Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Nuorisolautakunta 127 27.10.2011 6

11357-2011 (539)

Turun kaupungin nuorisotoimen tilojen ja leirialueiden sekä maksujen periaatteet

Tiivistelmä: -

Nlk § 127

Osastopäällikkö Ritva Jykelä:

 

Nuorisolain (72/2006, muutos 693/2010) mukaan kunnalliseen nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat mm. toimintatilat sekä nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki. Voimassa olevan nuorisotoimen johtosäännön (kv 12.3.2007 § 50) mukaan nuorisolautakunta päättää nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden käytön perusteista sekä niiden maksuista, maksujen alennuksista ja maksuista vapauttamisesta. Nuorisolautakunta on päättänyt nuorisotoimen hinnaston määräytymisen periaatteista 22.11.2000 § 174 ja maksuista viimeksi 22.11.2007 § 141. Nuorisolautakunta on hyväksynyt nuorisoleirialueiden käyttösäännön 11.1.1996 § 21, muutos 12.12.2002 § 179 ja nuorisotilojen käyttösäännön 13.6.2007 § 79. Eri aikoina hyväksynyt periaatteet, säännöt ja ohjeet tulisi yhtenäistää ja selkeyttää. Retkipajan sääntöihin, jotka on hyväksytty 24.4.2008 § 54, ei esitetä muutoksia. Muutostarpeita periaatteisiin ja maksuryhmiin edellyttää myös vuoden 2011 alusta käyttöön otettu SAP-järjestelmä, koska nykyisin ei lopullisessa laskussa voida ottaa huomioon ennakkolaskuna maksettua hyvitystä tai maksuryhmän muutoksesta aiheutuvaa korjausta. Muiden kaupunkien nuorisotoimien ja Turun kaupungin liikuntatoimen mallin mukaan tulee maksuryhmät määritellä niin, että ne vahvistetaan jo varausvaiheessa.

 

Oheismateriaali1               Nuorisotoimen hinnaston määräytymisen periaatteet, Nlk 22.11.2000 § 174.

 

Oheismateriaali2               Nuorisoleirialueiden käyttösääntö, Nlk 11.1.1996 § 21, muutos 12.12.2002 § 179 sekä ”Lisäohjeita nuorisoleirialueiden käyttäjille”.

 

Oheismateriaali3               Nuorisotilojen käyttösääntö, Nlk 13.6.2007 § 79 sekä ”Nuorisotilojen käyttäjille” -ohjeet

 

 

Kaupunkien nuorisotoimien tilojen ja leirialueiden käyttö- ja maksuperiaatteissa on yleensä mm. käyttövuorojen hakeminen, käyttövuoron peruuttaminen tai muuttaminen, maksuryhmät, tilojen käytön ohjeet, muita ohjeita (päihteiden käyttö yms.)

 

Periaatteiden päivityksen valmisteluun ovat osallistuneet nuorisotoimen asiakaspalvelusta vastaavan henkilöstön lisäksi nuorisoleirialueiden sekä nuorisotilojen toiminnasta vastaavat viranhaltijat ja työntekijät.

 

Käytön ja maksujen periaatteiden hyväksymisen jälkeen nuorisoasiainkeskuksessa valmistellaan esitys nuorisotoimen maksujen päivittämisestä.

 

Nuorisotoimen tilojen ja leirialueiden käyttö- ja maksuperiaatteet

 

Nuorisotilat ja nuorisoleirialueet on ensisijaisesti tarkoitettu nuorisolain mukaisesti edistämään alle 29-vuotiaiden nuorten aktiivista kansalaisuutta (nuorten tavoitteellinen toiminta) ja sosiaalista vahvistamista(toimenpiteet nuorten elämäntaitojen parantamiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi).

 

Käyttäjät saavat järjestää nuorisotiloissa ja nuorisoleirialueilla omien suunnitelmiensa mukaista toimintaa. Toiminnassa tulee ottaa huomioon samanaikaisesti rakennuksessa tai alueella olevat ryhmät.

 

Nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden maksuista päättää nuorisolautakunta.

