Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta1929.02.20124

2045-2012 (016)

Nuorisokeskus Ahtelan toimintasuunnitelma vuonna 2012 ja huoltorakennus Kutterin käyttöönotto

Tiivistelmä: -

Nlk § 19

Tiivistelmä:

Nuorisokeskus Ahtela on Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Ahtela on pääasiallisesti tarkoitettu alle 29 -vuotiaiden nuorten ryhmien retki- ja leiritoimintaan. Nuorten ryhmille, muille ryhmille sekä yksityisille henkilöille tarjotaan majoitustilat mukavuuksineen sekä leirialueen maasto, pelikentät ja toimintavälineet edulliseen hintaan. Leiriläiset itse vastaavat leirin sisällöstä ja huollosta, kuten ruokailuista. Kesälle 2012 on tulossa useita suurleire ja kesäkausi on täynnä varauksia. Uusi huoltorakennus, Kutteri, on otettu käyttöön.

 

Toiminnanjohtaja Pirjo Lehtinen:

 

Yleistä

 

Ahtelan nuorisokeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymä valtakunnallinen nuorisokeskus. Turun kaupungin nuorisotoimi hallinnoi nuorisokeskusta. Alueen pinta-ala on 45 hehtaaria. Nuorisokeskus Ahtelan majoituskapasiteetti on n.100:lle hengelle. Ahtela on erittäin tunnettu suurleirien pitopaikka. Tuolloin leiriläisiä voi olla kerralla jopa 2 500 -3 000 henkeä. Ahtelassa on panostettu suurleireihin mm. erillisin huoltorakennuksin (wc- ja suihkutilat) ja kesävesipistein sekä ulkokeittiö- ja ruokailukatoksin.

 

Nuorisokeskus Ahtelan Käyttäjät/ asiakkaat

 

Nuorisokeskuksen asiakkaat ovat pääsääntöisesti nuorisoryhmiä kuten partiolippukuntia, opiskelijajärjestöjä, poliittisia nuorisojärjestöjä ja liikuntajärjestöjä. Koulujen leirikoulutoiminta on varsin mittavaa. Elokuun puolivälistä lokakuun alkuun on Ahtela varattuna leirikoulutoimintaan, lisäksi yksittäisiä varauksia on useita kevätkaudelle. Nykyisen nuorisokäytön taso on hyvä. Loppuvuoden (marras-, joulukuu) ja alkuvuoden (tammi-, maaliskuu) arkipäivien (ma - pe) käyttöasteen lisääminen on edelleen haasteena ja uusia asiakkaita tulisi löytää ko. ajankohtaan. Maahanmuuttajat ovat löytäneet Ahtelan ja heidän järjestämä leiritoiminta on lisääntynyt merkittävästi. Tavoite on ylläpitää nuorisokäyttöpäivien määrä nykyisellä vuositasolla. Yleinen markkinointi hoituu pääasiallisesti Suomen Nuorisokeskukset yhdistyksen kautta.

 

Leirialueiden käyttö- ja maksuperiaatteet

 

Nuorisolautakunta päätti kokouksessaan 27.10.2011 § 127 nuorisoleirialueiden käyttö ja maksuperiaatteista. Nuorisoleirialueiden asiakkaat jaotellaan kolmeen ryhmään alla olevan mukaisesti (aiemmin kaksi ryhmää).

 

Ryhmä 1:   

Turkulaiset varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistykset, nuorten toimintaryhmät (edellytetään täysi-ikäistä vastuuhenkilöä) ja vammaisryhmät,

 

* Nuorisotoimen henkilöstö eli he, joilla on voimassa oleva virkasuhde tai työsopimus, ovat oikeutettuja Ryhmän nro 1. mukaisiin maksuihin, kun he varaavat enintään 14. kalenteripäivän aikana alkavan, vapaaksi jääneen vuoron leirialueelle tai varaavat yksittäisen käyttövuoron kuluvan vuoden aikana nuorisotiloihin, kun käyttötarkoituksena on oma tai perheenjäsenen syntymäpäivä tai muu juhlatilaisuus.

 

Ryhmä 2:   

Turkulaisten raittius-, liikunta-, kulttuuri- ja muiden yhdistysten lasten ja nuorten ryhmät sekä Turun kaupungin muiden hallintokuntien lapsi- ja nuorisoryhmät (päiväkodit, lastenkodit, koulut, oppilaitokset). Nuorisoleirikeskus Ahtelan käyttäjistä tähän ryhmään kuuluvat myös valtakunnallisten varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestöjen piiri-, alue- ja paikallisyhdistykset.

 

Ryhmä 3:   

Muut käyttäjät (muut kunnat, muut yhdistykset ja järjestöt, kaupungin hallintokuntien muut ryhmät, yritykset, yksityiset).

