Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta1221.02.201312

1880-2013 (539)

Nuorisokeskus Ahtelan toimintasuunnitelma vuonna 2013

Tiivistelmä:

Nuorisokeskus Ahtela on Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Ahtela on pääasiallisesti tarkoitettu alle 29 -vuotiaiden nuorten ryhmien retki- ja leiritoimintaan. Nuorten ryhmille, muille ryhmille sekä yksityisille henkilöille tarjotaan majoitustilat mukavuuksineen sekä leirialueen maasto, pelikentät ja toimintavälineet edulliseen hintaan. Leiriläiset itse vastaavat leirin sisällöstä ja huollosta, kuten ruokailuista. Kesälle 2013 on tulossa useita suurleirejä ja kesäkausi on täynnä varauksia

Nlk § 12

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Yleistä

 

Ahtelan nuorisokeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan hallinnoi nuorisokeskusta. Alueen pinta-ala on 45 hehtaaria. Nuorisokeskus Ahtelan majoituskapasiteetti on 92 hengelle (kesäkautena 112 hengelle). Ahtela on erittäin tunnettu suurleirien pitopaikka. Tuolloin leiriläisiä voi olla kerralla jopa 2 500 -4 500 henkeä. Ahtela on ainoa nuorisokeskuksista, joka soveltuu erittäin hyvin suurleirien pitopaikaksi (mm. teltta-alueet, turvallisuussuunnitelmat, valmiussuunnitelma, mukautuva leirirakentaminen). Suurleireihin on satsattu mm. erillisin huoltorakennuksin (wc- ja suihkutilat) ja kesävesipistein sekä ulkokeittiö- ja ruokailukatoksin. Tulevaisuudessa halutaan edelleen tukea tulevia suurleirejä, joille näyttäisi olevan kysyntää.

 

Nuorisokeskus Ahtelan Käyttäjät/ asiakkaat

 

Nuorisokeskuksen asiakkaat ovat pääsääntöisesti nuorisoryhmiä kuten partiolippukuntia, opiskelijajärjestöjä, maahanmuuttajien yhdistyksiä, poliittisia nuorisojärjestöjä ja liikuntajärjestöjä. Koulujen leirikoulutoiminta on ollut hyvällä tasolla. Turun kaupungin sivistystoimialan säästöt ovat rajoittaneet leirikoulutoimintaa ja tämä näkyy valitettavasti nuorisokeskus Ahtelan toiminnassa. Turun kaupungin sivistystoimialan leirikoulutoimintaa varten tehdään vuodelle 2013 varaus syyskaudelle (elokuun - lokakuun alku). Varauksen tiedot vahvistuvat koulujen syyskauden alettua. Yksittäisiä varauksia koulut voivat tehdä itsenäisesti ja näitä odotetaan mm. kevätkaudelle. Nykyisen nuorisokäytön taso on hyvä. Loppuvuoden (marras-, joulukuu) ja alkuvuoden (tammi-, maaliskuu) arkipäivien (ma - pe) käyttöasteen lisääminen on jatkuva haaste ja uusia asiakkaita tulisi löytää ko. ajankohtaan. Maahanmuuttajat ovat löytäneet Ahtelan ja heidän järjestämä leiritoiminta on lisääntynyt merkittävästi. Tavoite on ylläpitää nuorisokäyttöpäivien määrä nykyisellä vuositasolla. Yleinen markkinointi hoituu pääasiallisesti Suomen Nuorisokeskukset yhdistyksen kautta. Yleisen markkinoinnin lisäksi tulemme tehostamaan markkinointia lisäämällä näkyvyyttä – kohderyhmiin suuntautuvat kausilehdet, paikalissanomalehdet sekä suoramarkkinoinnin avulla. Vuodesta 2013 lähtien markkinointia tapahtuu myös Turku Touringin kautta (Turku Touring on koko maakunnan kattava alueellinen matkailun markkinointi- ja myyntiorganisaatio).

 

Suurleiritoiminta ja kansainvälinen toiminta

 

Ahtelan kesäkaudelle 2013 on tiedossa seuraavat suurleirit (suurleiri on yli 100 henkilöä ja tuolloin koko nuorisokeskus on varattuna)

 

Suurleiritoiminta

 

Leirin järjestäjä

ajankohta

Turun Partiolaiset – Scouterna i Åbo

31.05.-09.06.2013

Lounais - Suomen Liikunta ja Urheilu ry.    

