Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta4826.04.20123

4558-2012 (001)

Turun seutukunnan nuorisotoimialojen yhteistyö

Tiivistelmä: -

Nlk § 48

Nuorisosihteeri Leena Aho:

Taustaa:

Nuorisolaki tuli voimaan 1.3.2006. Laissa on maininta nuorisotyön palvelujen tuottamisesta myös alueellisesti kuntien yhteistyönä. Samoin laissa on mainittu perinteisten nuorisotyön palvelujen lisäksi tieto- ja neuvontapalvelut, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta. Samoin työpajapalvelut on kirjattu uuteen lakiin ja omana kohtana on korostettu myös nuorten osallistumista ja kuulemista heitä koskevissa asioissa. Seudullisena koordinoidut ja tuotetut palvelut sekä seutuyhteistyö vastaavat entistä paremmin myös lain määrittelemiin kuntien velvoitteisiin.

Turun alueen kuntien nuorisotoimialojen (Turbo) verkosto on toiminut vuodesta 2005.

Verkostoon kuuluivat: Askainen, Kaarina, Lemu, Lieto, Masku, Merimasku, Mietoinen, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Piikkiö, Raisio, Rusko, Rymättylä, Turku, Vahto ja Velkua. Toiminta on ollut epävirallista ja verkostokokouksiin on kutsuttu seutukunnan kuntien nuorisotoimien edustajat. Verkoston kokoonkutsujana/puheenjohtajana toimii Turun kaupungin nuorisoasiainkeskuksen nimeämä nuorisosihteeri Leena Aho ja sihteerinä on toiminut Ursula Roslöf Naantalin kaupungin sivistystoimesta.  Toiminta on todettu erittäin tarpeelliseksi ja useita kehittämishankkeita on toteutettu. Turbo- verkosto on kirjattu mm. Paras- hankkeessa nuorisotoimialojen seudulliseksi kehittäjäksi ja toteuttajaksi.

Turbo- hanke kehittää erityisesti lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seudullista verkostotyötä. Kehittämisalueita ovat olleet nuorisotiedotus (Pointti- seutuportaali ja Vertti -vertaistiedottaminen), kansainvälinen toiminta (Kantti), kulttuuritoiminta (Kultti), työpajatoiminta (Typpi), vaikuttamismahdollisuudet (Valtti) ja kädentaidot (Kätsy), tilat ja henkilöstö (Tilkku).

Yhteistoiminnan hankkeille on saatu avustuksia vuosina 2006–2009 Länsi-Suomen lääninhallitukselta ja opetusministeriöltä ja vuodesta 2010 ELY -keskukselta ja Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Avustus on mahdollistanut hanketyöntekijän palkkaamisen. Vuonna 2012 hanketyöntekijöinä ovat toimineet Vaikuta – hankkeessa Ann-Mari Lehti ja Vertti- hankkeessa Mirja Teräs. Vertti – hankkeena päättyi ja se on jalkautettu kuntien nuorisotoimintaan. Vaikuta – hanke päättyy 30.4.. Hankkeelle on haettu lisärahoitusta 2012–2013 opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Hankkeilla on toteutettu

– Nuorisopalveluiden kartoitushanke

Kartoitushanke selvitti Turun seutukunnan kuntasektorin, kolmannen sektorin sekä yksityisten palveluntuottajien tarjoamat nuoriso- ja liikunta-alan palvelut.

– Turun seudun nuorisotiedotushanke

Hankkeessa on kartoitettu Turun seutukunnan 18 kunnan tarjoaman nuorisotiedotuksen sekä nuorten tieto- ja neuvontapalvelujen nykytila.

– Vertaisnuorisotiedotuksen kehittämishanke

Hankkeessa juurrutettiin Vertti -vertaisnuorisotiedotusmalli Turun seutukunnan kuntiin sekä yläkouluihin

– Turun seudun nuorten verkkopalveluhanke tuotti koko seutukunnan nuorille yhteisen verkkopalvelun  www.pointti.info. Pointtiin liitettiin myös Aloitekanava.fi.

Mopiili on nuorisotiedotuksen ja neuvonnan sekä etsivän nuorisotyön alueella ja seudulla sekä sosiaalisessa mediassa liikkuva työkalu ja toimintamalli. Mopiili kokeilee etsivän/liikkuvan nuorisotyön ja neuvonta-, tiedotus- ja valistustoiminnan eri muotoja sekä sosiaalisen median keinoja alueen ja seudun tarpeisiin. Alueelliset nuorten palvelut yksikkö/Naantalin kaupunki on toiminut hankkeen koordinaattorina.

Toimintaa on suunniteltu Turun seudun (TURBO) ja erityisesti Turun läntisen alueen nuorisotyöntekijöiden ja nuorten ryhmien kanssa syksystä 2009 alkaen. Hankkeeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriön neuvonta- ja tiedotuksen avustusmäärärahoista ja lisäksi etsivän työn lisämäärärahoista. Alueen kunnat ja Raision seudun koulutuskuntayhtymä osallistuvat hankkeen rahoitukseen vuosittain vahvistettavalla sopimuksella. Hankkeen toiminta on käynnistynyt täydellä teholla syksyllä 2010, jolloin hankkeen työntekijöiden toimipiste oppimisympäristö Frii (ohjaamo/tiedotuspiste/työpaja/

globaalikasvatuksen monitoimikeskus) avattiin Raisiossa. Pilottitoiminta on käynnistetty Turun läntisten kuntien tapahtumissa ja bussipysäkkikokeiluilla. Laajan alueen nuorisotyöntekijäresurssit on pääasiassa sidottu tilatyöhön ja perinteiset työmuodot eivät tavoita taajamien ulkopuolella nuoria. Toimintaa laajennetaan koko Turun seudun alueen nuorisotapahtumiin sekä järjestämällä eri teemoja sisältäviä kampanjoita. Aiheita ovat mm. päihteet, kotibileet, internet, liikennekasvatus sekä muut nuorisotiedotukseen liittyvät ajankohtaiset aiheet.

