Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3618.04.20138

3055-2011 (041)

Nuorisolautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen Strategisen palvelusopimuksen (SPS) toteutuminen vuonna 2012

Tiivistelmä:

Nuorisolautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen Strategisen palvelusopimuksen (SPS) toteutuminen vuonna 2012 Nuorisolautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen strategisen palvelusopimuksen vuoden 2012 toteutuminen esitetään merkittäväksi nuorisolautakunnan tietoon ja lähetettäväksi edelleen kaupunginhallitukselle

Nlk § 36

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Sopimusohjausmallin mukainen nuorisolautakunnan ja kaupunginhallituksen välinen Strateginen palvelusopimus (SPS) on sovittu raportoitavaksi vuosittain. Vuoden 2012 sopimus on vahvistettu nuorisolautakunnassa 15.12.2011 § 155 ja kaupunginhallituksessa 16.1.2012 §.

 

Strateginen palvelusopimus (SPS) toteutui vuonna 2012 seuraavasti:

 

Kaupunkitason ohjelmien tavoitteista/toimenpiteistä nuorisotoimelle asetetut tavoitteet

 

Asukkaiden hyvinvointiohjelma 2009–2013:

Lasten ja nuorten osallisuuteen ja kuulemiseen liittyvät toimenpiteet

Turku tukee lasten ja nuorten kasvua ja vanhempien kasvatustehtävää

Lasten ja nuorten palvelut mahdollistavat tasaveroiset kasvuedellytykset.

 

- Lasten ja nuorten hyvinvointiohjelma

Kaupungin järjestämillä palveluilla on suuri vaikutus lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin. 1990-luvun alun jälkeen tehdyt julkisten palvelujen leikkaukset ovat heikentäneet lasten ja lapsiperheiden palveluja tuntuvasti. Erityisesti on vähentynyt ennaltaehkäisevä työ. Erityistä tukea tarvitsevien lasten tukitoimenpiteistä on selkeästi ollut pulaa.

Nuorten matalan kynnyksen tuen kehittäminen. ”

 

Toteutuminen:

 

Lasten ja nuorten osallisuuteen liittyvät toimenpiteet sisältyvät kaupunginhallituksen 18.12.2012 § 605 hyväksymään Turun kaupungin osallisuuden ja vaikuttamisen toimintamalliin. Jatkovalmistelu ja toteuttaminen alkavat vuonna 2013.

 

Nuorisotoimen toiminta-ajatus on ”Nuorten myönteisen kasvun tukeminen”, mikä toteutuu käytännön toimenpiteinä kaikissa nuorisopalveluissa. Vanhempien kasvatustehtävää tukevat erityisesti aamu- ja iltapäivätoiminta, jonka toimintaa osallistui koulupäivinä yli 1500 lasta sekä Seikkailupuiston yksilö- ja ryhmätoiminta, johon osallistui 79 913 lasta. Kulttuurisen nuorisotyön (käsityöt ja muut käden taidot, media, musiikki) ohjattuun toimintaan osallistui mm. Vimmassa ja alueilla 18 460 lasta ja nuorta. Skeittitoiminnassa kirjattiin 19 252 käyntikertaa.

 

Nuorisotyö on kokonaisuudessaan ennaltaehkäisevää. Nuorisotoimen monissa palveluissa (mm. nuorten ohjaaminen palveluiden piiriin, kulttuurinen ja monikulttuurinen toiminta sekä leirialueiden käyttö) osallistujien määrät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna. Supistetut aukioloajat vähensivät kävijöitä mm. alueellisissa nuorisotiloissa sekä Nuorten tieto- ja neuvontapisteessä.

 

Talousohjelma:

Avustusjärjestelmää kehitetään, tavoitteena tuotantotapojen yhtenäistäminen ja päällekkäisten töiden purkaminen, henkilöstötarpeen vähentäminen ja avustusmäärärahojen tarkempi seuranta. Kehittämiseen liittyy olennaisesti prosessien tarkastelun ohella myös tietojärjestelmän kehittäminen. ”

 

Toteutuminen:

 

Nuorisotoimessa otettiin käyttöön sopimuspohjaiset avustukset neljän yhdistyksen kanssa.

