Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta7814.06.20128

7023-2012 (532)

Esitys Hirvensalon nuorisotalon toiminnasta

Tiivistelmä: -

Nlk § 78

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Turun Nuorten Miesten Kristillinen yhdistys – Kristliga Föreningen för Unga Män i Åbo (NMKY) ry esittää Hirvensalon nuorisotalon toiminnan siirtämistä NMKY:n hoidettavaksi. Samalla NMKY ottaisi vastuuta alueellisen nuorisotyön toteuttamisesta Hirvensalon alueella.

 

Johdanto

 

Kuuvuoren nuorisotalon toiminta on toteutettu yhteistyössä SPR:n Varsinais-Suomen piirin kanssa vuodesta 1997 lähtien. Yhteistyö perustuu sopimukseen. Toimintaa ohjaa seurantaryhmä, jossa on kummankin osapuolen edustajat. Toiminnan toteuttamisesta maksettavaksi korvauksesta seurantaryhmä tekee esityksen nuorisolautakunnalle vuosittain. Yhteistyö on toiminut hyvin ja useampaan kertaan nuorisotoimessa on pohdittu vastaavan yhteistyön käynnistämistä uusien kumppanien kanssa.

 

Nuorisolautakunta on käsitellyt kokouksessaan 21.2.2008 § 24 ja 24.4.2008 § 63 Hirvensalon

nuorisotaloa järjestötaloksi. Lautakunta päätti 24.4.2008 hyväksyä Hirvensalon nuorisotilan yhteistyösopimuksen ja antaa hankinta – ja logistiikkakeskukselle yhdessä nuorisoasiainkeskuksen kanssa tehtäväksi laatia yhteistyötarjouspyynnön mukaisen kilpailuttamisen.

 

Hankinta- ja logistiikkakeskuksen mukaan nuorisolautakunta voi päättää kumppanuudesta

siten, että järjestö ottaa hoitaakseen nuorisotalon toiminnan ilman kilpailutusta. Tässä tapauksessa toiminta on avustukseen perustuvaa kumppanuutta ja yhteistyötä eikä ostopalvelua.

 

Turun NMKY on yhteistyökumppani sopimuspohjaisella avustuksella toteutettavassa nuorisotyön kehittämisessä ja koordinoinnissa. Turun NMKY toimii myös tällä hetkellä aamu- ja iltapäivätoiminnan palvelun tuottajana Hirvensalon nuorisotalossa kouluaikoina klo 11 -17 arkipäivinä. Nuorille suunnattu ilta- ja viikonlopputoiminta toimisi luonnollisena jatkeena saman palvelun tuottajan järjestämänä. Nuorisotoimen palvelutuotannon kehittämisehdotuksessa on huomioitu NMKY:n kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta, että myös iltatoiminta siirtyisi heidän vastuulleen. Tällöin nuorisotoimi voisi siirtää kahden henkilön työpanoksen muualle esim. niihin tiloihin, joissa on tällä hetkellä vain yksi ohjaaja. Työntekijöiden kanssa asiaa on käsitelty Palvelutuotannon kehittämispäivässä 22.5.2012 sekä useissa aikaisemmissa toiminnanjohtajien suunnittelupalavereissa ja keskusteluissa työntekijöiden talokierroksella.

 

Esitys

 

Esityksen mukaan Turun NMKY vastaa nuorisotalon toiminnasta keskeisenä toimintamuotonaan alueellinen nuorisotyö. Työn tarkoituksena on toteuttaa nuorisoasiainkeskuksen ja Turun NMKY:n arvoja ja toiminta-ajatusta vastaamalla lasten ja nuorten elämäntilanteiden ja kasvuympäristön luomiin haasteisiin ammattitaitoisesti.

 

Turun NMKY haluaa palvella alueen kaikkia ihmisiä ja alueilla olevia toimijoita – ammattihenkilöistä kansalaistoimintaan. Nuorisotalon kehittämisen visiona on NMKY:n yhteisökeskus, joka kokoaa sekä ammattimaisesti että kansalaislähtöisesti järjestetyt palvelut ja toiminnan tiiviisti ja keskitetysti yhteen niin, että ne mahdollisimman hyvin kohtaavat alueen ihmisten tarpeet ja toiveet. NMKY pyrkii löytämään myös omia resursseja yhteisökeskustyötä kehittävän lisähenkilön palkkaamiseen.

 

Kehittämisen lähtökohtana ovat toimintamahdollisuuksien lisääminen, kansalaisten aktivointi, syrjäytymisen ehkäisy ja sosiaalinen vahvistaminen. Yhteistyön pohjaksi laaditaan kumppanuussopimus vuosiksi 2013 -2015. Tarvittaessa sopimuskausi voidaan aloittaa jo syksystä 2012. Sopimuskauden jälkeen tapahtuvasta jatkosta päätetään yhteistyöneuvotteluissa vuonna 2015.

