Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta12822.11.20126

11422-2012 (421, 042)

Aloite lisämäärärahoista aamu- ja iltapäivätoimintaan

Tiivistelmä: -

Nlk § 128

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Aloitteen sisältö:

 

Vanhemmat, joiden lapsi on Lausteen aamu- ja iltapäivätoiminnassa, ovat tehneet aloitteen lisäresursseista aamu- ja iltapäivätoimintaan. Aloitteessa todetaan, että ohjaajia on karsittu ja nyt tarvitaan lisää ohjaajia ja resursseja. Edelleen aloitteessa todetaan, että 85 € kuukausimaksu on liian suuri. Kaupungin pitäisi tukea iltapäivätoimintaa rahallisesti siten, että kaikki lapset, jotka iltapäivätoimintaa tarvitsevat, voivat päästä toiminnan piiriin taloudellisesta taustastaan riippumatta. He toteavat myös, että heidän sulkeutunut lapsensa on päässyt kuorestaan ja iltapäivätoiminnan ansiosta hänestä on tullut iloinen ja ulospäin suuntautunut.

 

Aloitteessa vedotaan päättäjiin, että heidän tulisi tutustua ruohonjuuritasolla toimintaan ja aloitteen tekijät suosittelevat esimerkkinä tutustumista Lausteen iltapäivätoimintaan ja ehdottavat, että sen jälkeen vasta tehtäisiin päätöksiä määrärahoista. Lausteen koulun vanhempainyhdistys suosittaa päättäjille sinne vierailua. Kaksi aloitteen tekijää kuuluu Lausteen koulun vanhempainyhdistyksen johtokuntaan.

 

Oheismateriaali 1               Alkuperäinen aloite

 

Vastaus aloitteeseen:

 

Toimintaan osallistuvien lasten hyvinvointi ja riittävät resurssit ovat erittäin tärkeä asia aamu- ja iltapäivätoimintaa koordinoivalle nuorisotoimelle. Turussa on toistaiseksi pystytty tuottamaan palvelua riittävillä resursseilla, mutta lapsimäärän kasvaessa aamu- ja iltapäivätoiminnalle on nuorisolautakunnan talousarvioesityksessä ehdotettu lisämäärärahoja vuodelle 2013.

 

Turun kaupungin nuorisolautakunta päättää ja vahvistaa aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksut. Huoltajilla on mahdollisuus hakea maksuvapautusta kuukausimaksusta, mikäli maksuvapautusta koskeva toimeentulotuki edellytys täyttyy. Turussa maksettava kuukausimaksu on valtakunnallisessa vertailussa keskitasoa.

 

Kaupungilla on nuorisotoimelle asetetut henkilötyövuosien määrälle asetetut tavoitteet, joissa henkilökunnan määrää ei saa kasvattaa, vaan sitä tulisi vuosittain vähentää.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminnassa on mitoitettu henkilökunta siten, että keskimäärin 10 -12 lasta kohden on yksi ohjaaja. Lisäksi suurissa ryhmissä on käytetty lisäresurssina opetuspalvelukeskuksen koulunkäyntiavustajia, siviilipalvelusmiehiä, harjoittelijoita sekä mahdollisuuksien mukaan palkattu henkilökuntaa työvoimahallinnon tuella.

 

Kolmen viimeisen vuoden aikana vuosittain on vakinaistettu aamu- ja iltapäivätoimintaan 10 ohjaajaa.

 

Päättäjät ovat aina tervetulleita tutustumaan aamu- ja iltapäivätoiminnan eri toimintapisteisiin ja voivat tarvittaessa saada esittelyn koko toiminnasta. Nuorisolautakunta on vieraillut mm. Lausteen iltapäivätoiminnassa.

 

Opetushallituksen viimeisimmissä aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevissa seminaareissa on kerrottu suuntauksen olevan valtionosuuksien suhteen kunnille sellainen, että tulevaisuudessa toiminta olisi maksutonta toimintaan osallistujille.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä aloitteen vastauksen tiedokseen ja lähettää se kahdelle aloitteen tekijälle sekä kaupunginhallitukselle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAloitteen tekijät
tiedKaupunginhallitus