Nykytilanne:

Turun seutukunnan nuorisotoimialojen Paras –hanke verkostoon kuuluvat Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko ja Turku sekä Aura ja Sauvo.

Vuodesta 2011 alkaen on Turun alueen nuorisotoimialojen verkoston puheenjohtajana toiminut nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö Vainio. Hän on edustanut seutukuntaa Paras -hankkeessa.  Verkostotoiminnan ja Paras – hankkeen toiminnan yhdistäminen oli tarkoituksenmukaista. Turbo/Paras –verkostokokouksia pidetään säännöllisesti Paras –hankkeen palvelutyöryhmän kokousten mukaan.  Verkostotyöhön perustettiin kaksi valmistelevaa työryhmää, joiden tehtävän on suunnitella yhteistyöhän liittyviä toimenpiteitä ja käytännön ratkaisuja. Nuorten syrjäytymisen ehkäisy – työryhmän (SYRJÄ) puheenjohtaja toimii Taina Laaksonen ja Nuorisotiedotus ja toiminta – työryhmän (URPOT) puheenjohtajana on Leena Aho.

Turun seutukunnassa on päätetty kokeilla seutukunnallista nuorisokorttia. Turun nuorisolautakunta päätti osallistua seutukunnalliseen nuorisokorttikokeiluun 15.12.2011 § 167. Mukaan kokeiluun lähtevät kunnat Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Rusko ja Sauvo. Nuorisokorttikokeilu alkaa syyskaudella 2012.

Turun seudun nuorisotoimialan verkoston TURBO;n puitteissa on ideoitu Vanhemmuuden viikko ajalle 21.-29.4.2012. Viikon teemoja ovat tärkeät perusasiat yhdessä tekemisen tärkeys perheissä, vanhempien vastuu lasten ja nuorten kasvattajina, perheiden yhteistyön pelisäännöt lasten ja nuorten kanssa toimivien kanssa

Viikon aikana järjestetään positiivista yhdessä tekemistä ja toimintaa. Tarkoituksena on tukea vanhempia haastavassa kasvatustyössä, jossa myös saumatonta yhteistyötä lasten ja nuorten toimivien kanssa tarvitaan.

Valmiiksi ohjelmiksi olemme jo varanneet äideille ja tyttärille Pupu-tyttö teatteriesityksen ja vanhemmille ja nuorille yhteisen Flowpark - päivän.

Syrjä –työryhmä käsittelee Turun seudun työpajapalveluita, etsivää työtä ja ohjaamotoimintaa.

Varsinais-Suomen työpajaverkosto toimii aktiivisesti ns. ALU-verkostona. Verkostossa ovat mukana alueen työpajat taustaorganisaatioista riippumatta. Aktiivisia työpajaverkostotyöpajoja on 12. Työpajaverkosto käsittelee omissa kokouksissaan ajankohtaisia asioita, suunnittelee ja toteuttaa koulutus- ja infotilaisuuksia, järjestää tapahtumia ja osallistuu verkostona työpajojen ja toiminnan kehittämiseen sekä toimii aktiivisena yhteiskunnallisena vaikuttajana. Taina Laaksonen on verkoston edustajan mm. Valtakunnallisen työpajayhdistyksen hallituksen jäsenenä. Alueellisen työpajaverkoston puheenjohtajana toimii Risto Tolonen Kaarinan Nuoret Pajamestarit ry:stä.

Varsinais-Suomen työpajaverkosto oli suuressa roolissa MAST – maakunnallisen ohjausmallin ja verkostohankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hankkeen tuloksena saatiin aikaiseksi koulutussopimus Varsinais-Suomen ammatillisten oppilaitosten ja työpajojen välille, jolla mahdollistetaan opintojen suorittaminen pajaympäristössä. MAST:n muita tuloksia olivat mm. osaamistodistuksen käyttöönotto työpajoilla, jolla voidaan todentaa nuoren (ei oppilaitosopiskelijan) osaamisen karttuminen työpajajaksolla, jonka avulla oppilaitos voi tunnistaa ja tunnustaa pajajaksolla tehtyjä ja opittuja asioita.

Etsivä nuorisotyö on myös verkostoitunut alueellisesti. Etsivää nuorisotyötä tekevät työntekijät kokoontuvat säännöllisesti n. neljä kertaa vuodessa. Tämän lisäksi etsivän nuorisotyön esimiehet kokoontuvat säännöllisesti keskustelemaan yhtenäisistä toiminnoista jne. Etsivässä nuorisotyössä järjestetään alueellisia koulutuspäiviä.

Syrjä-ryhmän tavoitteena on saada aikaiseksi Varsinais-Suomen alueen nuorille tasapuoliset ja yhtäläiset mahdollisuudet niin työpajapalveluihin kuin myös etsivän nuorisotyön palveluihin. Varsinais-Suomessa on vielä ”katvealuita”, joissa em. palveluita ei ole ollenkaan tai niiden palveluiden saatavuus on heikkoa. Yhtenäisellä kehittämistoiminnalla tavoitellaan palveluiden yhtenäiseen laadukkuuteen.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta merkitsee asian tiedokseen.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.