista siltä osin kun kaupunginvaltuusto tai kaupunginhallitus ei ole niistä päättänyt sekä helpotuksista maksuihin.

 

Nuorisolautakunta päivitti nuorisotoimen tilojen ja leirialueiden käytön sekä maksujen periaatteet 27.10.2011 § 127. Sen jälkeen on organisaatio ja säännöksiä uudistettu. Vapaa-aikatoimialan palvelualueilla käytännöt jonkin verran vaihtelevat. Nuorisopalvelujen maksujen sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteiden ja perusteiden päivitys –esityksessä on otettu huomioon lautakunnan kuluvan vuoden kesäkuussa käymä lähetekeskustelu.

 

Oheismateriaali 1   Nlk 27.10.2011 § 127

 

Kuntalain (365/95) 13.2 §:n 4 kohdan mukaan valtuuston tehtäviin kuuluu päättää kunnan palveluista ja muista suoritteista perittävien maksujen yleisistä perusteista. Julkisoikeudellisella maksulla tarkoitetaan kunnan kannettavaksi laissa säädettyä suoritusta, jonka perusteista tai määrästä saatetaan voida määrätä valtuuston tai muun toimielimen taksassa. Yksityisoikeudellisella maksulla tarkoitetaan maksuja, joissa kunnalla kantajana on sama asema kuin vastaavan laitoksen omistavalla tai vastaavia palveluja tarjoavalla yhteisöllä.

 

Maksujen määräytymisperusteissa voidaan asettaa esim. seuraavat yleiset vaatimukset:

- maksu perustuu palveluista aiheutuville kustannuksille, mutta maksut voivat olla kustannuksia pienemmät,

- maksuperusteet ovat oikeudenmukaiset ja tasapuoliset,

- maksun määräytymisperusteet ovat yksiselitteiset ja sisällöltään sellaiset, ettei maksun suuruus vaihtele voimakkaasti eri vuosina.

 

Nuorisolain (72/2006) mukaan kunnalliseen nuorisotyöhön ja –politiikkaan kuuluvat mm. toimintatilat sekä nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki. Voimassa olevan vapaa - aikatoimialan johtosäännön (kv 17.12.2012 § 252) 1 §:n mukaan nuorisolautakunnan tehtäväalueena on nuorisolaissa ja ko. johtosäännössä määrätyllä tavalla huolehtia nuorisopalvelujen kehittämisestä ja järjestämisestä sekä edistää ja tukea kaupungissa harjoitettavaa nuorisotoimintaa.

 

Maksuista päättäminen

 

Nuorisolautakunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista.

 

Nuorisopalvelujohtaja tai hänen määräämänsä viranhaltija päättää nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden käyttökorvauksista, työpajan tuntiveloituksesta, retkipajan välinelainausten sekä muiden palvelujen ja toimintaan osallistumisen maksuista nuorisolautakunnan hyväksymiä periaatteita noudattaen.

 

Viranhaltijan päättäessä hinnastoista ja maksuista laaditaan päätöspöytäkirja.

 

Liite 1                                  Nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet

Liite 2                                  Nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä liitteiden mukaiset Nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet sekä nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet ja ohjeet, jotka astuvat voimaan 1.1.2014 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että liitteestä 2 poistettiin viittaus pelastuslakiin sekä kohta "nimikkohuoneet".

Liite 3Nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet, korjattu liite 2


Liitteet:

Nlk § 90
Liite 1:Nuorisopalvelujen maksujen periaatteet ja perusteet
Liite 2:Nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet
Liite 3:Nuorisotilojen ja leirialueiden käytön periaatteet, korjattu liite