10.06.-15.06.2013

Varsinais-Suomen Nuoret Kotkat

Piirijärjestö ry

20.07.–03.08.2013

 

Turun Helluntaiseurakunta      

05.08.-08.08.2013

Sirius kansainvälinen nuorisoaloitteiden

yhdistys ry.

10.08.-17.08.2013

 

Nuorisokeskus Ahtela on otettu hyvin vastaan suurten leirien pitopaikkana ja kesän varaustilanne on erittäin hyvä.

 

Kansainvälinen toiminta

 

Leirin järjestäjä

ajankohta

 

Turun Afganistanilainen Kulttuuriseura ry.

30.12.2012–01.01.2013

30.08–01.09.2013

 

Turun Kurdiyhdistys ry

25.01–27.01.2013

 

Turun kaupungin nuorisopalveluiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettävä kansainvälinen leiri

01.03-7.3.2013

Bosnialaisten Kulttuurikeskus Suomessa ry.

24.05.–26.05.2013

 

Turun Iranilaisten Kulttuuriseura ry

05.04-7.4.2013

21.06–23.06.2013

 

Nuorten Muslimien Foorumi ry

27.06.–30.06.2013

 

Venäläinen Kulttuur i- Demokraattinen Liitto Ry

01.07.-12.7.2013

 

 

Monikulttuurinen toiminta on saanut vankan jalansijan nuorisokeskus Ahtelassa. Maahanmuuttajien ja monikulttuuristen järjestöjen toimijat ovat löytäneet nuorisokeskuksen leiripaikakseen. Ko. järjestöillä on suuri tarve järjestää yhteisöilleen kotouttamista tukevia sekä oman kielen- ja kulttuurin ylläpitämiseen liittyviä leirejä. Ahtelan edullinen vuokrataso sekä se, että järjestöillä on mahdollisuus omatoimiseen leirin järjestämiseen esim. ruoka-, ja ohjelmapuoli ovat olleet maahanmuuttajille mieluisia asioita. Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan nuorisopalvelut ja nuorisokeskus Ahtela on tehnyt yhteistyötä Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa. Tämän yhteistyön toivotaan jatkuvan ”työleirien” muodossa.

 

Leirikoulutoiminta

 

Leirikoulutoiminta on tärkeää erityisesti kaupunkilaisille lapsille ja nuorille. Turun kaupungin sivistystoimiala tekee vuosittain varauksen nuorisokeskus Ahtelaan. Ko. toimiala koordinoi ja jakaa eri koulutaloille vuoroja leirikoulujen pitämistä varten. Myös muualta päin Suomea tulevat koulut tekevät yksittäisiä varauksia leirikoulutoimintaan esim. toukokuu on haluttu kuukausi.

 

Nuorten sosiaalinen tukeminen ja muu nuorisotoiminnan tukeminen

 

Nuorisopalvelujen työpajat saavat Ahtelasta nuorille sopivia työtehtäviä sekä nuorisokeskus tarjoaa työpajojen nuorille puitteet toiminnallisiin aktiviteetteihin.

Nuorisokeskus Ahtela työllistää kesällä yhden nuoren ja ottaa yhden nuoren kesätyöntekijäksi. Työllistämisasioissa tehdään yhteistyötä paikallisen 4 H –yhdistyksen kanssa.

 

Nuorisolautakunta on solminut sopimuksen neljän turkulaisen nuorisojärjestön kanssa. Nuorisojärjestöjen kanssa tehtävällä sopimuksella tavoitellaan, että nuorisolautakunta vahvistaa järjestön nuorisotoiminnan pitkäjänteisyyttä sekä nuorisotoiminnan kehittymistä laadullisesti ja määrällisesti. Järjestön tavoitteet ja toiminta ovat yhdensuuntaisia nuorisolautakunnan strategisen palvelusopimuksen kehittämistoimenpiteiden kanssa. Nuorisolautakunnan strategisessa palvelusopimuksessa keskeisinä kehittämistoimenpiteinä mainitaan kolme nuorisojärjestöjen toimintaan hyvin niveltyvää kohtaa;

 

– Kehitetään monipuolisia ja virikkeellisiä palveluita, joiden tavoitteina ovat luovuus, elämyksellisyys, lapsi- ja perhelähtöisyys, yhteisöllisyys, avoimuus sekä monikulttuurisuus ja ekologisuus.