 

Henkilöstöohjelma 2010–2013: Nuorisoasiainkeskuksen organisaation kehittämisellä haetaan toimintarakennetta, joka toteuttaa henkilöstöohjelmaan kirjattuja päätavoitteita ”Henkilöstön osaamisen varmistaminen ja tukeminen” sekä ”Työssään viihtyvä, motivoitunut henkilöstö ja hyvinvoiva työyhteisö”. Ohjelmassa todetaan: ”Muuttuva työelämä edellyttää työilmapiiriin ja työhyvinvointiin vaikuttavien asioiden kehittämistä yhdessä henkilöstön kanssa … Organisaation rakenne, oikeudenmukainen toiminta, arvostuksen osoittaminen ja työn mielekkyys ovat tärkeimpiä hyvinvoinnin edellytyksiä työssä.” Nykyinen organisaatiorakenne ei ole ajanmukainen. Yhdessä henkilöstön edustajien kanssa työstetään organisaatiomallia, joka kykenee reagoimaan joustavasti, ja lyhyelläkin aikavälillä palvelutarpeissa tapahtuviin muutoksiin, sekä hyödyntämään paremmin henkilöstön monipuolista osaamista. ”

 

Toteutuminen:

 

Nuorisotoimen uusi organisaatio astui voimaan 1.1.2012. Vuoden aikana nuorisotoimen palveluissa muodostettiin uudenlaisia palvelukokonaisuuksia sekä muutettiin joidenkin työntekijöiden työpisteitä ja tehtäviä. Samaan aikaan valmistauduttiin vuoden 2013 alusta tulevaan uuteen vapaa-aikatoimialaan.

 

”Turun kaupungin tilaohjelma 2011–2013: Suunniteltu luopuminen kahdesta nuorisoleirialueesta toteutetaan ohjelman asiakaslähtöisen palveluiden järjestämisen sekä tilojen vajaakäytön minimoimisen periaatteita. Alueiden kiinteiden ja juoksevien kustannusten sekä henkilötyövoimaan sidotut resurssit kohdennetaan sinne, missä kysyntä on suurempaa ja asiakaslähtöisen palvelun järjestäminen voidaan saattaa aiempaa paremmalle tasolle.”

 

Toteutuminen:

 

Luovuttiin käsityökeskuksen tiloista. Aloitettiin kumppanuusyhteistyö yhdistyksen kanssa Hirvensalon nuorisotalon toiminnan järjestämisessä. Tällöin nuorisotoimen omat työntekijät voitiin siirtää kahteen alueelliseen nuorisotilaan, joissa oli ollut työntekijävaje.

 

Sopimukseen kirjattujen kehittämishankkeiden toteutuminen niiltä osin kuin ne eivät ilmene muista toteutumisen kuvauksista:

 

”Kehitetään monipuolisia ja virikkeellisiä palveluita, joiden tavoitteina ovat luovuus, elämyksellisyys, lapsi- ja perhelähtöisyys, yhteisöllisyys, avoimuus sekä monikulttuurisuus ja ekologisuus.”

 

Toteutuminen:

 

Uudessa organisaatiossa monipuoliset palvelut, joista on määritelty palvelukuvauksen lisäksi ensisijaiset kohderyhmät, saatavuus, resurssit sekä mittarit/tunnusluvut. Kehittämistä on toteutettu mm. toimintaympäristön muutosten ja palautekyselyiden vastausten mukaisesti.

 

”Virikkeellisten maksuttomien ja/tai edullisten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien turvaaminen.”

 

Toteutuminen:

 

Maksuton nuorisokortti (9 – 18 –vuotiaille) muutettiin seutukunnalliseksi.

 

”Erityistä tukea tarvitsevien nuorten ohjaaminen oikeaan palveluun.”

 

Toteutuminen:

 

Vahvistettiin nuorten sosiaalisen vahvistamisen palveluja muodostamalla uusi palvelukokonaisuus/yksikkö (NOSE), johon kuuluvat Nuortenturku neuvonta- ja tiedotuspiste, Ohjaamo, sosiaalinen ja etsivä nuorisotyö.

 

”Nuorten osallistumisen ja kuulemisen varmistaminen” (toteutuminen kuvattu edellä)

 

”Uusi organisaatio huomioi aiempaa paremmin asiakastarpeet, tukee sopimusohjausmalliin siirtymistä sekä parantaa toiminnan tehokkuutta ja resurssien kohdentamista.”

 

Toteutuminen:

 

Toteutui pääosin. Joiltakin osin käytännön toteutuminen jatkuu uudessa vapaa-aikatoimialassa.

 

Strategisen palvelusopimuksen mittareiden toteutuminen on kuvattu liitteessä.

 

Liite 1                                  Nuorisotoimen SPS:n mittareiden toteutuminen vuonna 2012

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä tiedokseen Strategisen palvelusopimuksen (SPS) toteutumisen vuonna 2012 ja lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Nlk § 36
Liite 1:NuorisotoimenSPS:n mittareiden toteutuminen vuonna 2012 liite 1