 

Toiminnan toteutus ja resurssointi

 

Turun NMKY palkkaa Hirvensaloon vastaavan työntekijän, jonka tehtävänä on kehittää nuorisotalon ja alueen toimintaa. Lisäksi Turun NMKY käyttää toiminnan järjestämiseen palkkiotoimisia ja osa-aikaisia työntekijöitä. Nuorisotalolla järjestetään kerho- kurssi- ja harrastetoimintaa säännöllisesti erilaiset kohderyhmät huomioon ottaen. Talo toimii aktiivisten harrastusmahdollisuuksien yhteisöllisenä keskuksena.

 

Nuorisotalolla järjestetään kouluaikoina avointa matalan kynnyksen iltatoimintaa 1 -2 kertaa viikossa, olemassa olevien resurssien mukaan.

Kulut

Vastaava työntekijä 39 000 €
Ohjaajat (osa-aikaiset) 15 000 €
Toimintakulut 16 400 €
Muut Kulut (siivous, hallinto, työterveys ym.) 45 400 €
Yhteensä115 800 €

Tuotot

Kumppanuushanke 60 000 €
Koulutuskorvaukset 1 300 €
Osallistumismaksut 3 000 €
Vuokrat 1 000 €
Yhteensä65 300 €

 

Sopimuskauden alkaessa jo syksyllä 2012 toiminnan käynnistämisestä ja työntekijän palkkaamisesta ajalle 1.9. -31.12.2012 yhdistys esittää korvaukseksi 20 000 euroa.

 

Turun NMKY esittää sopimussummaa sidottavaksi elinkustannusindeksiin.

 

Vaikutukset talo- ja aluetoimintaan

 

Nuorisotalon käyttö ja kävijämäärät kasvavat,

NMKY –yhteisökeskus tarjoaa areenan eri toimijoille – palveluille (ammattilaiset),

yhteisöille (järjestöt ja toimintaryhmät) ja kansalaisille (aktivoitua, suunnitella, osallistua, harrastaa), Aluetoiminta Hirvensalon alueella tehostuu, kun NMKY kohdentaa alueelle resursseja, kurssi- ja kasvatustoimintaa. Toiminta on joustavaa, innovatiivista ja sitä kehitetään jatkuvasti. Alueella toteutetaan retki- ja leiritoimintaa sekä tapahtumia.

 

Esitys tukee nuorisotoimen omia kehittämissuunnitelmia niin sisällöllisesti kuin toiminnallisestikin. NMKY on tunnettu pitkäjänteisestä ja laadukkaasta lapsi- ja nuorisotyöstä ja on luotettava toimija ja yhteistyökumppani.

 

Palvelutuotannon kehittämisen aikatauluun sopii parhaiten, että NMKY aloittaisi toiminnan vetovastuun Hirvensalossa jo 1.9.2012 alkaen. NMKY:n esitys toiminnan korvaukseksi syksyn ajalta (4 kk) 20.000 € on kohtuullinen. Seuraavan kolmen vuoden korvauksen lähtökohtana on silloin 60.000 €

 

Sopimuksen voimassaoloaikana yhdistyksen tulee toimittaa seuraavan vuoden suunnitelmat 15. kesäkuuta mennessä. Vuoden 2013 suunnitelmat on toimitettava marraskuun loppuun mennessä. Vuoden 2013 korvauksesta päätetään vuoden viimeisessä lautakunnassa.

 

Sopimuksena käytettäisiin nuorisolautakunnan vuonna 2008 hyväksymän yhteistyösopimuksen päivitettyä versiota. Yhdistyksen edustaja on kommentoinut, että ko. sopimus on päivitettynä tähän yhteistyöhön soveltuva.

 

Toimintaa ohjaamaan nimetään seurantaryhmä, jossa on vähintään kaksi Turun kaupungin nuorisotoimen edustajaa ja vähintään kaksi Turun NMKY:n edustajaa. Kuuvuoren yhteistyömallin mukaan puheenjohtaja ja sihteeri tulee nimetä yhdistyksestä. Nuorisotoimen edustajat ovat palvelutuotantoa johtava Eeva Roiha (varalla palvelujohtajan tehtäviä hoitava Ritva Jykelä) ja toiminnanjohtaja Anne – Marie Rautiainen.

 

Liite 1   Yhteistyösopimus

 

Nuorisolautakunnan tulee kumota tämän päätöksen yhteydessä vuonna 2008 tehdyt päätökset.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää solmia liitteen mukaisen määräaikaisen, kolmen vuoden ja neljän kuukauden mittaisen sopimuksen Turun Nuorten Miesten Kristillisen yhdistys  -  Kristiga Föreningen för Unga Män i Åbo ry:n kanssa Hirvensalon alueellisen nuorisotyön ja nuorisotalon toiminnan toteuttamisesta 1.9.2012 alkaen, että Turun Nuorten Miesten Kristilliselle yhdistykselle  -  Kristiliga Föreningen för Unga Män i Åbo maksetaan 20.000 euron korvaus vuoden 2012 syksyn toiminnan toteuttamisesta 1.9. – 31.12.2012, ja kumota samalla 21.2.2008 § 24 ja 24.4.2008 § 63 tehdyt päätökset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun NMKY
tiedRautiainen Anne-Marie


Liitteet:

Nlk § 78
Liite 1:Yhteistyösopimus