– Virikkeellisten maksuttomien ja/tai edullisten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien turvaaminen

– Nuorten osallistumisen ja kuulemisen varmistaminen Sopimusavustuskumppanit saavat Turun kaupungin nuorisoleirialueille enintään kolme käyttövuoroa vuoden 2013 aikana nuorisotoimen määrääminä leiriaikoina, joista sovitaan etukäteen nuorisotoimen sopimusavustusasioita hoitavan yhteyshenkilön kanssa. Nuorisokeskus Ahtela kuuluu sopimuksen piirissä oleviin nuorisoleirialueisiin

 

Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala ja nuorisopalvelut

 

Turun kaupunki uudisti toimintaansa ottamalla vuoden 2013 alussa käyttöön ajantasaisen ja tulevaisuuteen suuntautuneen toimintamallin. Uuden toimintamallin avulla voidaan nykyistä paremmin vastata edessä oleviin haasteisiin sekä kaupungin asukkaiden ja asiakkaiden palveluiden kehittämiseen.

Kaupungin uuden toimintamallin mukainen vapaa-ajan toimiala aloitti toimintansa vuoden 2013 alussa.  Kokonaan uusi toimiala muodostui kulttuuriasiainkeskuksen, liikuntapalvelukeskuksen ja nuorisoasiainkeskuksen pohjalta. Hallintokuntien yhdistymisestä huolimatta jatkaa kolme lautakuntaa: kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunta

Nuorisokeskus Ahtela kuului hallinnollisesti nuorisoasiainkeskuksen hallinnonalaan. Uudistuksen myötä Vapaa-aikatoimiala Nuorten palvelut hallinnoi nuorisokeskus Ahtelaa ja koko nuorisotoimi kuuluu vapaa-aikatoimialaan. Käytännössä perustyö nuorisokeskuksessa jatkuu entiseen malliin.

Tulevaisuuden haasteena ja mahdollisuutena on löytää liikuntapalveluiden ja kulttuuripalveluiden kanssa erilaisia yhteistyön muotoja, joissa nuorisokeskus voisi olla oleellisesti mukana toimijana tai tarjota puitteet muiden tuottamalle toiminnalle. Eritoten liikunta- ja kulttuurijärjestöjen suuntaan on toiveita löytää uusia käyttäjäryhmiä Ahtelaan.

 

Toiminnallinen kehittäminen

 

Nuorisokeskus Ahtela on ympärivuotisessa käytössä. Laaja maa-alue mahdollistaa erilaisten aktiviteettinen harrastamisen. Merellinen sijainti, ranta ja vesialue ovat kesäaikaan ehdottomia valtteja. Metsäinen maasto suo mahdollisuuden luonnon ja eläinten tutkimiseen. Asiakkaan voivat omaehtoisesti käyttää kaikkia toimintavälineitä ja -tiloja, joita nuorisokeskus tarjoaa, kuten kanootteja, pelikenttiä, kiipeilytelineitä, liitokiekkorataa, kuntolaitteita jne. Kaikki nämä ovat asiakkaiden vapaassa käytössä ilman erillistä veloitusta.

Nuorisokeskus Ahtelassa työskentelee ohjaaja, jonka tehtävänä on mm. suunnitella ja toteuttaa ohjelmapalveluja esim. luonto- ja erätaitoihin liittyen. Ohjelmapalvelu on saanut tuulta jo sipien alle, käyttöpäivät, oma ohjaus on 14,2 % käyttöpäivistä (käyttöpäivä = leiripäivä). Palvelun kohdentaminen ja siihen liittyvä markkinointi kaipaa edelleen panostamista. Paikalliset yrittäjät (pitopalvelu, elintarvikeliikkeet yms.) tarjoavat leirialueen asiakkaille palveluja tarpeen mukaan.

 

Toimialajohtaja Minna Sartes:

 

Ehdotus        Nuorisolautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.