 

Nuorisotilojen vakiovuoroista päättää näiden periaatteiden mukaisesti nuorisolautakunnan hyväksymässä toimintasäännössä nimetty viranhaltija. Vakiovuoropäätösten jälkeen vapaiksi jäävistä vuoroista sekä nuorisoleirialueiden käyttövuoroista päättää tehtävään määrätty viranhaltija tai työntekijä.

 

Yksityinen leirintä (camping) on nuorisoleirialueilla kielletty. Nuorisotilojen ja nuorisoleirialueiden edelleen vuokraus on kielletty.

 

Käyttövuorojen hakeminen

 

Käyttövuoroja haetaan nuorisotoimen lomakkeilla, joita saa mm. nuorisotoimen asiakaspalvelupisteestä, os. Aurakatu 16 ja nuorisotoimen internetsivuilta. Hakemuksessa tulee olla käyttövuoron vastuuhenkilön yhteystiedot.

 

Käyttövuoro tulee hakea niin, että se sisältää myös tilaisuuksien ja tapahtumien valmisteluun ja jälkisiivoukseen tarvittavat ajat.

 

Nuorisotilat

 

Vakiovuorot

 

Nuorisotilojen vakiokäyttövuoroja myönnetään alueellisiin nuorisotaloihin.

Vakiovuorot anotaan kirjallisesti tai sähköisesti nuorisotilavarauksen hakulomakkeella nuorisotoimen varaukset –sähköpostiin

ajalle 1.9. – 31.5. (talvi) 30.4. mennessä

ajalle 1.6. – 31.8. (kesä) 31.3. mennessä

 

Vakiovuoropäätöksen jälkeen vapaiksi jääneitä vuoroja kuluvalle vuodelle anotaan kirjallisesti nuorisotoimen asiakaspalvelusta tai sähköisesti nuorisotoimen varaukset –sähköpostiin.

 

Muut vuorot

 

Seikkailupuiston käyttövuorot anotaan ja tiloja vuokrataan suoraan ko. tilasta.

Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman tilojen käyttövuorot anotaan ja tiloja vuokrataan suoraan ko. tilasta.

Auran Panimon harjoitustilojen(treenikämppien) käyttövuorot anotaan suoraan ko. tilasta.

 

Nimikkohuoneet

 

Nuorisolautakunta voi luovuttaa nuorisotilojen yhteydessä olevia kerhohuoneita turkulaisten varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestöjen yksinomaiseen käyttöön kalenterivuodeksi kerrallaan. Näitä käyttövuoroja anotaan edellisen vuoden marraskuun 30. päivään mennessä.

 

Nuorisoleirialueet

 

Nuorisoleirialueiden käyttövuorot kuluvalle ja kahdelle seuraavalle vuodelle anotaan leirivuorovarauksen hakulomakkeella kirjallisesti tai sähköisesti nuorisotoimen varaukset –sähköpostiin.

 

Käyttövuoron vahvistaminen

 

Anomukset käsitellään saapumisjärjestyksessä mahdollisimman nopeasti, ruuhka-aikanakin viimeistään kolmen viikon kuluessa. Anojalle lähetetään kirjallisesti tai sähköpostina varausvahvistus.

 

Tuleva käyttäjä (anoja) varmistaa käyttövuoronsa palauttamalla varausvahvistuksen, jossa on täysi-ikäisen vastuuhenkilön allekirjoitus, nuorisotoimen asiakaspalvelupisteeseen os. Aurakatu 16.

 

Käyttövuoron laskuttaminen

 

Nuorisotilojen maksulliset vuorot laskutetaan käyttövuoron jälkeen.

 

Leirialueiden käyttövuorojen peruskustannukset (päivä- ja/tai vuorokausimaksut) laskutetaan ennakkoon kuluvan vuoden osalta varausvahvistuksen saapumisen jälkeen ja tulevien vuosien osalta ko. vuoden alussa.

 

Käyttövuoron peruuttaminen tai muuttaminen

 

Käyttäjä voi peruuttaa vuoron ilmoittamalla siitä hyvissä ajoin kirjallisesti tai lähettämällä viestin nuorisotoimen varaukset –sähköpostiin. Seikkailupuiston ja Nuorten taide- ja toimintatalo Vimman käyttövuorot peruutetaan ko. tilaan.

