Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Nuorisolautakunta16715.12.201117

14085-2011 (532)

Seutukunnalliseen nuorisokorttikokeiluun osallistuminen

Tiivistelmä: -

Nlk § 167

Osastopäällikkö Kerstin Paananen ja ts. toiminnanjohtaja Iita Makkonen:

 

Turun seudun nuorisotoimelle on lähetetty seuraavanlainen kirje:

 

”Hyvä kunnan nuorisotoimen päättävä taho

 

Turun seudun nuorisotoimialojen verkosto (TURBO) on pohtinut tapoja kehittää alueen kuntien välistä yhteistyötä. Yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi on nostettu seutukunnallisen nuorisokortin käyttöönotto.

 

TURBO:n Nuorisotiedotus- ja -toimintatyöryhmä kartoittaa kuntien halukkuutta osallistua kokeiluun, jossa on tarkoitus ottaa käyttöön Turun seutukunnan yhteinen nuorisokortti ja testata sen toimivuutta. Mikäli kunnat innostuvat asiasta, niin seutukunnallinen kortti otettaisiin käyttöön syksyllä 2012. Tällä hetkellä oma nuorisokortti on käytössä Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa ja Turussa.

 

Seutukunnallinen nuorisokortti olisi edellytys nuorisotalotoimintaan osallistumiseen ja se olisi tarkoitettu alle 18-vuotiaille. Kortilla nuori voisi osallistua seutukunnan kaikkien nuorisotalojen avoimeen toimintaan. Lisäksi kortilla saisi kuntakohtaisia alennuksia kunkin kunnan päättämästä toiminnasta. Kortilla pääsisi osallistumaan myös muiden kuntien leireille ja retkille, mikäli tilaa on. Kortin houkuttelevuuden lisäämiseksi siihen voisi liittää myös muita seutukunnallisia alennuksia ja etuja.

 

Kortti olisi maksuton, valokuvallinen ja helposti päivitettävä. Kukin kunta myöntäisi kortin omille nuorilleen ja pitäisi omaa rekisteriä kortin haltijoista. Ensimmäisenä vuonna kortin käyttöönotto aiheuttaisi jonkin verran lisätyötä, mutta seuraavina vuosina kortin myöntäminen ja päivittäminen sujuisi jo vähemmällä vaivalla. Lisäksi kunnille koituisi jonkin verran kustannuksia korttipohjien hankinnasta ja valokuvien tulostuksesta.

 

Seutukunnallinen nuorisokortti edistäisi nuorten tasa-arvoa; pienenkin kunnan nuoret voisivat halutessaan osallistua esimerkiksi Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman isompiin tapahtumiin, konsertteihin, diskoihin ja yökahvilatoimintaan.

 

Nuorisokortti lisäisi myös turvallisuutta ja tiedonkulkua; nuorten yhteystiedot olisivat työntekijöiden tiedossa ja yhteydenotto koteihin tai kodeista nuorisotiloille olisi tarpeen vaatiessa vaivatonta. Suorien kontaktien on huomattu lisäävän luottamusta nuorten ja ohjaajien välillä. Kunnissa, joissa nuorisokortti on käytössä, tästä on hyviä kokemuksia.

 

 

Toivomme, että kuntanne lähtisi mukaan seudulliseen nuorisokorttikokeiluun. Pyydämme teitä käsittelemään ja tekemään päätöksen asiassa 15.12.2011 mennessä sekä ilmoittamaan päätöksestänne sähköpostilla allekirjoittaneelle.

 

 

Turussa 17.10.2011

 

TURBO:n Nuorisotiedotus- ja -toimintaryhmän puolesta

 

nn

 

Turun seudun nuorisotoimialojen verkosto (TURBO) on pohtinut tapoja kehittää alueen kuntien välistä yhteistyötä. Yhdeksi tärkeäksi tavoitteeksi on nostettu seutukunnallisen nuorisokortin käyttöönotto.

 

TURBO:n Nuorisotiedotus- ja -toimintatyöryhmä kartoittaa kuntien halukkuutta osallistua kokeiluun, jossa on tarkoitus ottaa käyttöön Turun seutukunnan yhteinen maksuton nuorisokortti ja testata sen toimivuutta. Mikäli kunnat innostuvat asiasta, niin seutukunnallinen kortti otettaisiin käyttöön syksyllä 2012.

 

Turun nuorisoasiainkeskus puoltaa seutukunnallista maksutonta nuorisokorttia. Nuorisolautakunnan päätös 15.12.2005 § 162 kumotaan ja vahvistetaan nuorisokortin hinnaksi 0 € 1.1.2012 alkaen. Nuorisokortti ei sisällä vakuutusta.

 

Esitämme, että Turun nuorisotoimi lähtee mukaan seutukunnalliseen nuorisokorttikokeiluun.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-Vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää, että Turun nuorisotoimi lähtee mukaan seutukunnalliseen nuorisokorttikokeiluun, nuorisolautakunnan päätös 15.12.2005 § 162 kumotaan ja, että 1.1.2012 lähtien Turun nuorisotoimen nuorisokortin hinta on 0 € ja se ei sisällä vakuutusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAho Leena
tiedMakkonen Iita