Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta12922.11.20121

13051-2012 (015, 530)

Nuorisolautakunnan lausunto Lasten ja nuorten osallisuuden kehittämisestä Turussa

Tiivistelmä: -

Nlk § 129

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Kaupunginjohtaja nimitti 4.5.2012 Toimintamalliuudistuksen osallisuustoiminnan –osaprosessin ohjausryhmän, johon kuuluvat apulaiskaupunginjohtajan avustaja Juha Rantasaari(puheenjohtaja), osastopäällikkö Ritva Jykelä, erityisasiantuntija Heini Parkkunen, tulosaluejohtaja Vesa Kulmala, liikuntapalvelupäällikkö Minna Lainio-Peltola, vesihuoltoinsinööri Anders Öström, projektijohtaja Tuomas Heikkinen, kaupunginlakimies Päivi Kynkäänniemi (sihteeri) ja tiedottaja Anri Niskala sekä professori Hannu Katajamäki Vaasan yliopistosta. Ohjausryhmän tehtävänä oli luoda Turun kaupungin alueellisen osallistamisen malli. Lisäksi tehtävänä oli luoda nuorten ja muiden erityisryhmien osallistamisen mallit ja prosessit sekä esitykset käytettävästä teknologiasta. Ohjausryhmän tuli laatia mallinnus asiakaspalautteen keräämisestä ja hyödyntämisestä johtamisessa. Lisäksi ohjausryhmän tuli esittää malli, jolla osallisuustoiminta otetaan osaksi koko kaupungin toimintoja uudessa toimintamallissa sekä laatia sitä tukeva johtamisjärjestelmäesitys.

 

Osallisuustoiminnan –osaprosessin ohjausryhmä on laatinut ehdotuksensa. Valtuustoryhmillä oli mahdollisuus antaa ryhmän ehdotuksiin lausunnot ja vastata kysymyksiin esim. Miten nuorten osallisuutta edistetään? 16.11.2012 mennessä. Valtuustoryhmille esitettiin seuraavat kysymykset:

 

 

Osallisuuden edistäminen Turussa

 

 

 

 

 

Kysymykset:

 

Ohjausryhmä esittää kolmea tapaa osallisuuden edistämiseen: päätöksenteko-, suunnittelu- ja toimintaosallisuus. Mikä on valtuustoryhmänne näkemys, kuinka osallisuutta edistetään?

 

Millaisia toimintamenetelmiä valtuustoryhmänne käyttäisi kaupunginosissa/alueille osallistumisen ja vaikuttamisen edistämiseksi? (esim. kansalaisfoorumi, virkamiestyöryhmä, palvelumuotoilu)

 

Miten nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia edistetään?

 

Oheismateriaali 1               Lasten ja nuorten osallisuus

 

Miten erityisryhmien (vanhukset, vammaiset, etniset ryhmät jne.) osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet tulevat huomioiduiksi? Lisäksi pyydän valtuustoryhmiä arvioimaan erillisiin toimikuntiin perustuvaa nykymallia.

 

Miten kerättyä asukas- ja asiakaspalautetta parhaiten käytetään ja hyödynnetään? Onko valtuustoryhmällänne näkemyksiä tai ehdotuksia palautteen hyödyntämisen toimintamalliksi tai teknologiaratkaisuiksi?

Nuorisolautakunnan puheenjohtaja Maija Niskala:

Nuorisolautakunnan lausunto:

 

Nuorisolautakunta on tiiviisti seurannut lasten ja nuorten osallisuuden kehittämistyötä Turun kaupungissa sen jälkeen, kun nuorisolautakunnan 28.4.2011 kokouksessa tekemä esitys Lasten ja nuorten kuulemisesta Turun kaupungissa ei ole edennyt kaupunginhallitukseen tai –valtuustoon, vaan on otettu osaksi kaupunkilaisten osallisuutta käsittelevän työryhmän työtä. Nuorisolautakunta haluaa muistuttaa, että vaikka se pitää hyvänä kaikkien kaupunkilaisten osallisuuden kehittämistä on lautakunta huolissaan siitä viiveestä, minkä työryhmätyöskentely on aiheuttanut lasten ja nuorten osallisuuden edistämiselle Turussa. Valtakunnallisen lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelman 2007 – 2011 suosituksen mukaan kaikissa kunnissa olisi tullut olla suunnitelma lasten ja nuorten kuulemisesta vuoden 2010 loppuun mennessä.

Koska istuva nuorisolautakunta on ollut aktiivisesti mukana valmistelemassa vuonna 2010 lautakunnan tekemää esitystä Lasten ja nuorten kuulemisesta Turun kaupungissa, haluaa se nyt käyttää tilaisuuden hyväkseen, nostaakseen joitakin kysymyksiä esiin kaupunkilaisten osallisuuden valmistelua varten.

 

Nuorisolautakunta pitää tärkeänä, että lasten ja nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet on Turun kaupungissa turvattu monipuolisella ja laaja-alaisella, kaikkia kaupungin toimintasektoreita velvoittavalla vaikuttamissuunnitelmalla. Hallintokuntien ja virkamiesjohdon on huolehdittava siitä, että kaupunkilaisten osallistaminen ja kuuleminen toteutuu osana kaikkea valmistelua ja päätöksentekoa. Lapsia ja nuoria on kuultava kaikissa heidän käyttämissään palveluissa. Lisäksi on oltava palvelumuotoja, jotka tähtäävät suoraan osallisuuden ja kansalaisvaikuttamisen mahdollistamiseen. Palveluiden käyttäjien on voitava olla vahvasti mukana heitä varten järjestettävien palveluiden suunnittelussa.

 

Suunnittelu- ja päätöksenteko-osallisuutta tukevien palveluiden on aidosti tarjottava vaikutusmahdollisuuksia nuorille kaupunkilaisille. Vaikuttaminen ei saa olla vain näennäistä. Vaikka palvelut on rakennettava käyttäjiensä ehdoilla, on kaupunkiorganisaation tehtävä huolehtia siitä, että ne toimivat tarkoitustaan vastaavalla tavalla.

 

Nuorisolautakunta peräänkuuluttaa osallisuustyöryhmän työssä osallisuuden tarkempaa määrittelyä ja kaupunkilaisten kuulemisen kriteeristön kirjaamista. Mitä on kaupunkilaisten kuuleminen? Miten kuuleminen toteutetaan niin, että siitä voidaan johtaa näkemyksiä päätöksentekoon? Kuka vastaa kaupunkilaisten yhdenmukaisesta kuulemisesta? Millaisissa asioissa kaupunkilaisia on kuultava? Mitkä ovat ne viralliset kanavat, joita pitkin päätöksentekoon liittyvä kuuleminen tapahtuu? Millainen on kuulemisen virallinen prosessi? Miten kuuleminen velvoittaa päättäjiä?

 

Nuorisolautakunta vaatii asian pikaista edistämistä, jotta lasten ja nuorten osallisuuden ja kuulemisen -malli saadaan nopeasti käyttöön Turun kaupungissa.

 

Ehdotus        Nuorisolautakunta päättää lähettää antamansa lausunnon tiedoksi Osallisuustoiminnan –osaprosessin ohjausryhmälle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedRandell Aleksi
lausRantasaari Juha