 

Maksullisten käyttövuorojen peruutuksista, jotka tehdään ennen käyttövuoron laskun eräpäivää, ei aiheudu varaajalle kustannuksia. Mikäli peruutus tulee myöhemmin, käyttövuoromaksusta palautetaan 70 prosenttia.

 

Nuorisoasiankeskuksella on oikeus perustellusta syystä ottaa käyttövuoro omaan käyttöönsä tai muuhun käyttöön.

 

Nuorisoasiainkeskus voi peruuttaa nuorisotilojen vuoron seuraavista syistä:

 

·käyttäjä jättää käyttämättä syytä ilmoittamatta kolme peräkkäistä vuoroa tai laiminlyö toistuvasti merkinnät päiväkirjaan,

·käyttäjä aiheuttaa häiriötä ja haittaa muille nuorisotilan käyttäjille tai ympäristön asukkaille,

·käyttäjä ei ole noudattanut nuorisolautakunnan päättämiä käyttöohjeita tai nuorisoasiainkeskuksen antamia lisäohjeita,

 

Käyttövuoron päätyttyä

 

Käyttövuoron jälkeen nuorisotilan ja leirialueen henkilökunta tarkastavat käytössä olleet alueet, tilat, välineet ja laitteet.

 

Mahdolliset käyttöön ja kulutukseen perustuvat (henkilömaksut, telttapaikat, sähkö, monistaminen, atk, vesi, jätehuolto, pöytäliinat yms.) kustannukset laskutetaan jälkikäteen.

 

Mikäli tilojen ja alueiden käytössä ei ole noudatettu nuorisolautakunnan hyväksymiä periaatteita ja ohjeita, voi nuorisoasiainkeskus asettaa käyttäjän tilapäiseen, enintään kahden vuoden, käyttökieltoon. Huolimattomuudesta aiheutuneet vahingot ja ilkivalta tai jälkisiivouksen laiminlyönti laskutetaan käyttäjältä.

 

Maksuryhmät

 

Nuorisolautakunta päättää erillisillä päätöksillä maksuista.

 

Ryhmä 1:     Turkulaiset varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistykset, nuorten toimintaryhmät (edellytetään täysi-ikäistä vastuuhenkilöä) ja vammaisryhmät,

 

* Nuorisotoimen henkilöstö eli he, joilla on voimassa oleva virkasuhde tai työsopimus, ovat oikeutettuja Ryhmän nro 1. mukaisiin maksuihin, kun he varaavat enintään 14. kalenteripäivän aikana alkavan, vapaaksi jääneen vuoron leirialueelle tai varaavat yksittäisen käyttövuoron kuluvan vuoden aikana nuorisotiloihin, kun käyttötarkoituksena on oma tai perheenjäsenen syntymäpäivä tai muu juhlatilaisuus.

 

Ryhmä 2:     Turkulaisten raittius-, liikunta-, kulttuuri- ja muiden yhdistysten lasten ja nuorten ryhmät sekä Turun kaupungin muiden hallintokuntien lapsi- ja nuorisoryhmät (päiväkodit, lastenkodit, koulut, oppilaitokset). Nuorisoleirikeskus Ahtelan käyttäjistä tähän ryhmään kuuluvat myös valtakunnallisten varhaisnuoriso- ja nuorisojärjestöjen piiri-, alue- ja paikallisyhdistykset.

 

Ryhmä 3:     Muut käyttäjät (muut kunnat, muut yhdistykset ja järjestöt, kaupungin hallintokuntien muut ryhmät, yritykset, yksityiset).

 

Maksuryhmän määrittäminen

 

Käyttäjä merkitsee maksuryhmän käyttövuoroanomukseen ja nuorisoasiainkeskus varmistaa sen varausvahvistuksessa. Tarvittaessa nuorisotoimen työntekijät pyytävät vastuuhenkilöltä tarkentavia tietoja esim. yhdistyksen sääntöjä, leirin ohjelmaa tms. tietoja.

 

Kumppanuuteen perustuvan yhteistyön maksuttomuudesta tai maksuista päättää nimetty vastuualueen viranhaltija.

 

Turun kaupungin sisäiset käyttövuoromaksut laskutetaan ilman arvonlisäveroa.