 

Nuorisolautakunta tarkisti nuorisoleirialueiden hinnaston kokouksessaan 15.12.2011 § 161. Maksujen tarkistuksen yhteydessä muutettiin hinnasto vastaamaan uutta maksuryhmä luokittelua sekä tehtiin hintoihin yleisten kustannusten kasvun mukanaan tuomat korotukset. Hinnastoon lisättiin Ahtelan alakouluikäisille suunnatut ohjelmapaketit sekä uuden huoltorakennus Kutterin käyttömaksut. Nuorisoleirialueiden käytön sekä maksujen periaatteet sekä uusi hinnasto astuivat voimaan 1.1.2012.

 

Suurleiritoiminta ja kansainvälinen toiminta

 

Ahtelan kesäkaudelle 2012 on tiedossa seuraavat suurleirit (suurleiri on yli 100 henkilöä ja tuolloin koko nuorisokeskus on varattuna)

 

Leirin järjestäjä

nimi/ ajankohta

Bosnialaisten Kulttuurikeskus Suomessa ry

25.5.- 27.5

Turun Partiolaiset - Scouterna I Åbo r.y.

Huhu –Rowerway 4.6.- 10.6

Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry

Liiku 11.6.- 16.6

Varsinais-Suomen kesäleiriyhdistys

avoimet lasten kesäleirit 16.6.-22.6

Turun Iranilaisten Kulttuuriseura ry

22.6.- 24.6

Nuorten Muslimien Foorumi ry

25.6.- 1.7

Map –kirkko

2.7. -6.7

Venäläinen Kulttuur i- Demokraattinen Liitto Ry

9.7.-20.7

Suomen Työväen Urheiluliitto TuL ry:n Varsinais-Suomen Piiri

 

22.7.-27.7

Partiolippukunta Turun Versot

27.7.-5.8

Turun Weikot ry

5.8.-10.8

Turun kaupungin Nuorisoasiainkeskuksen kv- leiri

MIMO –leiri 13.8.-19.8

 

Nuorisokeskus Ahtela on otettu hyvin vastaan suurten leirien pitopaikkana ja kesän varaustilanne on maksimaalinen.

 

Viron nuorisotyökeskuksen Kloogarannan leirikeskuksen kanssa toivotaan yhteistyön jatkuvan ”työleirien” muodossa

 

Leirikoulutoiminta

 

Turun kaupungin kasvatus- ja opetustoimi tekee vuosittain varauksen nuorisokeskus Ahtelaan. Vuodelle 2012 on leirikouluja varten varattuna ajankohta 20.8.- 12.10 viikonpäivät maanantaista perjantaihin. Ko. hallintokunta koordinoi ja jakaa eri koulutaloille vuoroja leirikoulujen pitämistä varten. Myös muualta päin Suomea tulevat koulut tekevät yksittäisiä varauksia leirikoulutoimintaan esim. toukokuu on haluttu kuukausi.

 

Toiminnallinen kehittäminen

 

Nuorisokeskus Ahtela on ympärivuotisessa käytössä. Laaja maa-alue mahdollistaa erilaisten aktiviteettinen harrastamisen. Merellinen sijainti, ranta ja vesialue ovat kesäaikaan ehdottomia valtteja. Metsäinen maasto suo mahdollisuuden luonnon ja eläinten tutkimiseen. Asiakkaan voivat omaehtoisesti käyttää kaikkia toimintavälineitä ja -tiloja, joita nuorisokeskus tarjoaa, kuten kanootteja, pelikenttiä, kiipeilytelineitä, liitokiekkorataa jne. Uusimpina hankintoina ovat kuntolaitteet asiakkaiden vapaassa käytössä.

 

Nuorisokeskus Ahtelassa työskentelee ohjaaja, jonka tehtävänä on mm. suunnitella ja toteuttaa ohjelmapalveluja esim. luonto- ja erätaitoihin liittyen. Ohjelmapalvelujen tarjoaminen on tulevan vuoden haaste. Palvelun kohdentaminen ja siihen liittyvä markkinointi kaipaa panostamista. Paikallisten yrittäjien kanssa on jatketaan edelleen palvelujen tarjontaa leirialueen asiakkaiden tarpeita vastaaviksi.

 

Uusi huoltorakennus Kutteri

 

Nuorisokeskus Ahtelan hirsimökkien yhteyteen suunniteltiin huoltorakennus (uudisrakennus). Huoltorakennus sisältää keittiö- ja ruokailutilat sekä wc- ja saunatilat. Huoltorakennus mahdollistaa hirsimökkien vuokraamisen omana yksikkönä. Hirsimökit tarjoavat pienryhmille kuten leirikouluille ja nuorisomatkailijoille oivan majoitusvaihtoehdon. Huoltorakennuksen rakentamistyöt ajoittuivat vuodelle 2011. Huoltorakennus valmistui loppuvuodesta 2011 ja sen avajaiset olivat 19.1.2012.

 

Uuden huoltorakennuksen käyttöönoton myötä voi Ahtelaan ottaa samanaikaisesti useampia käyttäjäryhmiä. Tavoitteena on nostaa Ahtelan majoitus- ja käyttövuorokausia sekä asiakasmääriä.

EhdotusNuorisolautakunta päättää merkitä asian tietoonsa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.