Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta3929.03.20128

3447-2012 (111)

Kymmenen ohjaajan toimen perustaminen koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan

Tiivistelmä: -

Nlk § 39

Osastopäällikkö Eeva Roiha:

 

Taustaa

 

Nuorisotoimi on koordinoinut koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa jo elokuusta 1999 lähtien. Toiminnan piirissä on nuorisotoimen 18 kerhossa 20.9.2011 (OPH:n virallinen tilastointipäivä) tehdyn laskennan mukaan koulupäivinä 581 ensimmäisen ja toisen luokan oppilasta, sekä joitakin erityistä tukea tarvitsevia oppilaita kolmannelta vuosiluokalta. Muita palvelun tuottajia, joita nuorisotoimi avustaa, on kymmenen. Heidän 28 kerhossa on lapsia yhteensä 874.

 

Vuonna 2011 vakinaistettiin 10 määräaikaista ohjaajaa. Näiden lisäksi aamu- ja iltapäivätoiminnassa on edelleen 27 määräaikaisesti palkattua ohjaajaa. He ovat henkilöstä riippuen tehneet työtä määräaikaisesti palkattuina aamu- ja iltapäivätoiminnassa kolmesta jopa yli yhteentoista vuoteen.

 

Kaupungin henkilöstöstrategian mukaan määräaikaisia työntekijöitä tulisi vakinaistaa. Kymmenen ohjaajan vakinaistaminen vuosittain aamu- ja iltapäivätoimintaan on huomioitu myös nuorisotoimen v.2012 työvoiman käyttöä koskevassa suunnitelmassa.

 

Lain mukaan jokaista ryhmää ( OPH:n suositus 12 -15 lasta) kohden tulisi olla yksi koulutettu vastuuohjaaja. Vastuuohjaaja vastaa yhden ryhmän käytännön toiminnan sujuvuudesta, toimintasuunnitelman laatimisesta ja sen toteutuksesta, työnjaosta ja välipalan valmistuksesta sekä tilojen toimivuudesta muiden samassa kerhossa työskentelevien kanssa.

 

Tehtävän tarkoitus

 

Lasten ja nuorten kasvun tukeminen turvallisessa ja virikkeellisessä aamu - ja iltapäivätoiminnassa.

 

Tehtäväkuva

 

Ohjaajan keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat:

 

toiminnan suunnittelu, raportointi ja palavereihin osallistuminen

toiminnan toteutus ja ohjaus

yhteistyö kodin, koulun ja muiden yhteistyötahojen kanssa

uusien työntekijöiden, harjoittelijoiden ja opiskelijoiden perehdyttäminen

kerhon toiminnan arviointi ja kehittäminen

 

Kelpoisuusvaatimus, tehtäväkohtainen palkka ja hinnoitteluryhmä

 

Vakanssin kelpoisuusehto on tehtävään soveltuva ammatillinen perustutkinto tai aikaisempi kouluasteinen ammatillinen tutkinto taikka ammatti- tai erikoisammattitutkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Koulutetun ohjaajan palkka on tällä hetkellä 1851,77 €/kk ja hinnoitteluryhmä on 05KOU010. Palkkahinnoitteluliitekohtainen vastuuhenkilö on määritellyt Tva –pisteet käyttäen

vertailukohtana tehtäväkuvaukseltaan samanlaisten toimien Tva –pisteitä. Työn vaativuuden arvioinnin pisteytys on näiden vakanssien osalta 24.

 

Kustannusvaikutus

 

Ohjaajien tuntimäärä viikossa on 38,15 ja työaika 12 kuukautta vuodessa. Kesällä ohjaajat toimivat Seikkailupuistossa ja iltapäivätoiminnan järjestämillä päiväleireillä. Tämä järjestely vähentää huomattavasti määräaikaisten ylimääräisten henkilöiden palkkaamista. Kustannusvaikutus ympärivuotisesta työstä johtuen tämänhetkisen 10 kuukauden työn sijaan on noin 45.000 € vuodessa. Määrärahan lisäys on varattu nuorisotoimen vuoden 2012 talousarvioon.

 

Henkilötyövuosien lisäys

 

Kymmenen ohjaajan toimen perustaminen ei nosta työvoiman kokonaislukumäärää, koska se samanaikaisesti vähentää 10 määräaikaisen ohjaajan työsuhdetta. Koska työsuhteet muuttuvat ympärivuotisiksi, kasvaa työaika kahden kuukauden kesäajan lisäyksellä. Tämä merkitsee noin 1,7 henkilötyövuoden bruttolisäystä. Koska toisaalta määräaikaisia kausityöntekijöitä ei tarvitse vakinaistamisen myötä palkata Seikkailupuiston kesätoimintaan taikka iltapäivätoiminnan järjestämille päiväleireille, ei vakinaistamisen aiheuttama nettokasvu ole +1,7 htv. Nuorisotoimi on sitoutunut kaupungin vähentävään henkilöstösuunnitelmaan, ja huomioi aamu- ja iltapäivätoiminnan vakinaistamisen aiheuttaman henkilötyövuosien kasvun myös muutoin, jotta vähennys toteutuu.

 

Liite 1   Esitys 10 ohjaajan toimen perustamisesta.

 

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää esittää kaupunginhallituksen hallintojaostolle, että Turun kaupungin nuorisotoimen koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan perustetaan 10 ohjaajan vakanssia 1.6.2012 alkaen, kelpoisuusehtona tehtävään soveltuva ammatillinen perustutkinto tai aikaisempi kouluasteinen ammatillinen tutkinto taikka ammatti- tai erikoisammattitutkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus.Tehtäväkohtainen palkka on 1851,77€/kk ja hinnoitteluryhmä on 05KOU010

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallituksen hallintojaosto
tiedKari-Granfors Outi
tiedKyttä Maija


Liitteet:

Nlk § 39
Liite 1:Kymmenen ohjaajan toimen perustaminen koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaan liite