 

Nuorisotilojen ja -leirialueiden käytön ohjeet

 

Käyttäjät vastaavat siitä, että käyttövuoron aikana vallitsee järjestys sekä siitä, että tiloja, alueita ja välineitä käytetään asianmukaisesti.

Käyttövuoron varausvahvistuksessa ilmoitetun vastuuhenkilön (allekirjoittaja) tehtävänä on:

 

1. Tutustua tilan turvallisuus- ja käyttöohjeisiin ja vastata siitä, että niitä noudatetaan,

2. Noutaa nuorisotoimen tarkempien ohjeiden mukaisesti tarvittaessa avaimen ennakkoon tai käyttövuoron alkaessa

3. Pitää leirialueilla käyttövuoron aikana kirjaa saapuvista ja poistuvista henkilöistä (Pelastuslaki 468/2003)

4. Toimia yhteistyössä nuorisotoimen sekä tilan tai leirialueen henkilökunnan kanssa

5. Huolehtia, että järjestys säilyy käyttövuoron aikana

6. Huolehtia, että myönnettyjä käyttöaikoja noudatetaan

7. Huolehtia, ettei varatuissa nuorisotiloissa tai leirialueilla oleskele ulkopuolisia henkilöitä

8. Tehdä täydelliset merkinnät nuorisotilan päiväkirjaan sekä leirialueen lomakkeisiin

9. Ilmoittaa tilassa tai alueella mahdollisesti sattuneesta vahingosta nuorisotoimen henkilökunnalle

10. Tarkastaa ennen poistumistaan, että tila, alue, välineet ja laitteet siistitään ja jätetään vastaavaan kuntoon kuin ne olivat käyttövuoron alkaessa.

 

Päihdyttävät aineet ja lemmikkieläimet

 

Päihdyttävien aineiden tuominen nuorisotilaan, sen alueelle tai nuorisoleirialueelle sekä käyttäminen on ehdottomasti kielletty silloin, kun kyseessä on julkinen tai alle 18-vuotiaille suunnattu tilaisuus tai tila, jonka välittömässä läheisyydessä on samanaikaisesti alle 18-vuotiaita nuoria.(Alkoholilaki 1143/1994, Tupakkalaki 765/1995, muutokset 700/2006 ja 698/2010).

 

Mikäli nuorisotilassa tai leirialueella järjestetään suljettu tilaisuus, jossa nautitaan alkoholijuomia eikä rakennuksessa tai alueella ole samanaikaisesti alle 18-vuotiaille suunnattua toimintaa, tulee käyttäjän vastuuhenkilön huolehtia, että asiasta tehdään Alkoholilain 59 §:n mukaisesti ilmoitus poliisille.

 

Lemmikkieläinten tuominen nuorisotiloihin ja leirialueille on kielletty.

Nuorisotoimenjohtaja Annina Lehtiö-vainio:

EhdotusNuorisolautakunta päättää hyväksyä yllä olevat Turun kaupungin nuorisotoimen tilojen ja leirialueiden käytön sekä maksujen periaatteet, jotka astuvat voimaan 1.1.2012 alkaen, sekä samalla kumota seuraavat päätökset:  Nuorisotoimen hinnaston määräytymisen periaatteet 22.11.2000 § 174, Nuorisoleirialueiden käyttösääntö 11.11.1996 § 21, muutos 12.12.2002 § 179 ja nuorisotilojen käyttösääntö 13.6.2007 § 79.

PäätösNuorisolautakunta päätti yksimielisesti ehdotuksen mukaisesti seuraavilla lisäyksillä:

Maksuryhmä määrittäminen kohtaan:

- Kumppanuuteen perustuva yhteistyön maksuttomuudesta tai maksuista päättää nuorisotoimenjohtaja tai nimetty vastuualueen viranhaltija

Päihdyttävät aineet ja lemmikkieläimet kohtaan:

- ....että asiasta tehdään Alkoholilain 59 §:n mukaisesti ilmoitus poliisille ja ilmoitus pitää olla vastuuhenkilöllä mukana tilaisuudessa.

Jakelu

tiedHaavisto Anne
tiedHammarberg Ann-Mari
tpvJykelä Ritva
tpvPaananen Kerstin
tpvRoiha Eeva
tiedTakomo Terhi